Ontboezemingen

Jaarvooruitzicht 2018: plannen, dromen & wensen

Mijn laatste blogpost van het jaar! En ook nog eens op de dag dat Miss Deadline precies 3 maanden bestaat. Drie maanden zonder onderbrekingen, dat is me geloof ik nog nooit gelukt, bij geen enkel project (behalve studeren dan). Oké, er kwam wel wat kunst- en vliegwerk bij kijken hoor. Zoals ook nu. De mensen die de voorkeur geven aan meer diepgang moeten me nog één keer een ‘makkelijke’ blog vergeven. In het nieuwe jaar kom ik weer met diepe deur blogs, beloofd (soort van, fingers crossed, ik ga mijn best doen!).

Het eind van het jaar is nu eenmaal de tijd van lijstjes, en zoals jullie nu wel weten, ik ben dol op lijstjes! Na het terugblikken en stilstaan met mijn Nostalgische Jaarwisseling tag is het nu natuurlijk tijd voor vooruitzien en actie! Géén goede voornemens, die werken bij mij niet, maar wel plannen om mee aan de slag te gaan, mooie momenten om naar uit te zien en goede dingen die ik mijzelf toewens.

Jaarvooruitzicht 2018

Broedplan 2018

Ik heb het al een paar keer genoemd maar in het nieuwe jaar wil ik aan de slag met mijn Broedplan: mijn persoonlijke plan voor een leuker leven, geïnspireerd door hert boek Steeds leuker van Jelle Hermus. Ik ben zelfs al een beetje begonnen! Maar om het goed te doen wil ik het methodisch en zonder overhaasten gaan aanpakken. Stap voor stap. In de Broednestmethode werk je in drie fasen aan het optimaliseren van je leven, om te beginnen bij meer vrijheid. Vrij(er) van ballast, beperkingen en belemmeringen.

Vrijheid

Om je vrijer te voelen, gooi je alle dingen die onnodig veel tijd, energie, aandacht en/of geld kosten overboord. De komende tijd heb ik dus als uitdaging om uit te zoeken welke gewoonten, activiteiten of gedachten mij meer kosten dan ze opleveren. Zaken die de moeite niet waard zijn. Wat werkt wel, wat werkt niet? En let op! Die vraag is niet hetzelfde als: wat voelt goed? Zoals Gretchen Rubin ook opmerkt:

Happiness doesn’t always make you feel happy

Wat wil zeggen: soms moet je vervelende dingen doen voor je eigen geluk. Het huishouden doen bijvoorbeeld, opruimen en schoonmaken, is hartstikke stom, laten we wel wezen. Maar als je het niet doet, zit je binnen de kortste keren in een smerig stinkende zwijnenstal en moet je je yoghurtontbijtje met een oud ANWB-pasje als lepel uit de verpakking slobberen omdat je geen schoon servies en bestek meer hebt. Word je niet gelukkig van!

En andersom: dingen die in eerste instantie heel goed voelen – die hele reep Tony’s naar binnen werken en de hele dag alleen maar series kijken op de bank, ik noem maar wat – leveren je uiteindelijk vooral een schuldgevoel op (af en toe kan natuurlijk best, maar als het een gewoonte wordt…). Kortom, wat goed voelt is niet altijd de juiste leidraad.

Energie

De vraag is dus, hoe wil ik me aan het eind van de dag/week/maand/jaar voelen? Het eerst wat bij mij opkomt is: ENERGIEK! Energie is een kostbaar goedje, zeker voor mij. Het gebrek aan energie dat ik ervaar is mijn grootste beperking. Meer energie krijgen, is niet makkelijk, maar Jelle Hermus draait het om: verspil de energie die je hébt niet langer aan dingen die de moeite niet waard zijn.

Dat betekent voor mij: uitmesten, schoon schip maken, minimaliseren, bezuinigen en vooral… keuzes maken! Alle ballast overboord, letterlijk en figuurlijk:

 • loslaten van al die spullen die ik maar blijf bewaren,
 • snijden in mijn uitgaven aan dingen die niet nodig zijn (en me alleen maar geldzorgen opleveren),
 • ‘nee’ zeggen op dingen die ik niet echt wil doen,
 • mijn tijd en concentratie niet langer laten gijzelen door mijn telefoon (álle notificaties uit!)
 • groente en fruit eten in plaats van troep zodat ik niet langer in hoef te zitten over mijn gezondheid en figuur
 • mijn piekergedachten en somberheid een halt toeroepen door goed voor mezelf te zorgen en ontspanningsoefeningen te doen

Kaizen

Klinkt als een flinke onderneming maar Jelle Hermus heeft een slimme methode om het minder overweldigend te maken: de Japanse kaizen-methode. Begin met kleine stapjes – de kleinst mogelijke stapjes – en bouw het langzaam uit. Dus in plaats van proberen in één dag het hele huis onder handen te nemen: elke dag één ding opruimen. Klinkt suf en zinloos maar aan het eind van het jaar zou ik dan heel wat opgeruimd moeten hebben. In plaats van dat ik alles uit de kasten trek, halverwege door de chaos niet meer weet wat waar wanneer en hoe, uit wanhoop dan alles maar weer terugprop en me dus een dag in het zweet heb gewerkt zonder een steek verder te komen.

