Ontboezemingen

Anti-bucketlist: 9 dingen die ik nooit van m’n leven wil doen voor ik doodga

Een Anti-Bucketlist? Gaan we nu meteen alweer negatief lopen doen? Nou dat valt wel mee, maar voor ik dat kan uitleggen, moet ik jullie eerst iets anders vertellen. Want jongens, ik heb iets besloten: voortaan ga ik mijn ontboezemingen afwisselen met wat luchtigere artikelen. Om het mezelf iets makkelijker te maken. Ik merk dat het me zo langzamerhand begint op te breken, elke keer zo diep gaan voor een blogpost, en ik wil niet dat het erop uitdraait dat ik stop met bloggen. Ondanks dat ik het af en toe best pittig vind wat er allemaal bij komt kijken, vind ik het toch vooral heel erg leuk en dat wil ik graag zo houden!

Niet in de planning: een bloggerburn-out

Ik ben, wat ik zelf maar noem, een ad hoc blogger. Geen planning, niks vooruit werken. Gewoon elke week opnieuw brainstormen achter een leeg scherm en dan maar typen. En dan uiteraard ook pas op het laatste nippertje als er flink druk op staat om de deadline te halen (ik doe mijn naam eer aan haha). Werkt goed hoor!

Ahem. Ja, tot nu toe nog wel ja. Maar zo’n diepe deur artikel kost me al gauw minstens 5 uur en daarna heb ik voor de rest van de week geen hersencapaciteit meer over zowat. Dus op aanraden van een vriendin ga ik nu ook wat ‘makkelijkere’ en kortere artikelen schrijven, om die vicieuze cirkel te doorbreken. Ook al voelt het beetje alsof ik me ervan af maak, het moet, want mijn inspiratie raakt op.

Lang verhaal kort: vandaag een luchtigere, kortere blogpost. In de vorm van een lijstje want ik hou van lijstjes. Niet dat ik nu ga vertellen welke series ik het liefste kijk op Netflix of wat ik laatst allemaal gekocht heb bij de Action, dat is niks voor mij. Nee, ik blijf bij mijn leest, ik wil wel blijven schrijven over persoonlijke groei, zelfbewustzijn, dertigers dilemma’s en authenticiteit online. In het Blogboek van Kelly Deriemaker (aanrader trouwens, voor iedereen die meer wil weten over bloggen), vond ik een leuk idee voor een lijstjes-post die ik wel bij Miss Deadline vind passen: de Anti-Bucketlist.

Linke lijstjes

We kennen ze allemaal wel, die lijstjes op internet met 100 dingen die je gedaan MOET hebben voor je sterft. Of de 30 klassiekers die je gelezen moet hebben voor je 30ste, de 20 mijlpalen die je bereikt moet hebben voor je 20ste en de 10 landen, steden of bezienswaardigheden die minstens één keer bezocht moet hebben. En ga zo maar door. Het ene lijstje is nog spectaculairder dan het ander.

Ben ik dan helemaal tegen bucketlists? Nee absoluut niet! Ik ben dol op lijstjes en ben van jongs af aan al in de weer met het bijhouden van mijn dromen, wensen en voornemens. De dagelijkse dingen en gewone beslommeringen moet je gewoon af en toe doorbreken door iets spannends, leuks of idioots te doen. Het zijn de momenten om naar uit te kijken en om nog lang van na te genieten.

Breintje-nooit-genoeg

Het is goed om na te denken over wat je nog heel graag zou willen beleven of ervaren, maar er kleeft ook een risico aan: doe je het te vaak dan gaat je brein werken in de nooit-goed-genoeg-stand. Als je niet oppast telt dan alleen nog dat wat groots en meeslepend is en voor je het weet, zit je dan met een zeer ontevreden gevoel terwijl dat misschien wel helemaal niet terecht is.

Want al die dingen die je al wel ervaren, beleefd of bereikt hebt, zijn die dan niks meer waard?

En al die dingen die nog op je lijstje staan, hoe graag wil je die eigenlijk? Wil je ze überhaupt wel?

