Boekrecensies, Levenslust

Steeds leuker: schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven {boekrecensie}

Dit weekend was ik bij de signeersessie van Jelle Hermus, oprichter van soChicken en sinds kort ook schrijver van zijn eerste boek: Steeds leuker. Ik had zijn boek ‘helaas’ eerder al gekocht als ebook, maar hij was zo sportief om een post-it blaadje voor mij te signeren die ik in mijn ereader heb geplakt. Het was nog niet druk dus ik had ook nog het geluk dat ik uitgebreid even een praatje met hem kon maken en met hem op de foto mocht. Iets wat ik meestal niet zo goed durf, maar nu, door het lezen van Steeds leuker, toch deed! Ik bubbelde over van het enthousiasme want ik vond het zo bijzonder om de schrijver van het boek dat me zoveel had gedaan te kunnen spreken. Ik vroeg hem: hoe kom jij toch zo wijs?

soChicken: broednest van een steeds leuker leven

Jelle Hermus begon in 2004 met zijn blog soChicken waarop hij zijn inzichten en ervaringen in persoonlijke groei deelde. Inmiddels trekt zijn website jaarlijks miljoenen bezoekers en heeft hij een trouwe schare volgers. De inzichten en tips die hij met zijn lezers deelt zijn niet het resultaat van een dure opleiding of een bijzondere opvoeding, antwoordt hij op mijn vraag. Hij leest vooral heel veel, mediteert, praat met mensen en probeert uit. Vind ik een heel geruststellend idee, want dat betekent dat we in principe allemaal kunnen bereiken wat hij voor elkaar heeft weten te boksen: een heel erg leuk leven!

Steeds leuker: schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker levenSteeds leuker: schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven

Ik kan het nu meteen wel verklappen want het is toch al wel duidelijk: ik denk dat dit boek de enige gids is die je nodig hebt om je leven een stuk beter, blijer en gelukkiger te maken. Geen zelfhulpboek ‘waar je echt wat aan hebt’ of een filosofie die je ‘aan het denken zet’. Nee, dit is het gewoon. Zonder omhalen, recht op het doel af. Punt. En dat is geen overdreven fangirl-gedoe, ik meen het echt. Hoe dat zo?

Simpelweg steeds leuker

Hermus begint zijn relaas met een paar opmerkingen waar ik normaal gesproken van ga gillen en de neiging krijg om dingen uit het raam te gooien. Het creëren van een leuker leven is volgens hem namelijk niet moeilijk. Sterker nog, hij bekent meteen dat de dingen die hij ons gaat vertellen niet nieuw zijn! En inderdaad, veel van zijn tips en adviezen heb ik al eens eerder gehoord. De grap is volgens hem alleen: je moet het wel even doen.

Nu, daar kan ik toch echt niet tegen hoor! Mensen die zeggen dat het allemaal niet zo moeilijk is en dat het slechts een kwestietje is van doen. Als het allemaal zo makkelijk was, dan had ik het toch zeker allang gedaan! Ik moet bekennen dat ik na die eerste paar bladzijden mijn ereader dichtklapte met een verdrietig gevoel. Ben ik nou echt zo’n zeur? (Ik zat midden in een van mijn grote-vragen-fases, moet ik erbij zeggen). Gelukkig ben ik de volgende dag verder gegaan met lezen want hij heeft me weten te overtuigen van zijn gelijk. En wel met een knaller van een open deur. Zo wagenwijd open dat ik hem volledig over het hoofd zag, tot nu.

Open deuren zijn de beste deuren

Hermus legt uit dat de meeste mensen originele en vernieuwende oplossingen wensen voor hun problemen. Adviezen die we al honderdduizend keer gehoord hebben, daar houden we niet van, die werken immers toch niet. Niet waar, zegt hij. Die afgezaagde tips, die open deuren, worden juist zo vaak herhaald omdat ze waar zijn. Het is echter één ding om die voor de hand liggende adviezen te herkennen, maar iets heel anders om ze ook daadwerkelijk toe te passen. En dát is iets wat de meeste mensen nooit doen! Ze gluren even naar binnen door die open deur, kijken even rond en proberen wat. Maar wil je echt verbetering zien, dan zul je die saaie tips toch echt moeten uitvoeren, zegt Hermus.

