Ontboezemingen

De Nostalgische Jaarwisseling tag

December is de meest nostalgische tijd van het jaar. Een tijd waarin we terugblikken en stilstaan bij wat we belangrijk vinden, een tijd van al dan niet bitterzoete mijmeringen. Het leven vieren en samen zijn. In het besef dat dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Het kan zomaar anders zijn, of worden. Jarenlang had ik de gewoonte om de balans op te maken op Oudejaarsavond; hoe staan de zaken ervoor en wat kan er beter; de goede voornemens. Dat doe ik niet meer, want ik heb ontdekt dat ik er niet bepaald blijer van wordt.

Niet balansen maar bezinnen

Toch blijf ik gevoelig voor het terugkijken en het herbeleven. Na een aantal jaren dat er vooral bittere herinneringen bovenkwamen in december, kan ik er nu weer van genieten. Ik denk dat terugblikken zeer menselijk is en ook zeker niet slecht, als je er maar niet in blijft hangen en gaat analyseren, beoordelen en wegen, zoals ik deed. Het is mooi en goed om even stil te staan – even uit die wervelwind van de voorbijsnellende tijd – en te bezinnen op de mooie momenten van het jaar, de wijze lessen en daarbij te voelen wat – en wie! – je allemaal hebt om dankbaar voor te zijn…en dan verder.

En zo kwam ik op het idee van een tag (bloggertaal voor een vragenlijst), de Nostalgische Jaarwisseling tag. Eigenlijk een jaaroverzicht maar dan niet chronologisch of thematisch maar als een soort quizje. De vragen uit deze tag kun je natuurlijk zelf beantwoorden op je eigen blog, als je die hebt, maar het zou vast ook mooi zijn om ze op Oudejaarsavond eens aan je familie, vrienden, of wie dan ook te stellen en samen terug te kijken en te delen. Komt ‘ie!

De Nostalgische Jaarwisseling tag

(Ik geef meteen mijn antwoorden erbij, wel zo gezellig :). Daarna komen de vragen nog een keer zodat je, als je dat wilt, ze makkelijk kunt kopiëren voor op je eigen blog)

 • Wat doe jij het liefst op Oudejaarsavond? En Nieuwjaarsdag, hoe ziet die er traditioneel uit voor jou?

Het liefst vier ik Oud & Nieuw lekker thuis. Jude, mijn kattenmeisje, is erg bang voor vuurwerk dus ik blijf liever in de buurt (en die gekke Morris zit ondertussen buiten op het balkon haha). Maar ook al had ik geen katten, dan nog was ik het liefste thuis. De laatste jaren komen mijn ouders bij mij, mijn broer en zijn gezin komen vaak ook wel even langs. In gedachten zijn mijn grootouders er ook bij, op zo’n avond denk ik toch in het bijzonder terug aan de speciale mensen die er niet meer zijn.

De televisie staat aan, met de Top 2000 of een concert van André Rieu erop (en ik geef eerlijk toe, niet alleen maar omdat mijn ouders dat mooi vinden), en er staan lekkere dingen op tafel: oliebollen, toastjes met brie, rijstcrackers en Prosecco. Elk jaar hetzelfde. Met Oudejaarsavond heb ik dat het liefst.

Met Nieuwjaarsdag kijk ik altijd naar het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Ook daarmee ben opgegroeid en het voelt vertrouwd en als ‘die goeie ouwe tijd’ om te kijken. Het wachten is vooral op het balletgedeelte. Niet dat ik ook maar iets met ballet heb maar mijn moeder en ik heb de levenslange traditie om een ‘jurk uit te kiezen’. De laatste jaren becommentariëren we de jurken via de app. Meestal weten we haarfijn van elkaar welke jurk de ander gaat kiezen. Bonuspunten voor de eerste die Julie Andrews in het publiek weet te spotten!

 • Hoe vierde je ‘vroeger’ Oud & Nieuw? Zijn er uit die tijd tradities die je nog steeds in ere houdt?