Andere stapjes die ik wil ga zetten:

 • elke dag  +1 blokje-om hardlopen, direct uit werk
 • elke dag +1 minuut mediteren
 • elke ochtend +1 minuut vroeger opstaan
 • elke dag 300 woorden schrijven voor mijn blog

Waarom elke dag? Omdat het voor mij denk ik makkelijker is om een routine te ontwikkelen als ik iets elke dag doe, net zoals tandenpoetsen of de kattenbakken schoonmaken, dan dat ik moet onthouden op welke dagen ik wat zou doen (en in de verleiding kan komen om te gaan rommelen en schuiven in mijn routines als ik geen zin heb).

Mindfulness en plezier

In 2018 wil ik niet alleen maar ‘verstandige’ keuzes maken: genieten en ontspannen zijn even belangrijk! Ik kan echt genieten van een zaterdagochtend met niks anders dan een kop koffie en mijn katten naast me, maar af en toe heb ik toch ook iets ‘groots’ en spannends nodig om naar uit te kijken. Ik heb al een aantal activiteiten in mijn agenda staan waar ik nu al zin in heb, zoals het concert van The Killers in februari. Ook heb ik al een hele lijst met films die ik wil zien, zoals:

 • de nieuwe Star Wars,
 • All the money in the world,
 • Ocean’s Eight,
 • Taal is zeg maar echt mijn ding

en boeken die ik wil lezen (kleine selectie):

 • Het probleem met geiten en schapen,
 • Dein Perfektes Jahr,
 • Het labyrinth der geesten,
 • Het boek van stof,
 • Het geheime dagboek van Hendrik Groen
 • Ikigai; het werkboek
 • Hotel Hartzeer
 • The Girlboss workbook

Iets minder ‘amusant’ maar waar ik me net zoveel op verheug: in maart begint mijn mindfulness-cursus. Ik heb er hoge verwachtingen van. Gevaarlijk, ik weet het, maar je hoort er alleen maar goede dingen van. Ik hoop dat het mij echt gaat helpen met me blijer en tevredener voelen. Dat het me ook zal helpen bij mijn Broedplan en me leert om los te laten, vooral de herinneringen en emoties die me nog in het verleden houden en zoveel van het ‘nu’ verpesten.

Miss Deadline

Voor mijn blog heb ik natuurlijk ook plannen. In de drie maanden dat ik nu bezig ben heb ik een mooie start gemaakt. Ik heb nu:

 • 18 artikelen gepubliceerd
 • ruim 1000 bezoekers getrokken in totaal
 • 100+ volgers op Instagram en 60 volgers op Facebook

Ik heb geen enkel verstand van statistieken maar ik vind het zelf niet slecht voor een beginnend blogger die weinig doet aan promotie én ellenlange posts schrijft over persoonlijke groei. Natuurlijk wil ik wel graag verder groeien! In de eerste plaats wil ik dat gaan doen door een goed doordachte artikelplanning te maken en vooruit te werken. Maar tegelijk wil ik ook gaan experimenteren met andere onderwerpen en vormen (misschien gaat het me eindelijk eens lukken ónder de 1000 woorden te blijven!). Ook betere promotie op social media en Pinterest wordt een uitdaging.

En ik heb toch nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar: dezelfde dag nog reageren op comments zodat ik het niet vergeet… (Sorry lieve mensen die de laatste weken gereageerd hebben! Ik vind het echt heel leuk en jullie krijgen nog antwoord van me, beloofd!)

 

Klaar voor 2018? En…… ACTIE!

 

Wat zijn jouw plannen, wensen of dromen voor het nieuwe jaar?

 

 

11 thoughts on “Jaarvooruitzicht 2018: plannen, dromen & wensen

 1. Ha! Meteen na jouw vorige blog het boek van Jelle aangeschaft. Veel van wat er in staat wist ik al. Maar hij weet me te inspireren om de dingen eens ECHT aan te pakken. Kaizen daar had ik nog nooit van gehoord…. maar wat een prachtige manier van werken! Ben meteen op z’n kaizens mijn huis op gaan ruimen. Wèg met de ballast, het houdt niet op! Steeds selecteer ik meer en ik rijd af en aan naar het goed en de stort. Ook de ballast in mijn hoofd ben ik aan het aanpakken. Paar minuutjes bewust ademen, (wist ik òòk al) en dat ook echt doen! Het wèrkt! Succes Laetitia met je mooie plannen. Volgens mij wordt het ècht veel leuker!