Oeps.

Ja Jelle, daar heb je me. Het is waar. Hoeveel zelfhulpboeken heb ik niet gelezen om ze vervolgens in de kast te zetten en daarna….niks. Geen wonder dat mijn leven geen klap verbeterde (en me ondertussen maar mislukt voelen). Afvallen, gezonder eten, buikspieren kweken, ‘ontspullen’, schulden afbetalen. We weten allemaal eigenlijk dondersgoed hoe we dat soort zaken moeten aanpakken maar we klooien maar wat aan, vinden het niks en kappen er weer mee.

Betrapt

Zo ben ik zelf eerder dit jaar begonnen met mediteren, op aanraden van mijn yoga-juf. De eerste keer heb ik het nog geen 30 seconden volgehouden. Kreeg het spaansbenauwd van dat stilzitten en op mijn ademhaling letten. De tweede keer lukte het me wel om op een mantra te mediteren. Die mantra was:

ditwordtniksditwordtniksditwordtniksditwordtniksditwordtniks

Werkte als een tierelier: het werd inderdaad niks. En daarna heb ik nooit meer een poging tot mediteren gedaan want het ‘is niks voor mij’ had ik besloten.

Zo dan, heeft ie me daar toch even flink betrapt! Ik weet niet waarom, maar het open deur-concept deed me stuiteren van enthousiasme. Het voelde alsof ik iemand ontmoet had die mij begrijpt, beter dan ik zelf doe. Alsof er in dat warrige hoofd van mij… (heel cliché maar waar) een deurtje openging.

Eindelijk antwoord

In zijn boek stelt Hermus voor om het anders aan te pakken: om een leuker leven te krijgen, ga je nu eens dingen doen die wél werken. Daarvoor moet je eerst heel precies weten wat je wil bereiken en welke aanpak daarvoor nodig is.

De moed zonk me weer even in de schoenen hoor, want ik zag alweer een volgende gil-en-gooi-neigingen-opwekkende opmerking aankomen. Iets in de trant van: wat dat voor jou betekent, kan ik niet zeggen want dat is voor iedereen persoonlijk en dat moet je zelf onderzoeken.

Maar nee! Hermus is niet bang om gewoon heldere, duidelijke antwoorden te geven. Dit is het doel en zo gaan we dat doel bereiken. Ik kon hem wel omhelzen! (Heb ik ook gedaan, hij is per slot van rekening de man van de FREE HUGS).

Dat vond ik nog het meest heerlijk aan zijn boek. Dat hij niet bang is om een kader te geven, iets waar je echt wat aan hebt (ja, toch wel) en al helemaal niet bang om lastige of nare onderwerpen te bespreken. Zónder dat het ooit zwaar en triest wordt of zweverig.

De Broednestmethode

Ja uiteindelijk, heeft iedereen natuurlijk zijn unieke wensen en verlangens, maar in beginsel willen we allemaal hetzelfde. In de rest van het boek zet hij vervolgens zijn Broednestmethode uiteen: zijn simpele stappenplan om met zo min mogelijk moeite je leven beter, leuker en mooier te maken. Wat die methode precies is, ga ik niet vertellen want dat kan hijzelf veel beter. Bovendien moet ik dan het hele boek overtypen en ik zit al over de 1000 woorden. Als ik ondertussen iets van hem heb geleerd, is dat wel het  belang van schrappen van overbodigheid (de eerste stap in van de Broednestmethode, die geef ik weg). Dus wil je het weten (en dat wil je!), dan moet je Steeds leuker gewoon lezen.

