Lijstjes

18 in 2018: mijn leuke-doelen-lijstje voor dit jaar

Oké, het is nogal een cliché-uitspraak in blogland, maar jongens wat gaat de tijd snel! Januari is alweer bijna om! En nog zo’n cliché: hoe staat het ondertussen met jullie goede voornemens en doelen? Lukt het een beetje of zijn ze allang weer opgegeven en vergeten?

Lang leve het lijstje!

Een nieuwe gewoonte van mij die niet zo moeilijk zal gaan zijn om erin het houden, is lijstjes maken. Vorige week introduceerde ik een nieuwe rubriek hier op Miss Deadline: luchtige lijstjes voor in het weekend (ok, eigenlijk bedoel ik daarmee zaterdag, maar dat is dus deze keer al mislukt dus we houden het – lekker luchtig – op ‘het weekend’ 😉 ). Ik was blij verrast hoe mijn eerste lijstje van exact 600 woorden (ik kan wel kort, haha!) gelezen en ontvangen werd. Het bracht ook veel nieuwe mensen naar mijn blog, mede dankzij de vermelding op Tussen Mars en Jupiter (nogmaals dank Irene!). Dat motiveert om door te gaan! En dat brengt me bij mijn lijstje voor vandaag: 18 leuke doelen in 2018.

Goede voornemens? Leuke doelen!

Een doelenlijstje voor het nieuwe jaar? Ben je daar niet een beetje laat mee, zo eind januari? Misschien, maar dit is niet zomaar een doelenlijstje, die is een leuke doelenlijstje. Het idee heb ik van mijn geluks-goeroe Gretchen Rubin die haar eigen ’18 in 2018′-lijstje bespreekt in haar podcast Happier (aanrader!). Traditionele goede voornemens gaan vaak over het verbeteren van gewoonten: stoppen met roken, afvallen, vaker sporten. En wat valt op aan dit rijtje? Ze zijn niet leuk!

Het zijn vooral dingen die we van onszelf niet meer mogen of juist moeten. Geen wonder dat ze lastig zijn om vol te houden, hoe graag we eigenlijk ook willen (omdat we ‘weten’ dat het beter voor ons is). En daarbij komt dat het geen doelen zijn die je op een gegeven moment kunt afstrepen van je lijstje. Het idee is immers dat je die goede gewoonte de rest van je leven volhoudt. Het bevredigende gevoel iets bereikt te hebben ontbreekt dan.

Lekker strepen en afvinken

Daarin is het 18-in-2018-leuke-doelen-lijstje anders, want het is een lijstje met alleen maar leuke dingen die je binnen een jaar kunt afronden en afvinken. We hebben al gauw de neiging om ons te concentreren op dingen die niet goed gaan, die beter moeten, waar we aan moeten werken. Maar plezier en ontspanning, – leuke dingen doen -, zijn óók heel belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen staan…

De leuke doelen komen niet in de plaats van goede voornemens, maar door een mix te maken van serieus en leuk, voelt het minder alsof je jezelf alleen maar van alles aan het verbieden en opleggen bent. Daar kan het alleen maar makkelijker van worden! Mijn 18-in-2018-leuke-doelen-lijstje ziet er daarom zo uit:

18 in 2018: mijn leuke doelen voor dit jaar

(in willekeurig volgorde)

 1. Op vakantie naar mijn geliefde Zwitserland
 2. Een bullet journal beginnen
 3. Naar een concert en/of festival
 4. Een gratis online cursus (MOOC) volgen
 5. Nieuw design voor Miss Deadline
 6. Een fotoshoot voor Miss Deadline
 7. Mijn interview & gastblog idee voor Miss Deadline uitwerken en opzetten
 8. Een nieuw taartrecept proberen
 9. Elke maand een mandala haken van de Simply Haken-kalender
 10. In mijn eentje naar de bioscoop
 11. De So Chicken-cursus Opwaarts volgen
 12. Handletteren leren
 13. 10 kilometer hardlopen
 14. Meedoen aan 3 hardloopevenementen
 15. Een dagje grote stad met een vriendin
 16. Mijn stoomkoker na drie jaar eindelijk eens uittesten
 17. Mindfulnesstraining volgen
 18. In mijn eentje een weekendje weg

Welke leuke en makkelijk haalbare doelen heb jij voor 2018?

6 thoughts on “18 in 2018: mijn leuke-doelen-lijstje voor dit jaar

 1. Oeh, zo’n lijstje geeft mij weer veel energie en zin in dingen! Ik jat er een paar van jou, zoals 10 km hardlopen en een weekend alleen weg ????. Dat laatste wil ik dan combineren met 25 km lopen per dag. Doodeng om te doen, maar zonder voornemens begin ik er al helemaal niet aan.. Ehm, verder… minimaal 1x per maand in het muziekteam zingen, zangstem in de hoogte verder ontwikkelen… Ehm… en m’n haar lang(er) laten groeien ????‍♀️ Thanks voor deze boost ????

  1. Leuk, en graag gedaan! Een muziekteam, is dat wat anders dan een koor? Zingen is zo goed voor de ziel dus vind het een heel mooi doel om meer mee bezig te zijn dit jaar! Ik heb nog even getwijfeld of ik een weekend weg in mn uppie op het lijstje zou zetten, want ja dat vind ik ook doodeng! Aan de andere kant wil ik het ook al zo lang, even helemaal vrij zijn, dus nu als doel op mijn lijstje gaat het er hopelijk eindelijk van komen. Succes met je mooie doelen en veel plezier dit jaar!

 2. Dat is inderdaad een stuk realistischer én leuker dan een lijst met allemaal ‘moetjes’ en ‘mag niet’. Ik heb ook een lijst gemaakt; 30 dingen doen dit jaar (omdat ik dit jaar 30 word), maar ik moet er nog twee verzinnen haha. Succes met je lijst! Heel leuk, vooral Zwitersland Lijkt mij erg tof!
  Michelle onlangs geplaatst…Lief klein babyjongetjeMy Profile

  1. Oh wat een leuk idee! Mooie manier om je 30ste verjaardag mee te vieren. Jij ook heel veel succes met jouw lijst (en als het even kan, zet Zwitserland erbij, zo’n mooi land! 😉 )

 3. Nou, ziet eruit als een mooi jaar! Wij gaan Denemarken en verder gaan we lekker genieten in de tuin en niet teveel ‘gedoe’. Maar dat laatste nemen we ons elk jaar voor, maar heb je helaas niet altijd invloed op 😉 Overigens heb ik me voorgenomen om binnnenkort appeltaart te gaan maken, want het lijkt me soms zo leuk om zo’n taartbakkende moeder te zijn en appeltaart zou nog wel moeten lukken met mijn bak-skills. Hoop ik 🙂
  Lilian onlangs geplaatst…De waarde van tragiekMy Profile

  1. Als ik appeltaart kan bakken, kan jij dat ook!! Ik denk alleen dat ik een recept ga uitkiezen waarvoor geen mixer nodig is, minder kans dat mijn hele keuken onder het beslag zit ????.
   Niet te veel gedoe en lekker genieten vind ik een heel mooi doel! Heb je idd niet altijd wat over te zeggen maar wel een goed streven in deze drukke maatschappij. Denemarken is dan wel een hele fijne plek om dat te doen, prachtig land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.