Nu ik weer op mezelf woon, vier ik de jaarwisseling zoals we dat vroeger thuis ook deden: de sjoelbak komt te voorschijn en we gaan gooien met “die platte ballen” (zoals mijn broer het noemde toen hij klein was, elk jaar komt die uitspraak wel een keer terug). Morris blijkt ook erg goed in sjoelen. Als hij niet bezig is stiekem wat kaas van tafel te snaaien, vindt hij het fantastisch om achter de sjoelstenen aan te jagen die mijn moeder voor hem over de vloer smijt.

Wat ook niet mag ontbreken op Oudejaarsavond is ‘Dinner for One’. Ik wed dat niemand hier ook maar enig idee heeft waar ik het over heb. Het is een Britse sketch uit de jaren 20 die traditiegetrouw nog elke Oudejaarsavond op de Duitse televisie (in het Engels!) wordt uitgezonden. We kijken het elk jaar, ik ken het hele stuk uit mijn hoofd en dus ook elke grap maar ik blijf het hilarisch vinden. De voorpret, weten wat er komen gaat, maakt het leuk. En het hoort erbij. De bekendste zin uit het stuk, somt precies op hoe ik de Oudejaarsavond het liefst heb:

“The same procedure as last year, miss Sophie? // The same procedure as every year, James!”

 • Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?

De geur van oliebollen natuurlijk. Kaas met gember en toastjes met brie. Bohemian Phapsody op nummer één in de Top 2000. De prikkelende kruidige geur van vuurwerk. Een concert van André Rieu op de achtergrond en het knallen van de sjoelstenen in de sjoelbak. Nieuw papier-geur van mijn nieuwe agenda (die mag nu eindelijk ingevuld worden!). Het gelach en de stemmen van mijn familie.

 • In het kort: oliebollen mét of zónder krenten? Champagne of hete chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?

Zónder krenten! Oliebollen zijn überhaupt niet zo aan mij besteed, ik word er snel misselijk van. Om 12 uur drink ik Prosecco, dat vind ik lekkerder dan champagne. Ik ga dan even naar buiten om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen en dan snel weer naar binnen de warmte in. Kijken naar het vuurwerk doe ik wel vanachter het raam.

 • Maak je goede voornemens? (Zo ja, beken het maar; welke maak jij elk jaar weer opnieuw?)

De laatste jaren niet meer zo nadrukkelijk als voorheen maar toch zitten ze onbewust wel in mijn hoofd. Het zijn telkens weer dezelfde voornemens. Voornemens die volgens mij iedereen heeft: gezonder eten (afvallen), meer sporten, mijn huis opruimen (en al die zooi nu echt eens weggooien) en mijn financiën op orde brengen. Dit jaar ga ik het anders aanpakken. Zoals ik vorige week al aankondigde heb ik een Broedplan voor komend jaar, met als gids het boek Steeds leuker van Jelle Hermus. Niet langer de focus op wat er moet veranderen maar op hoe ik me wil voelen!

 • Welke nieuwe (of oude) gewoonte van dit jaar wil je zeker blijven volhouden?

Oei, een lastige. Dit jaar merkte ik dat mijn hardlooproutine me aan het ontglippen is. Dat vind ik erg omdat hardlopen heel veel goeds voor mij heeft gedaan en belangrijk blijft om mijn chronische vermoeidheid de baas te blijven. Ik wil deze gewoonte in het nieuwe jaar daarom nieuw leven inblazen, opdát ik het blijf volhouden.

 • Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld dit jaar? Wat was dat bijzondere moment en wat deed het met je?