Nog niet helemaal overtuigd? De volgende 5 open deuren die ik onderweg tegenkwam in Steeds leuker bliezen mij weg en zullen jou overtuigen:

5 open deuren naar een leuker leven

Vraag je niet af wat je wil doen met je leven, vraag je af hoe je je wil voelen

Het wat-wil-ik-met-mijn-leven-dilemma houdt vele mensen in zijn greep. Ik sta vooraan in die rij. Gevolg: iedereen is als een kip zonder kop maar wat aan het aanrommelen. Als oprichter van soChicken houdt Jelle Hermus duidelijk niet van kippen zonder kop. Je hebt een precies doel nodig en een strategie zodat je al je energie kunt focussen op dat wat echt werkt. Zit wat in.

Maar het uitvinden van wat je wilt, is een lastig en langdurig proces. Makkelijker is het om te kijken naar hoe je je dagelijks wilt voelen, zegt hijAls je weet hoe je je wilt voelen – en dat weet je meestal wel! – dan wordt vanzelf duidelijk welke dingen daarbij helpen en welke niet. Hermus maakt het vervolgens nog een behoorlijk stuk makkelijker door te stellen dat er drie gevoelens zijn waar iedereen naar op zoek is:

Vrijheid

Blijheid

en Betekenis

Bingo! Of niet dan?

Gelukkig zijn is niet het einddoel

Ok, hier viel ik toch wel even van mijn stoel hoor. Ja, ook deze open deur had ik al veel vaker gehoord maar ik hechtte er nooit veel waarde aan. Als geluk niet het doel is, wat dan wel? Waar doen we het in hemelsnaam voor? Hermus maakt echter zeer aannemelijk dat geluk niet het eindstation is… maar juist het begin! Zoals gezondheid en energie basisfactoren zijn die je nodig hebt om te kunnen functioneren, zo geldt dat ook voor gelukkig zijn. Pas met een flinke dosis blijheid in je lijf, sta je ‘s ochtends op met een glimlach op je gezicht en met zin om aan de dag te beginnen en dan gebeurt het pas echt, dan pas kun je van betekenis zijn in de wereld, zegt Hermus.

Er hoeft niets te veranderen om je blijer en gelukkiger te voelen

De meeste mensen, ik ook, denken dat er van alles nog ontbreekt aan hun leven. Dat er iets moet veranderen om echt gelukkig te kunnen zijn. Maar Hermus zegt dat dat een illusie is. Externe aanwinsten, verbeteringen of veranderingen maken even gelukkig, dat is waar, maar dat gevoel went. Daarna ben je weer waar je gebleven was. Je hebt vervolgens iets nieuws nodig omdat gevoel van gebrek op te vullen. Zo blijf je eeuwig streven naar meer meer meer.

Het enige dat moet veranderen, zegt Hermus, is je overtuiging dat er iets moet veranderen. De enige manier om gelukkig te worden, is door eraan te werken in het hier en nu gelukkig te zijn met wat je nu hebt en hoe het leven nu is.

Dankbaarheid is de ultieme manier om je gelukkiger te voelen in het hier en nu

Als er iets suf en truttig klinkt, dan is het wel het advies om dankbaarder te zijn. Ook hier weet Hermus echter mijn weerstand weer te doorbreken en laat me met frisse ogen naar dit oude saaie advies kijken. Door dankbaarheid te uiten – bijvoorbeeld door elke dag een paar dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent – verklaar je namelijk dat alles goed is zoals het is, zegt hij. Dat er niets hoeft te veranderen. Het gaat er daarbij niet om waar je dankbaar voor bent, groot of klein, oppervlakkig of diepzinnig. Het gaat om het voelen van die emotie. Daarmee train je je brein om te zoeken naar dingen waarvoor je dankbaar kunt zijn. Om te letten op dingen waar je blij van wordt. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het gaat, hoe positiever je gaat denken. Of zoals die andere welbekende open deur zegt: alles wat je aandacht geeft groeit!

