Lijstjes

Aftellen naar 2019

Ligt het aan mij of gaan de jaren tegenwoordig echt sneller voorbij dan toen ik kind was? Nog maar pas geleden sjoelde ik met mijn familie het jaar uit onder het genot van Prosecco en de Top2000 en nu is het alwéér 31 december! Bizar toch? 2018 was voor mij een jaar van groeipijn: eerst kwam er pijn en toen de groei. En jongens wat een groei! De moeite waard om nog eens naar om te kijken terwijl ik aftel naar 2019:

10(+) kilometer om trots op te zijn

In 2018 maakte ik lange afstanden, letterlijk en figuurlijk. Ik rende voor het eerst 10 kilometer achter elkaar én deed mee aan vier hardloopevenementen maar dat is allemaal niets vergeleken met de innerlijke afstanden die ik heb afgelegd. Ik heb zoveel om trots op te zijn dit jaar:

 • ik kreeg een auto in bruikleen van mijn werk. Ok, de fysieke kilometers stellen nog niet zoveel voor want de rij-angst speelt me nog steeds behoorlijk parten maar ik hou vol en het gaat steeds een beetje beter.
 • begin dit jaar stelde ik me tot doel mezelf uit de Wajong te werken. Nooit gedacht dat me dat nog hetzelfde jaar zou lukken! Als ik ergens trots op ben, dan is dat het wel.
 • maar daarmee was ik er nog niet. Voor het eerst van mijn leven ging ik helemaal zelf de onderhandeling aan over mijn salaris en arbeidsvoorwaarden. Ik vond het ontzettend spannend, maar ik ben trots dat ik het heb gedaan en het resultaat mag er wezen.
 • december vorig jaar had ik mijn laatste sessie bij de psychiater en kwam er een eind aan tien jaar therapie. Het was een goede beslissing maar halverwege dit jaar merkte ik dat ik toch nog behoefte heb aan begeleiding. Er was een akelig dieptepunt (de pijn) voor nodig om dat in te zien maar sindsdien heb ik het gevoel of mijn leven een vlucht heeft genomen. Bij de psychiater leerde ik omgaan met mijn angststoornis en ocd. Met mijn nieuwe mentor leer ik zijn wie ik ben….

9 ‘beste’ foto’s

Dit zijn volgens een of andere app de foto’s met de meeste ‘likes’ op mijn Instagram-account. Dat zegt natuurlijk niet zoveel en dat betekent voor mij al helemaal niet dat dit dan ook mijn béste foto’s van 2018 zijn. Ik was te lui om zelf een collage samen te stellen van de foto’s die mijn jaar het beste samenvatten dus dan maar zo. Toch leuk om te zien dat er aardig wat foto’s tussen staan van blogartikelen die ik tot mijn ‘beste’ reken!

Van links naar rechts en van boven naar beneden:

8(tien) leuke doelen

Het wordt bij mijn 9 ‘beste foto’s al genoemd: begin dit jaar maakte ik een lijstje met 18 leuke doelen voor 2018. Geen vervelende goede voornemens zoals afvallen of meer sporten maar dingen om naar uit te zien dat jaar.

Het is niet gelukt alles te doen wat er op mijn lijstje stond. Zo ben ik niet:

 • in mijn eentje naar de bioscoop geweest,
 • ben ik nooit verder gekomen met handletteren leren dan een beginnerspakketje kopen bij de Action en
 • heb ik geen enkele taart gebakken.

Dat geeft allemaal niks want dat was ook niet de bedoeling van het lijstje. Ik wilde mezelf aansporen om leuke dingen te ondernemen en mezelf te blijven uitdagen. Dat is ruimschoots gelukt! Ik heb heel veel leuke, mooie, gezellige, liefdevolle en onvergetelijke momenten mogen beleven in 2018:

7 mooie ervaringen

 • Zwitserland! Op vakantie gaan vind ik altijd een uitdaging, ik ben een heimwee-mus, maar man wat een land!
 • Zangerssamenkomsten van het Apostolisch Genootschap. Wekenlang hebben we met een koor uit drie gemeenschappen gerepeteerd om daarna twee keer te mogen ‘optreden’ in De Doelen van Rotterdam. Het was enorm intensief maar gaf tegelijk zoveel energie!
 • Naar de bios. Niet in mijn eentje maar wél met mijn vader, mijn broer of mijn beste vriendin N. Ik weet niet wat het is maar ik word elke keer weer als een kind zo blij van de geur van popcorn en grote pluchen stoelen. We gingen naar Star Wars, Solo, The Bookclub, Fantastic Beasts II en Mary Poppins Returns. De film waar ik nog dagen van ondersteboven was: Bohemian Rhapsody. (Huilen zo indrukwekkend!!)
 • Bruiloft. Twee mooie mensen gingen trouwen en wij mochten erbij zijn op een prachtige dag in mei. Mooie jurken aan, idyllische locatie, veel zon en vooral veel liefde.
 • Naar de concerten van The Killers en van Queen. Naar Queen ging ik met mijn ouders, een unieke ervaring op zichzelf en vriendin S. Het was fantastisch om Brian May en Roger Taylor in het ‘echt’ en er waren genoeg momenten waarop ik het niet droog hield. Met recht onvergetelijk.
 • Uren kletsen met vriendinnen. Omdat zo’n beetje al mijn vriendinnen ver weg wonen komt er vaak nogal wat georganiseer bij kijken om elkaar (eindelijk weer eens) te zien. Geeft niet, zie je nog eens wat! Alhoewel? In Utrecht sprak ik af met S. voor ons jaarlijkse bijkletsmoment en een paar maanden later met Cat Lovers J. en M. Bijster weinig van de stad gezien, we hadden het te druk met bijpraten, maar daar gaat het toch ook om, niet waar?
 • Mindfulnesstraining. Frustratie, weerstand, confrontatie, stress en verdriet! Niet de woorden die je associeert met mindfulness of wel? Ik niet in ieder geval, maar ik kwam het allemaal tegen tijdens de achtweekse cursus die ik deed. Heftig en onverwacht maar toch, ik had het niet willen missen. Want er was ook: vertrouwen, openheid, warmte, begrip, herkenning, kwetsbaarheid en veel gelach. Ik heb mensen leren kennen die me veel hebben geleerd en die me dierbaar zijn geworden!

6 oude ontdekkingen

Wie lange afstanden reist, ontdekt nieuwe dingen. Of kan ik beter zeggen: herontdekt vergeten dingen?

 • Ik kan heel goed alleen zijn. Ik wil niet mijn hele leven alleen blijven maar voor nu bevalt het me prima.
 • Ik kan té goed alleen zijn, waardoor ik de neiging heb me terug te trekken en me af te zonderen van de mensen die me lief zijn.
 • Onder de mensen zijn doet me goed. Zingen doet me goed. En zelfs: werken doet me goed!
 • Stress komt bij mijn meestal van binnen. De olifanten en mammoeten in mijn leven zijn negen van de tien keer fruitvliegjes die ikzelf heb lopen opblazen. Goed uit-blazen helpt.
 • Ik heb een onstilbare honger naar diepgang en dat vind ik mooi aan mezelf.
 • Ik ben een schrijver, geen blogger of influencer.