Er is niet echt één moment waar ik zo aan moeten denken, maar er zijn wel twee steeds terugkerende vaste momenten die veel voor mij betekenen. Elke maandagochtend drink ik koffie met mijn moeder en daarna doen we samen het huishouden. Elke werkdag rij ik met mijn vader mee naar werk. Niet bijzonder zeg je misschien. Doodgewone dingen die je elke dag/week doet. Maar ik heb gelukkig altijd wel een beetje geweten dat je zulke momenten moet koesteren. Door gebeurtenissen om mij heen de afgelopen jaren ben ik alleen maar meer gaan beseffen dat dit de momenten zullen zijn die je later zal gaan missen.

Daarom hoef je er nu niet sentimenteel over te gaan doen of er elke keer een ‘ding’ van te maken (vreselijke uitdrukking, maar weet even niet hoe ik het anders moet zeggen), maar het is wel goed er af en toe even dankbaarheid en blijdschap om te voelen. Dat je zulke gewone triviale momenten elke dag maar weer mag beleven met de belangrijkste mensen in je leven. Dat is immers niet iedereen gegund.

 • Deze vraag valt misschien een beetje uit de toon bij de rest, maar mag zeker niet ontbreken: welke boeken (of films, of…) zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?

Mijn leeslijst van afgelopen jaar is een ratjetoe. Ik las moderne thrillers en oude detectives, zelfhulpboeken, cozy mysteries, fantasy en literatuur. De boeken die mij echt wat doen zijn de feel good romans waar ik lichtelijk jaloers (zo wil ik het ook!) in kan wegdromen en de non-fictie boeken die me inspireren en verder helpen. Dit jaar heb ik aardig wat titels gelezen die daaraan voldeden:

Non-fictie, (sommige titels zijn al een paar keer voorbijgekomen in mijn blogs):

 

Fictie:

 • Geachte Mr. Knightley van Katherine Reay
 • The Storied Life of AJ Fikry van Gabrielle Zevin
 • Miracle of Regent Street van Ali Harris
 • Summer at the lake van Erica James

 

 • Heb je nieuwe mensen leren kennen dit jaar of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?

Vrienden maken is niet makkelijk als je volwassen bent en ook nog eens van nature niet makkelijk op mensen afstapt. Ik ben daarom heel blij met mijn collega’s. Het was heel verdrietig dat één van hen begin dit jaar wegging, gelukkig hebben we nog steeds contact. We kregen een nieuwe collega en het klikte meteen, alsof ze er altijd al bij hoorde. Super fijn, want het zijn de mensen die je het meeste ziet en met wie je veel tijd doorbrengt, op elkaars lip ook nog. Ik ben ontzettend blij met deze meiden en misschien is het niet heel professioneel van me, maar ik beschouw ze als mijn vriendinnen.

Toch is het me wel gelukt om buiten mijn werk om ook nieuwe vriendinnen te maken. Met een meisje met wie ik al een tijdje op yoga zit, heb ik de laatste tijd steeds meer contact. Bij mij moet dat langzaam groeien geloof ik. We zijn nu al een paar keer wezen hardlopen. Twee vliegen in één klap!

 • Wie ben je dankbaar en waarvoor? Uit je dat wel eens?

In de eerste plaats mijn ouders. Zij doen zo ontzettend veel voor mij, op alle vlakken. Ze steunen me en staan altijd voor mij klaar. Ik hoef niet bang te zijn dat ze me afwijzen als ik iets doms of stoms heb gedaan, ik kan bij ze terecht. Ze hebben mij opgevangen toen ik de wanhoop nabij was en nu ben ik er weer. Zij zouden waarschijnlijk zeggen dat dat bij het ouderschap hoort. Toch vind ik het heel bijzonder. Ik zeg het niet vaak genoeg, maar dat ga ik komende Oudejaarsavond zeker doen.

Ook mijn tante ben ik dankbaar. We zien elkaar veel te weinig maar zo af en toe appen of chatten we en dan hebben we hele fijne gesprekken die veel voor mij betekenen. Hetzelfde geldt voor mijn twee beste vriendinnen. Als er iets is wat ik aan mezelf zou willen veranderen, dan wil ik eraan werken dat ik meer aandacht besteedt (en vaker het initiatief daarbij neem!) aan deze lieverds die er altijd voor mij zijn.