Je nalatenschap is niet waar het leven om draait

Als je boeken of artikelen hebt gelezen over het vinden van je identiteit/passie/missie/noem het maar op, dan ben je deze opdracht vast wel eens tegengekomen: stel je voor dat je dood bent, wat zou je willen dat mensen op de uitvaart over je zeggen? Het antwoord zou dan je levenswerk moeten inhouden. De stempel die je drukt en die nog een poosje na blijft stempelen als je er niet meer bent. Opdat het allemaal niet helemaal zinloos is geweest.

Nu, laat die hoop maar varen, want jouw stempel zal – enkele uitzonderingen daargelaten – met 100 jaar echt wel vervaagd zijn, merkt Hermus luchtig op. Wat je achterlaat is niet waar het om draait. Het gaat om het NU. Hoe je nu leeft.

“Hoe beter je bent in leven, des te mooier je leven zal zijn.”

En laten we wel wezen, daar willen we toch van genieten, zolang we er zelf nog zijn, of niet dan?

Broedplan 2018

En, snap je nu waarom ik zo enthousiast ben over Steeds leuker? En ik heb nog niet eens de helft besproken! Heb ik dan helemaal geen kritiekpunten? Oh jawel, kleine dingetjes. De grote test komt echter nog. Ik wil namelijk niet in diezelfde valkuil vallen als ik voorheen altijd deed. Iets lezen, denken dat dit mijn leven gaat veranderen, om vervolgens het boek in de kast te zetten en op de oude voet verder te gaan. Iets waar ik een beetje te laat achter kwam bij het boek is dat je dit boek beter stukje voor beetje kunt lezen. Na elk hoofdstuk verwijst Hermus namelijk naar bonusmateriaal (je persoonlijke Eierdoos) op zijn website (alleen toegankelijk met een wachtwoord dat je bij het boek krijgt) – checklists, stappenplannen en verdiepende artikelen – waarmee je aan de gang kunt gaan. Wat ik nu wil gaan doen is Steeds leuker opnieuw lezen, maar dan hoofdstuk voor hoofdstuk, stap voor stap. Hier op Miss Deadline hou ik jullie elke maand op de hoogte van mijn vorderingen. Heb ik mijn stok achter de deur om het ook echt vol te houden en weten jullie straks of de Broednestmethode echt werkt. Deal?

Nog leuker is het natuurlijk om mee te broeden op een leuker leven. Ken jij of ben jij iemand die snakt naar meer vrijheid, blijheid en betekenis? Bestel dan hier Steeds leuker voor onder de Kerstboom!

 

[Dit artikel bevat affiliate (commerciële) links. Dat betekent dat als je op één van deze links klikt en een aankoop doet in de webshop (bol.com), ik een kleine commissie krijg. Je betaalt niets extra’s voor je product maar je steunt mij wel als blogger. Alvast bedankt!]

 

8 thoughts on “Steeds leuker: schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven {boekrecensie}

 1. Nou, daar slaat hij de spijker wel op zijn kop he: je moet het gewoon even doen. Ik ben PRECIES zoals jij bent: boeken lezen, geïnspireerd voelen en er vervolgens niets mee doen. Hopen dat je gevoel over het boek doorsijpelt in je leven. Maar ja, zo werkt dat natuurlijk niet. Beetje jammer, haha. Gut, nou moet ik dus ook echt dingen gaan doen dus?

  Je hebt me wel heeeeel enthousiast gemaakt over het boek ! Dat vind ik altijd het fijne aan Nederlandse schrijvers (pssst, stiekem houd ik niet van NL-schrijvers): ze zijn stukken directer dan die Engelse/Amerikaanse schrijvers. Want in die boeken staat vaak veel gezever (positief bedoeld), maar dan? Dat weten we nooit zo goed. Ik ga Steeds leuker kopen zodra ik weer centjes heb!