Mijn Anti-Bucketlist

Ik heb een paar van die lijstjes eens goed bekeken en kwam al gauw tot de ontdekking dat er een heleboel dingen op staan, die ik niet écht wil. Of zelfs echt níet wil! En dat lucht op zeg! Voel ik me meteen een stuk minder bezwaard en opgejaagd over al die dingen die ik nog niet gedaan heb, want waarom zou ik? Voor wie!? Ik raad iedereen daarom aan een Anti-Bucketlist te maken. Mijne ziet er als volgt uit:

9 dingen die in nooit van m’n leven wil doen voor ik doodga

(in willekeurige volgorde)

Bungeejumpen

Of raften, parachutespringen, diepzeeduiken, ballonvaren, waterskieën en noem al die gekkigheid maar op. Mensen die zeggen dat het een enorme kick geeft en dat je het gevoel krijgt dat je echt leeft, geloof ik meteen. Maar eerlijk gezegd, voor mij is elke dag tijdens spitsuur door de binnenstad van Groningen fietsen al adrenaline genoeg. Ik heb mijn portie bijna-dood-ervaringen wel gehad, dank u vriendelijk.

Een solo-reis maken (naar een ver land)

De must voor iedereen van rond de 30 die nog niet vast zit aan een hypotheek of stationwagen met maxi-cosi’s achterin, lijkt het wel. Ik heb beiden niet maar ik vier die vrijheid toch liever dichter bij huis. Alleen op reis gaan, is niks voor mij. Ik kan prima op mezelf zijn, maar zo’n onderneming durf ik niet aan in m’n eentje. Bovendien zit het genieten voor mij vooral in het délen met een ander. Dat gaat niet in je up. Ik voel ook helemaal niet de behoefte om de halve wereld over te reizen. Behalve naar Japan. Oh en New York!! Oh oh, zie daar ga je alweer. Afgezien daarvan vind ik Zwitserland of Scandinavië fantastisch genoeg hoor.

Klassiekers of ‘must-read’ literatuur lezen

Als afgestudeerd Neerlandica voelde ik me lange tijd verplicht om ‘echte’ literatuur te lezen: Hermans, Japin, Nooteboom, Haasse, Mulisch… maar als ik echt eerlijk ben, dan vind ik die boeken eigenlijk helemaal niet zo fijn om te lezen. Feelgoodromans mogen dan minder aanzien hebben, ik geniet er 10x meer van! En voor wie lees ik die boeken eigenlijk? Puur alleen voor mezelf toch zeker? Zo heb ik ook de ‘regel’ afgeschaft dat als ik eenmaal begonnen ben aan een boek, ik ‘m dan moet uitlezen, ook al vind ik d’r niks aan. Zonde van mijn tijd! En verplichte kost zoals Anna Karenina of Wuthering Heights hoeft ook niet meer per se. Ik lees wat ik leuk vind. Blijkt dat mainstream-pulp te zijn? Nou dan is dat maar zo. Ik ga me niet langer door moeilijke boeken ploegen puur en alleen om te kunnen zeggen, dat ik ze gelezen heb. Waanzin.

Een proefschrift schrijven

Lange tijd leek me dat het toppunt. Heerlijk graven in de archieven en uren lezen en bestuderen om daarna mijn theorieën en conclusies op papier te zetten. Er miste alleen één klein dingetje: een onderzoeksvraag. Mijn hoogleraar destijds wist me te vertellen dat de meeste wetenschappers daar toch eerst mee beginnen, in plaats van andersom (ik wil iets onderzoeken, wat zullen we eens verzinnen?). Dat deed me beseffen dat het hele idee van onderzoek doen me gewoon heel romantisch leek, maar de echte drijfveer – een grote vraag, theorie of probleem – die mis ik. Mooi, weer iets om van het lijstje te strepen!

Een ‘killer body’ hebben

Of zoals dat ‘vroeger’ heette: een strak lijf. Ja dat wil ik stiekem nog steeds, ik kan nog altijd wel jaloers worden van de gladde benen en platte buiken op foto’s in de bladen. Maar ten eerste blijken heel veel van die foto’s nep. Ten tweede; wat wel echt is heeft óf heel veel geld gekost, óf heel veel bloed, zweet en tranen, maar meestal allebei – ben ik daartoe bereid? Ik ben zo langzamerhand gaan beseffen dat het de omgekeerde weg is, dat gezwoeg voor een beter uiterlijk. Eerst de binnenkant op orde – in conditie met voldoende vitamientjes en mentaal sterk – dan gaat je vel vanzelf lekkerder zitten (en maakt het tegelijkertijd minder uit, heb ik zo het vermoeden).