Echte dankbaarheid uit je niet in woorden maar daden.

 • Wat heb je gedaan of bereikt dit jaar waar je trots op bent?

Mijn blog! Ik had een ontzettend lange aanloop nodig (7 jaar 😉 en toen het zover was, waren er nog honderdduizend dingen waar ik niet aan had gedacht maar ik ben zo blij dat ik toch heb doorgezet. Juist omdat ik nog niet alles had uitgedacht en uitgedokterd. Gewoon doen en onderweg leren, proberen en groeien. Het kost me nog steeds veel energie en ik ben, uiteraard, nog lang niet tevreden, maar ik heb er al zoveel voor teruggekregen. Het plezier om te schrijven! De reacties! En, helemaal bijzonder, een gevoel van passie en zin. Het is waar wat ze zeggen: met dat gevoel maakt het niet meer zoveel uit wat iets kost, want je krijgt het dubbel en dwars weer terug.

 • Blader eens terug in je agenda of dagboek; wat springt eruit dat je al helemaal was vergeten? Zijn er dingen die toen heel belangrijk leken maar er nu niet meer toe blijken te doen?

Als ik terug blader in mijn agenda kom ik een heleboel dingen tegen waarvan ik denk: oja, dat was ook dit jaar! Niet dat ik ze echt vergeten was, maar ik heb zoveel meer leuke dingen gedaan dan ik zo 1 2 3 uit mijn hoofd had kunnen opnoemen:

 • Een Gilmore Girls-marathon (de Revival-serie) met mijn vriendinnen en nichtje, super leuk was dat!
 • Meegedaan aan een hardloopclinic (10 km) en wel drie! hardloopevenementen: de CascadeRun, de Asserstadsloop en de Vier Mijl van Groningen (zo bezien kon het erger met mijn verwaterde hardlooproutine)
 • Mijn broer werd 30, mijn kleinste nichtje 1 en mijn katjes 5. Oh, en ik werd zelf 35 natuurlijk. Bijzondere mijlpalen!
 • Naar de Harry Potter Expo met een vriendin die ik veel te weinig zie of spreek (hmmm, heb ik dit eerder geschreven?), ontzettend gaaf was dat!
 • Naar de sauna geweest bij de Veluwse Bron (over jezelf blootgeven gesproken, een bijzondere ervaring hoor)
 • Naar The Heavy Entertainment concert van Robbie Williams (<3) in het Goffertpark
 • Bezoek van mijn beste vriendin uit Zweden met haar dochtertje
 • Met mijn vader naar het Vikingfestival in het Archeon voor ons jaarlijkse Vaderdag-uitje

En ik maar denken dat ik zo’n saai leven heb. Tussendoor waren er natuurlijk ook zat dagen en weken waarop niets uitzonderlijks gebeurde. En dan waren er natuurlijk nog de dagen waarop alles verkeerd leek te gaan en ik me heel rot voelde. Meestal had dat óf met misscommunicatie op het werk te maken of met gepieker over het verleden. Toen heel vervelend en allesoverheersend en achteraf vooral zonde van de energie die ik eraan verspild heb.

 • Wat kwam totaal onverwachts dit jaar en hoe pakte dat uit?

Mijn rijbewijs halen! Ik dat echt dat dat me nooooooooooit zou lukken. Het bezorgde me ontzettend veel stress maar het is me gelukt en daar ben ik ontzettend trots op!

 • Wat heb je geleerd over jezelf dit jaar?

Dat ik veel minder mensenkennis heb dan gedacht. Het was een harde akelige les waarbij iemand die ik vertrouwde dat vertrouwen absoluut niet waard bleek te zijn. Gelukkig bleven de gevolgen klein maar het heeft me wel flink geschokt en ook mijn zelfvertrouwen een knauw gegeven. Inmiddels ben ik daar wel over heen maar ik zal niet meer zo naïef zijn in het vervolg.