  1. Vind het zo leuk dat jij ook zo veel inspiratie haalt uit het boek van Jelle. Ik wist ook een heleboel dingen al wel, maar toch… Ik deed ze nooit (echt), maar nu, door de bewoording van Jelle, heb ik echt zin om er mee aan de slag te gaan. Wat heerlijk dat je al zo veel voortgang hebt geboekt, in huis en in je hoofd! Hartstikke goed. Op naar een écht veel leuker jaar!! X

  1. Dankjewel!! Ja ik krijg alleen nog Whatsappjes van belangrijke mensen direct binnen, de rest allemaal niet – geen Facebook, geen mail, geen nieuws – scheelt enorm veel afleiding en hopelijk zit ik daardoor minder op mn telefoon.
   Dankjewel!

 2. Volgens mij lees ik dezelfde websites als jij, dus onze doelen komen wel aardig overeen, haha. Ik heb nog wel een tips voor wat betreft huishouden en je boekentarget. Ik luister tegenwoordig boeken. Via de app van de bibliotheek. Ik luister boeken als ik schoonmaak en afwas. Waar ik in het verleden nog wel eens een afwas liet staan ga ik tegenwoordig fluitend aan de afwas, zodat ik m’n thriller verder kan luisteren. Roep ik enthousiast naar m’n man: “Ga jij maar lekker relaxen, ik doe de afwas wel!” en daardoor word ik meteen wat liefdevoller, wat voor mij een belangrijk doel is in 2018 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…Meditatie: wie ik elke dag 10 minuten benMy Profile

  1. Hele goede tip!! Mijn boekendoel haal ik sowieso wel maar in het huishouden kan ik wel een steuntje in de rug gebruiken ;). Ik heb een hele poos de podcasts van gretchen rubin geluisterd onder het afwassen maar op een gegeven moment kreeg ik daar genoeg van. Misschien werken luisterboeken dan wel beter!! Zijn de voorleesstemmen niet irritant in die app van de bieb? Heb wel eens wat geprobeerd maar dan ergerde ik me altijd kapot aan de uitspraak of stemgeluid (ja ik ben een mieperd). Hoe dan ook, dank voor je tip, leuk om te lezen dat het voor jou zo goed werkt (en voor je man ook waarschijnlijk haha). Liefdevol zijn is inderdaad een heel mooi doel voor het nieuwe jaar. Ik wens je een goed 2018!

 3. Wat goed dat je je doelen voor 2018 alvast op een rijtje hebt gezet en er zelfs een bewust plan voor hebt gemaakt op basis van Jelles boek. Ik vind het heel slim bedacht om voor elke dag iets te bedenken. Dat biedt toch de kans om er gestructureerd aan te werken en je doelen niet uit het oog te verliezen. Het doel om meer boeken te lezen en films te kijken en daarvan te genieten, is ook iets wat ik in 2018 wil nastreven. Ik heb de afgelopen jaren bijna non-stop hard gewerkt en wil graag iets meer genietmomenten inplannen zonder verplichtingen.
  Op naar een mooi nieuw (blog)jaar! Maar je mag al hartstikke trots zijn op wat je in 3 maanden tijd hebt weten te bereiken 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Hoe zit het met mijn doelen voor 2017?My Profile

  1. Nou dat lijkt me een zeer goed plan! Ik kan er echt niet bij hoe je het allemaal doet hoor, een fulltime baan, elke dag een blog publiceren en reageren op alle comments, foto’s maken….petje af! Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Ontspanning is ook heel belangrijk en heb je zeker verdiend na zo’n jaar. Ik wens je een ontspannen 2018!

 4. Ik heb helaas nog geen reizen gepland of geboekt (kan ik echt niet zo goed aan, haha!), maar wel al een paar leuke uitstappen. In januari en februari drie toneelstukken, in juni naar Couleur Cafe en Ed Sheeran, waarschijnlijk ook wel naar Pukkelpop in augustus én ik begin het jaar ook in een nieuwe job. Heel veel zin in!
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Sam in 2017My Profile

  1. Ik ben nog nooit bij Pukkelpop geweest bedenk ik me opeens tot mijn schrik. En ook niet bij Rock Werchter! Misschien moet ik die twee festivals nog aan mijn lijstje toevoegen, als de artiesten tenminste leuk zijn, want dat lijken me wel hele gave festivals om eens te bezoeken. Toffe dingen heb je in het vooruitzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.