Zwemmen met dolfijnen

Ziet er altijd zo geweldig uit hè, op de foto’s? Net als rijden op een olifant of kameel of knuffelen met koala’s. Maar is het eigenlijk niet te zot voor woorden? Dieren zijn er niet op de wereld voor ons vermaak. Je kunt, als je het mij vraagt nog zo hard roepen, dat Flipper het hartstikke leuk vind om een badgast van 80 kilo aan z’n vinnen mee te zeulen, ik wed dat hij toch duizend keer liever met z’n vriendjes door de oceaan toert. De olifanten en kamelen worden vaak schandalig slecht behandeld door hun bazen en koala’s raken vreselijk gestrest van al die grijpgrage mensenvingers. Als we nog lang van deze prachtige dieren willen genieten, dan doen we er denk ik goed aan, om met onze handen van ze af te blijven.

Een tattoo of piercing nemen

Een woord: AU!!!

Een marathon lopen

Hardlopen heeft voor mij ontzettend veel betekend en ik wil het zeker volhouden. Eens in de zoveel tijd met een loopevenement meedoen, werkt voor mij goed als motivatie. Maar ook hierin wil ik niet doorschieten. Ik hoef echt geen topprestaties neer te zetten. Mijn doel is dat ik gezond en fit blijf. Ik ben van nature geen sporter dus wat ik nu doe is al heel wat. Ik weet zeker dat als ik mezelf ga pushen om grote afstanden te lopen, ik ga afhaken omdat ik het dan echt niet meer leuk vind. Een half uur, drie kwartier lopen, vind ik daarom goed genoeg.

Vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland

Klinkt heel egoïstisch maar dat is echt niets voor mij. Ik heb grote bewondering voor mensen die dat kunnen en ook echt doen, die de liefde en toewijding kunnen opbrengen. Je krijgt er ongetwijfeld veel voor terug, maar je moet wel sterk in je schoenen staan. Ik kan van een drama-film, waarvan ik dus weet dat het niet echt is, al dagen ziek zien, dus aan de slag tussen echte ellende…? Ik kan mijn aandeel aan een mooiere wereld beter op een andere manier leveren. Bloggen zie ik als één van die manieren. Nu wil ik natuurlijk niet beweren dat dat ook maar in de buurt komt van vrijwilligerswerk in een arm land maar het is wel waar mijn talent ligt. Daarvan willen uitdelen is ook wat waard, toch?

Willen jullie nu een goeie grap horen? Met deze ‘makkelijke’ blog zit ik inmiddels toch wel weer op zo’n 1600 woorden haha! Nu is het jullie beurt, wat zouden jullie op je bucketlist zetten van dingen om never nooit niet te doen?

 

[Dit artikel bevat affiliate (commerciële) links. Dat betekent dat als je op één van deze links klikt en een aankoop doet in de webshop (bol.com), ik een kleine commissie krijg. Je betaalt niets extra’s voor je product maar je steunt mij wel als blogger. Alvast bedankt!]

 

14 thoughts on “Anti-bucketlist: 9 dingen die ik nooit van m’n leven wil doen voor ik doodga

 1. Japin zou ik toch heroverwegen hoor, dat is echt heel mooi 😉

  Ik ben het veel dingen met je eens. Solo-reizen zou ik alleen doen als mijn gezin onverhoopt omkomt (en daar ga ik niet vanuit ;-)), voor de eeuwigheid, denk ik.

  Wat ik ook nooit zou doen, is vieze dingen eten, zoals ze altijd doen met Expeditie Robinson. Van die rotte eieren enzo. Elke keer denk ik: ‘Waarom? Neem je verlies!’
  Lilian onlangs geplaatst…De stappenteller, waarom het zo goed werktMy Profile

  1. Oo ik heb ook zeker wel wat van Japin van gelezen hoor! Van alle auteurs die ik noemde wel. Maar mooi betekent niet altijd dat ik er ook blij van wordt. Ik heb literatuur en klassiekers niet uitgebannen maar ik ga mezelf er niet toe dwingen alleen ‘hoge’ literatuur te lezen.

   Vieze dingen eten, dat had ik ook moeten noemen! Waarom zou je dat doen inderdaad. Gelukkig kijk ik geen Expeditie Robinson want ik ga al over mijn nek bij de gedachte alleen al aan die rotte eieren, bah!

 2. Haha, ik herken wel wat van je punten hoor. Ik zou ook nooooooit alleen op reis gaan. Alleen vliegen lukt me nog net, maar dan moet er aan de andere kant wel iemand klaar staan om mij op te halen hoor. Brrrr. Het is precies wat je zegt: reizen doe je eigenlijk ook voor het samenzijn. Om de ervaring te delen. Anders ben ik net zo lief hier in ons koude landje.