Ook heb ik geleerd dat ik veel meer kan dan ik denk (mijn rijbewijs halen, gedisciplineerd aan een project werken ook al ben ik hartstikke moe). ‘Actie!’ wordt volgend jaar mijn toverwoord: je kunt heel veel lezen, praten en nadenken maar er gebeurt niks als je vervolgens niet aan de slag gaat. Ik ben dit jaar eindelijk gaan inzien dat het toch echt uit mezelf moet komen (Broedplan 2018!).

 • Waar zie je naar uit in het komende jaar?

Oh, er staan al een aantal dingen op de planning hoor. Ik ga met een van mijn beste vriendinnen naar een concert van The Killers en ik hoop dat ik volgend jaar weer een vakantie zal kunnen vieren in mijn geliefde Zwitserland. Ook wil ik mijn blog Miss Deadline verder laten groeien. Ik weet nog niet zo goed hoe, maar ik heb er heel veel zin in om dat te onderzoeken en daarmee aan de slag te gaan. Ik ga een mindfullnes-cursus doen én ik heb natuurlijk mijn Broedplan! De rest hou ik nog even voor mezelf voor een volgende blogpost 😉 maar genoeg mooie, spannende en heerlijke dingen dus om naar uit te kijken!

De Nostalgische Jaarwisseling tag-vragen

Hier komende vragen nog een keer, maar dan zonder mijn eigen antwoorden. Ik ga geen mensen ‘taggen’ of uitnodigen om de vragen te beantwoorden. Wie de tag wil gebruiken, doe dat vooral, ik zou het heel erg leuk vinden! Laat het me weten (hieronder in een reactie of via Instagram of Facebook) als je de tag hebt ingevuld op je blog (en link ook even naar deze blogpost of naar Miss Deadline). Ook als je de vragen hebt gebruikt voor een mooi gesprek met vrienden en familie hoor ik het natuurlijk graag. Ik ben zeer benieuwd naar jullie antwoorden!

 1. Wat doe jij het liefst op Oudejaarsavond? En Nieuwjaarsdag, hoe ziet die er traditioneel uit voor jou?
 2. Hoe vierde je ‘vroeger’ Oud & Nieuw? Zijn er uit die tijd tradities die je nog steeds in ere houdt?
 3. Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?
 4. In het kort: oliebollen mét of zónder krenten? Champagne of hete chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?
 5. Maak je goede voornemens? (Zo ja, beken het maar; welke maak jij elk jaar weer opnieuw?)
 6. Welke nieuwe (of oude) gewoonte van dit jaar wil je zeker blijven volhouden?
 7. Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld dit jaar? Wat was dat bijzondere moment en wat deed het met je?
 8. Deze vraag valt misschien een beetje uit de toon bij de rest, maar mag zeker niet ontbreken: welke boeken (of films, of…) zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?
 9. Heb je nieuwe mensen leren kennen dit jaar of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?
 10. Wie ben je dankbaar en waarvoor? Uit je dat wel eens?
 11. Wat heb je gedaan of bereikt dit jaar waar je trots op bent?
 12. Blader eens terug in je agenda of dagboek; wat springt eruit dat je al helemaal was vergeten? Zijn er dingen die toen heel belangrijk leken maar er nu niet meer toe blijken te doen?
 13. Wat kwam totaal onverwachts dit jaar en hoe pakte dat uit?
 14. Wat heb je geleerd over jezelf dit jaar?
 15. Waar zie je naar uit in het komende jaar?

