Lijstjes

De Nostalgische Kerst tag

Kan het toch niet laten hoor. Vorig jaar had ik mijn Nostalgische Jaarwisseling tag, nu heb ik een lijstje met nostalgische vragen over kerst gemaakt. Ik weet niet eens of bloggers nog wel tags invullen en zo ja dan zal deze tag voor velen ook wel te kort dag zijn, maar dat kan me allemaal niets schelen. Ik vind het een leuke manier om even stil te staan bij mooie momenten. Dit zijn mijn dierbaarste herinneringen en favoriete momenten in de decembermaand:

De kerstboom

Wanneer komt de boom de kamer in en hoe lang blijft ‘ie staan?

Sinterklaas moet eerst officieel het land uit zijn eigenlijk, maar als het praktischer is of de dagen zijn wel erg donker en saai dan beginnen we ook wel in november al met versieren. Ik zeg ‘we’ want zonder mijn moeder heb ik de moed niet om eraan te beginnen (die lichtjes! aaarggh, elk jaar weer een strijd). Dit jaar had mijn moeder heel lief mijn kerstboom al in de woonkamer gezet en opgetuigd met lichtjes en slingers terwijl ik op werk was. Hoefde ik alleen nog maar de ballen erin te hangen…. Na twee weken is ze toch ook maar gekomen om die er nog eens in te hangen. Oeps.

Mijn kerstboom blijft traditioneel staan tot en met Driekoningen (6 januari).

Echt of nep?

Nep. Ik vind een echte kerstboom duizend keer mooier maar om het gemak en het milieu toch maar een herbruikbare boom.

Wat hangt er bij jou in de boom en wat is een van je favoriete kerstornamenten?

Het zal geen verrassing zijn dat ik ‘groen’ in de boom heb hangen, met ouderwetse gouden slingers en een gouden ster als piek. Traditionele glazen kerstballen maar ook veel bijzondere, zoals een koekoeksklok, kikkers, een houten Nussknacker en een grote glazen bal met het Zweinstein-embleem. Mijn twee favorieten zijn de zwarte kat die me zo aan Morris doet denken en een lieveheersbeestje. Bijna alles wat in mijn boom hangt heb ik ooit gekregen, zo hangen er een heleboel mooie ‘herinneringen’ in mijn kerstboom.

De geuren, geluiden en smaken van kerst

Wat is het ultieme kerstnummer of je favoriete kerstalbum?

Het is geen kerst zonder het kerstalbum van Neil Diamond over de stereo. Ja, dat album dat ze altijd draaiden in de V&D. Werd bij ons ook grijs gedraaid, die cd. Wat ik me vooral herinner is dat mijn broertje en ik weg waren van het nummer Jingle Bells Rock (bekend van Home Alone). Graag tienduizend keer achter elkaar en op z’n allerhardst en dan maar als een malle door de kamer dansen, heerlijk.

Welke film kijk je elk jaar weer met kerst?

Ik hou ervan, elk jaar weer dezelfde films op tv: Home Alone, Die Hard, alle Harry Potter-films, Sounds of Music – ik zit er klaar voor. De kerstfilm waar ik echt nooit genoeg van zal krijgen is Miracle on 34th Street (1994) met Richard Attenborough als Kris Kringle, dat meisje uit Roald Dahl’s Matilda en Dylan McDermott (uit The Practice) als redder in nood (zwijmel!). Vorig jaar kwam de film niet op tv, maar stond gelukkig wel op Netflix. Ik heb ‘m toen vijf keer achter elkaar gekeken…

Wat komt er op tafel?

Voor mij geen chique kerstdiner met hertenbiefstuk en gourmetten maak je me ook niet echt blij mee. Met kerst eet ik altijd bij mijn ouders en Eerste Kerstdag doen we dan lekker makkelijk, meestal stamppot, omdat die dag al zo vol zit met verplichtingen. Op Tweede Kerstdag pakken we wel uit met een luxe brunch; mooi gedekte tafel, gekookt eitje, vers geperste jus en kerststol. Oh, en veeeeeeel kerstkransjes bij de thee natuurlijk!

Kersttradities

Wat staat er op het kerst-‘programma’ en met vier je de feestdagen het liefst?