  Vroeger zei ik altijd dat ik moest en zou bungeejumpen of uit een vliegtuig springen, maar ik denk nu dat dat alleen maar grootspraak was. Waterskieen lijkt me oprecht nog wel heel gaaf, maar het moet niet veel gekker dan dat (oke, en achtbanen). Oh, en literatuur: ik vind dus nog steeds dat ik sommige boeken MOET lezen. Daarom staat de Ontdekking van de hemel ook in mijn kast, maar inmiddels al vier jaar ongelezen.

  Mijn eigen anti-bucketlist?Die komt enigzins overeen met die van jou. Ik zou ook nooit vrijwilligerswerk willen doen in een ontwikkelingsland (zelfde redenen als jij), mijn ogen laten laseren (vertrouw ‘t voor geen cent) en…hmm, rest moet ik nog even over nadenken!
  Johanne onlangs geplaatst…Vier tips voor een (iets) onbezorgder leven NUMy Profile

   1. Ja ik ben blij dat ik het gedaan heb. Was heel leuk om te schrijven en nu ik de reacties zo lees heb ik er helemaal geen spijt meer van!

  1. Nou precies, dan ben ik liever thuis dan Remy in een vreemd land, hoe mooi het ook is daar! En tja, uit een vliegtuig springen en waterskieën…. ik durf al niet in de achtbaan dus dat zegt genoeg. Vind je die dingen wel leuk en word je er niet hondsberoerd van, dan kan ik nog snappen dat je zoiets op je lijstje zet. De Ontdekking van de Hemel heb ik gelezen, maar daar had ik echt doorzettingsvermogen voor nodig hoor! En de stok achter de deur van een verplichte leeslijst op school. Tuurlijk kun je heel veel uit literatuur halen, maar als je er geen plezier aan beleeft, waarom zou je! Je bent er heus niet minder om. Mensen die vinden dat dat wel zo is, zijn snobs (ik mag het zeggen, want ik ben er zelf vaak genoeg ook een haha). Ogen laten laseren vind ik ook een hele goeie! Zou best van mijn bril af willen maar vind de ingreep een veel te groot risico inderdaad. Misschien in de toekomst als de technologie weer tien stappen verder is ofzo…

 3. Haha, ik heb echt hardop moeten lachen met je ‘makkelijke’ artikel. Zo leuk om te lezen. Het is meteen ook iets waar ik nog nooit over heb nagedacht. Ik heb lijstjes volstaan met dingen die ik ooit nog wil doen, maar heb eigenlijk nooit stilgestaan bij de dingen die ik dus absoluut nooit zou doen. Over mijn anti-bucket list zou ik dus even moeten nadenken. Best interessant!

  1. Thanks voor je compliment! Ik had hetzelfde toen ik de tip voor een anti-bucketlist tegenkwam in het Blogboek, nog nooit over nagedacht!! Ik vond het erg leuk om er op de ‘omgekeerde’ manier eens over na te denken, kom je toch weer tot andere inzichten over wat je belangrijk of leuk vind!

 4. Never nooit zou ik. Bungy jumpen. Of een marathon lopen. Insecten eten..
  Wat ik wel gedaan heb is. Raften..
  Wat ik ooit nog zou willen doen. Is naar het graf van Elvis Presley.

  1. Insecten eten, ook zoiets inderdaad! Naar het graf van Elvis Presley vind ik wel een hele mooie, en ook van een heel andere orde dan de dingen die ik op mijn anti-lijstje heb gezet!

 5. Hartstikke leuk. Soms willen je lezers ook wat makkelijks om de lezen ???? dit was de perfect feel Good, ok hoef niet alles te doen, I am not missing out on life by not ticking off all the boxes but by trying to tick them off, bedverhaal. Meer makkelijke artikelen voor mensen met maar 6 minuten lees tijd voor bed ????

  1. Haha thanks Kel, good to know!! Ik vergeet wel eens dat niet iedereen de luxe meer heeft onbeperkt te kunnen lezen in bed ;). En merk dat ik ‘feel good’ ook heel erg leuk om te schrijven vind, dus binnenkort meer! X

 6. Haha, die solo-reis is net zowat het enige wat wél op mijn bucket list staat! Nu ja, niet per se solo eigenlijk, ik wil gewoon heel graag ooit eens een maand of vier gaan reizen en dat lijkt me niet altijd evident met vrienden of zo, dus ik zie het mezelf ook best wel alleen doen! En ik wil ook graag skydiven, hahaha. In de tattoos en piercings volg ik je dan weer wel 😉
  Sam – singlereadytomingleblog onlangs geplaatst…Sam in 2017My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.