En omdat ik het zo leuk vind en het jullie niet wil onthouden, hier ‘Dinner for One’. Kijk ‘m nu of zet het filmpje aan op Oudejaarsavond! (Na de intro in het Duits gaat het verder in het Engels)

 

4 thoughts on “De Nostalgische Jaarwisseling tag

 1. Superduperleuke tag, Laetitia! Ik ga ‘m mooi gebruiken voor mijn eigen blog. En volgens mij heb je al met al geen slecht jaar gehad. Veel ups en een paar downs die er helaas altijd bij horen. Zo kut dat je vertrouwen door iemand is geschaad. Ik zat, zoals je weet, in dezelfde situatie en voelde het exact zo. Gelukkig zijn we er (tot nu toe) ongeschonden uitgekomen en hebben we geleerd behoedzamer te zijn. Ach, soms moeten dat soort dingen ook gebeuren om jezelf even bij te sturen ;-). Oh , en wat mooi dat jouw plan voor volgend jaar gewoon een eigen hoofdletter heeft. Ben heel benieuwd wat je te wachten staat voor 2018, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het een mooi (blog)jaar gaat worden! X
  Johanne onlangs geplaatst…Hoe je vooral níet (voor het eerst) moet verhuizen als volwasseneMy Profile

  1. Thanks meis! Super leuk dat jij ‘m ook hebt ingevuld. Ik heb een goed jaar gehad, wel een paar nare dingen en ik ben er een ster in om mezelf meer stress te bezorgen dan nodig, maar de goede dingen overheersten dit jaar. Toch wel iets om heel erg dankbaar voor te zijn! En ja, wat je zegt, soms moet er af en toe even iets kloterigs gebeuren om je een les te leren, vervelend maar zo werkt het kennelijk nu eenmaal. Ik ben ook heel erg trots op mijn Broedplan met een B, haha. Helpt toch een beetje (meer) om er serieus mee aan de slag te gaan. Ik wens ook jou een heel mooi (blog)jaar toe!! Xxx

 2. Hoi Laetitia,
  Als ik 10 dagen na de jaarwisseling jouw blog over de jaarwisseling lees, krijg ik het idee dat – ondanks dat ik zo’n 30 jaar ouder ben – wij bizar veel gemeen hebben. Niet alleen de producten die op tafel komen met oud en nieuw maar alles er om heen ook. En ja, dat nieuwjaarsconcert….ik kijk er al naar vanaf mijn 20 ste, dus dat zegt genoeg.. En het spotten van bekende WB ers (Wereldburgers) is ook een sport van ons. Dit jaar zelfs een BN er! Het thuis vieren van oud en nieuw is ook ons ding. En als je als klap op de vuurpijl, (we blijven in de stemming) begint over Dinner for one….tsja, dan is het compleet. Het origineel is bizar goed, maar ook de versie met Joop Doderer blijft hilarisch! Ook is de jaarwisseling een moment om te bezinnen en te gedenken, vooral aan degenen die niet meer onder ons zijn – naar mate je ouder wordt, worden dat er steeds meer en steeds dichterbij…). En ja 2018 is voor mij toch wel een mijlpaal. Ik werk dit jaar maar liefst 25 jaar in de uitvaartverzorging….
  Rest mij om jou en je familie een heel zin- en liefdevol 2018 toe te wensen. Dat geluk en gezondheid de boventoon mag voeren!

  1. Dankjewel voor de gelukwensen Dick, ik wens jullie van harte hetzelfde toe! Wat een bijzondere mijlpaal mag je vieren dit jaar. Prachtig dat je dat kan en wil doen voor mensen, de dienstverlening in de moeilijke tijden. Ik heb het gelukkig nog niet vaak hoeven meemaken maar ik weet inmiddels hoe belangrijk het is om op een mooie manier afscheid te kunnen nemen. Gedenken van de mensen die ons zijn voor gegaan vind ik belangrijk, ben ik mee opgevoed, niet alleen op het moment van afscheid. De jaarwisseling is ook zo’n moment om, met blije gedachten, even stil te staan. Heel leuk om te horen hoe veel wij gemeen hebben met onze jaarwisselingrituelen. Zo zie je maar wat de kracht van traditie is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.