  P.s. veel Amerikaanse bloggers schrijven ook over dankbaarheid, maar dat wist je vast al.
  Johanne onlangs geplaatst…13 manieren om je dertiger jaren ten volle te levenMy Profile

  1. Jep, je moet het echt gaan doen! Maar als ik je laatste handvol blogs zo eens lees dan ben je inmiddels heel goed bezig daar mee (hoezo late reactie, sorry!) Gelukkig ben ik niet de enige die van nature vooral leest maar niet doet haha. Mijn motto voor 2018 is daarom ook: Actie!
   Wat ik fijn vind aan Jelles boek is inderdaad de niet-Amerikaanse stijl. Fictie lees ik bijna nooit in het Nederlands, want ik hou niet van Nederlandse schrijvers, maar bij zelfhulpboeken is het gauw andersom omdat ik dat zweverige en overoveroverenthousiaste slecht trek. Jelle maakt me wel een beetje te veel flauwe grappen (helemaal vergeten iets over te zeggen in mijn review, oops) maar toch vond ik het erg prettig om te lezen en voelde ik me echt aangespoord om aan de slag te gaan. Ik zeg lees het boek en ik weet zeker dat je er wat aan hebt!

 2. Ik noem Jelle al jaren mijn online geluksgoeroe en ineens blijkt dat iedereen hem kent… 😉
  De reden dat ik jaren geleden überhaupt met zelfontplooiing begon is omdat hij het zo simpel maakte. Gewoon doen, geen ingewikkelde emotionele processen. En wat ik leuk aan hem vind is dat hij op de video’s nog een beetje verlegen en onhandig is, hij is zo gewoon gebleven! (en blijkbaar kun je als je onhandig en verlegen bent ook gewoon succesvol en gelukkig zijn).

  Overigens vind ik dat je heel goed beschrijft wat hem zo leuk maakt. Ook al heb ik het boek niet gelezen (ik ken de techniek al wel, van een e-book), ik snap helemaal wat je bedoelt.
  Lilian onlangs geplaatst…Minimalisme: Zo raak je je boeken kwijtMy Profile

  1. Ik denk dat ie de laatste jaren opeens is gegroeid, ik hoor nu wel vaker mensen die hem kennen. Online geluksgoeroe vind ik wel een hele leuke passende titel voor hem! Ik denk dat zijn simpele aanpak inderdaad precies is wat mensen hier in Nederland zo aanspreekt, die willen geen ingewikkelde plannen en zweverig gedoe, maar gewoon praktisch 123 plug&play zeg maar. En omdat het zo simpel is begin je er ook makkelijker aan want je voelt je niet overweldigd. Ik heb hem nu ontmoet en hij is precies zoals je beschrijft. Heel gewoon, lief, aardig en bescheiden. Misschien is dat juist wel de reden van zijn succes want zo is hij immers veel toegankelijker dan al die arrogante betweters die wel eens even zullen vertellen hoe het moet! Dank voor je reactie (en voortaan zal ik sneller reageren, nieuwjaarsvoornemen…)!

 3. Wauw, je maakt me echt onwijs enthousiast! Ik volg de blog So Chicken al lange tijd met veel plezier, maar je maakt me ook erg nieuwsgierig naar dit positieve no-nonsensboek. Eigenlijk heeft Jelle helemaal gelijk en heb je soms meer aan open deuren dan aan geweldige nooit gehoorde adviezen waar je daarna toch niets mee doet. Wat goed dat je ook meteen een plan hebt opgesteld! Ik denk dat mijn plan voor het nieuwe jaar wordt om in ieder geval dit boek eens aan te schaffen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #15: perforators, goed nieuws en het rijmvirusMy Profile

  1. Zeker doen, als je het inmiddels niet gedaan hebt! (Sorry voor de super late reactie, als nieuwjaarsvoornemen heb ik dat ik dezelfde dag nog ga reageren op comments, beloofd 😉 ) Als je So Chicken al een tijdje volgt is dit boek zeker een aanrader. Veel zal je misschien al wel gelezen hebben op zijn website maar het is toch anders (en prettiger vind ik zelf) om het zo als één geheel en logisch stappenplan in een boek te hebben staan. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.