Feestjes, borrels of diners heb ik eigenlijk nooit. Ik vier kerst met mijn directe familie, kleinschalig en rustig, zo hebben wij het ‘t liefst. Kerst begint voor mij op kerstavond met de wijdingsavond bij het Apostolisch Genootschap. Dat is een ingetogen avond met mooie liederen, gedichten en een terugblik op het afgelopen jaar. Vroeger vond ik daar geen klap aan, maar nu ik ouder word (?) ga ik het steeds meer waarderen.

Op Eerste Kerstdag ga ik ‘s ochtends naar de kerstdienst, dat is een feestelijke dienst met veel muziek. Daarna voeren de kinderen nog een musical op, maar daar ga ik de laatste jaren niet meer heen.

Tweede Kerstdag vind ik de leukste dag. Dan ben ik bijna de hele dag bij mijn ouders en dan komen mijn broer schoonzus en nichtje ook. Sinds mijn nichtje er is vind ik die dag helemaal speciaal, we genieten allemaal van dat kleine engeltje. Na de uitgebreide brunch liggen er wat cadeautjes onder de boom. Daar nemen we met koffie en kerstkransjes uitgebreid de tijd voor. De rest van de dag bevind ik mij dan meestal in een boek 😉

Foute kersttrui of glitterjurk/-pak?

Allebei! Naar de kerstdienst trek ik iets feestelijks aan, een jurkje met een glittervestje doet het altijd goed, maar eenmaal thuis mag het iets makkelijks zijn hoor. Vroeger ging ik er prat op om ook dan iets speciaals aan te trekken, het is immers maar een keer per jaar kerst, maar dat heb ik losgelaten want ik realiseerde me dat zo opgedirkt zitten helemaal niet bij mij past.

Verstuur je kerstkaarten?

Ja, maar ze gaan bij mij steevast te laat op de post waardoor de meeste mensen mijn kaarten pas in januari krijgen. Gaat om het idee toch? Het duurt bij mij zo lang omdat ik als het even kan aan iedereen iets persoonlijks wil schrijven op de kaart. Op schrift durf ik te zeggen waarvoor ik in het echt te verlegen ben. Jaarlijks stuur ik zo’n 30 kerstkaarten, daar ben je dan zo een hele avond (of twee) mee zoet.

Wat staat er op je verlanglijstje aan de kerstman?

Drie keer raden… boeken natuurlijk! Dit jaar heb ik om het original screenplay van Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald gevraagd en de nieuwe Robert Galbraith (pseudoniem van J.K.Rowling): Lethal White.

De kerstgedachte

Wat is je mooiste kerstherinnering?

Mijn meest dierbare herinnering aan kerst is nog niet zo oud. Ik heb veel mooie herinneringen aan kerst als kind, maar toch kies ik voor de eerste keer dat we kerst vierden met mijn kleine nichtje erbij (en sindsdien elke kerst). We zijn allemaal dol op haar en het was heel ontroerend om haar verwondering over die grote kerstboom met allemaal lichtjes te zien en hoe iedereen van haar genoot.

Wat is jouw kerstwens, voor anderen, je naasten of jezelf?

Ik wil mijzelf vooral rust in mijn hoofd toewensen en dat ik niet vergeet wat er echt toe doet in het leven: aandacht voor de mensen die ik lief heb. Dat ik me niet teveel laat opjagen door alle toeters en bellen maar durf te kiezen voor wat voor mij goed voelt en belangrijk is. Dat gun ik ook mijn familie en vrienden en wil ik zoveel mogelijk samen met hen beleven.

Lieve lezers, dank voor een mooi jaar op Miss Deadline. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een goed, gezond & gelukkig 2019! Liefs, Laetitia

4 thoughts on “De Nostalgische Kerst tag

  1. Leeeeuk, weer een originele tag! Dit jaar lukt me helaas niet meer, maar voor volgend jaar houd ik ‘m graag in mijn achterhoofd :D. Jij ook heeeeele fijne dagen gewenst. Maar komt vast goed als ik dat zo lees. Mijn dagen zijn eigenlijk lekker rustig en zonder te veel poespas. Heb alleen geleerd dat we helemaal niet gaan gourmetten dit jaar 😮 :(.
    Johanne onlangs geplaatst…Mijn leesdoel voor 2019: ik ga 35 boeken lezenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.