5 dingen om WEL of NIET te blijven doen

 • Blogpromotie: NIET! Wees gerust, ik blijf bloggen. Ik kan niet stoppen met schrijven al zou ik het willen en het dan delen met anderen vind ik ook heel fijn. Maar alles eromheen…. delen op social media, leuke captions verzinnen, reageren op anderen, foto’s maken, reacties beantwoorden… het zit niet in mijn natuur en ik vind het zo’n opgaaf! Die lieve Johanne van A pinch of Jo maakte supermooie pin-afbeeldingen voor mij en ik heb ze nog steeds niet geplaatst! (Sorry Johanne 🙁 ). Dus ik doe het komend jaar niet meer. Mijn social media accounts blijven bestaan maar zonder de verplichting van het promoten van mijn blog en dan zie ik wel hoe me dat bevalt…
 • Mindfulness: WEL! Het zal een uitdaging worden om de routine van het oefenen erin te houden maar het is zo ontzettend de moeite waard en ik heb een paar praktische plannen om mezelf daarbij te helpen.
 • Groen(er) doen: WEL! Toen ik terugkwam van vakantie uit Zwitserland en heel duidelijk de gevolgen van de hittegolf had gezien besloot ik dat ik groener wilde gaan leven. Ik pak het aan met kleine stapjes: een thee-ei in plaats van zakjes, een zeepklopper in plaats van afwasmiddel en (bijna) geen vlees meer. Dat voelt goed en is zeker iets om vol te houden in het nieuwe jaar!
 • Broedplan: WEL/NIET! Na het lezen van het geweldige boek Steeds leuker van Jelle Hermus maakte ik een ‘broedplan’ voor mezelf om Jelles adviezen in praktijk te brengen. Dat ging aardig goed tot ik in een flinke dip kwam. Het plan heb ik daarna nooit meer vlot kunnen trekken. Dat plan laat ik los, maar ik vind het wel een beetje zonde en daarom ben ik bezig met een herziene – realistischer – versie voor 2019. Hetzelfde geldt trouwens voor mijn bullet journal… Wordt vervolgd!
 • Bewaren, bewaren, bewaren: NIET! Bewaren voor het geval dat, nooit gebruiken en ondertussen omkomen van de zooi. Dingen die je eigenlijk niet wil krijgen, in een opwelling iets kopen, nooit gebruiken en omkomen van de zooi. Artikelen of ideeën zien online, uitprinten (want oldskool in hart en nieren), nooit lezen en omkomen van de zooi. Duizend foto’s maken, nooit uitprinten, tien keer back-uppen en ….omkomen van de zooi. Ik wil het niet meer! Vanaf nu wil ik mezelf gaan aanleren om dingen direct te gebruiken/lezen/doen en anders maar niet. Het leven is te kort voor al die zooi.

4 praktische plannen

Echte groei en ontwikkeling gebeurt van binnen maar het helpt wel als de praktische en materiële zaken op orde zijn. Dit jaar heb ik zin (!) om:

 • mijn huis ‘eigen’ te maken met een likje verf en een nieuwe bank (toen ik hier kwam wonen heb ik alleen het hoognodige aangepakt), inclusief huishoud- & onderhoudplan
 • een inspirerende vaste plek in huis te maken voor mindfulnessoefeningen
 • een kasboek bij te houden voor (beter) inzicht in mijn financiën en spaardoelen in stellen voor pensioen én huisinrichting
 • heel veel weg te gooien aan oude ballast

3 goede voornemens

Ik doe dit jaar wel weer aan goede voornemens, maar niet op de traditionele manier. Dus niet per se vastgeklonken aan de willekeurige datum van 1 januari en ook niet de standaard akeligheden zoals (zijn ze weer) afvallen of meer sporten (hoewel ik dat wel wil gaan doen, maar niet als voornemen… snappie?).

Nee, deze voornemens zijn eigenlijk aandachtspunten, alleen vind ik dat een vreselijk jeukwoord dus noem ik ze voornemens, goed? Dit jaar wil ik (extra) aandacht besteden aan:

 • de momenten opmerken wanneer ik de neiging vol me te isoleren
 • opmerken wanneer ik me laat gaan in klagen en roddelen
 • een dagboek bijhouden van al het positieve (het negatieve onthoud ik zo ook wel).

2 wensen voor mezelf

Moeilijk kiezen hoor, want ik wil ALLES en het liefst NU! Daarom juist wil ik mezelf di jaar vooral

LEVENSKRACHT & GEDULD

toewensen 🙂

Tot slot: 1 motto

Ga zo door!

Fijne jaarwisseling allemaal en heel veel moois in 2019!

3 thoughts on “Aftellen naar 2019

 1. Wat een heerlijk artikel!!! <3 Je hebt inderdaad zo veel om trots op te zijn en hebt geweldige vooruitgang geboekt dit jaar. Ik kan eigenlijk niet geloven dat er niemand is zonder kleine of grote dieptepunten ieder jaar, maar wat ik wel kan geloven is dat we er alleen maar beter door worden.

  Klinkt alsof 2019 een jaar wordt waarin jij meer de dingen gaat doen die je wilt doen, zonder jezelf dingen te verplichten. En dat klinkt heerlijk! Een hele fijne jaarwisseling voor jou en op naar een nog geweldiger 2019. Liefs!
  Johanne onlangs geplaatst…Terugblik 2018 || Welke mooie dingen heb ik dit jaar mogen meemaken?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.