Lijstjes

Maandlijstje: het leukste, liefste en lekkerste van januari 2018

Krijg het heen en weer! Ja sorry jongens, na al die vooruitzichten en doelen van de afgelopen weken, kan ik het niet laten om toch ook weer even terug te blikken. Terugblikken op de maand januari met een maandlijstje.

Geen origineel idee, ik weet het, zo in de laatste en eerste dagen van de maand worden jullie, arme bloglezers, met maandoverzichten doodgegooid vrees ik. Eerlijk gezegd snapte ik eerst ook niet wat daar nu zo leuk aan is; een samenraapsel aan dagelijkse beslommeringen lezen van mensen die je niet persoonlijk kent, laat staan van de roddelbladen.

Sinds ik blogs volg als Vaker vrolijk, Shirley.digital en A Pinch of Jo snap ik het. Het is een beetje zoals bij andere mensen thuis mogen binnenkijken. Wie is er nu niet nieuwsgierig naar wat de buren aan de muren hebben hangen en op de boekenplank hebben staan? En terwijl we dan zo jaloers om ons heen gluren naar de prachtige inrichting en gezellige spulletjes is het stiekem altijd heel fijn om te zien dat daar ook gewoon de plinten nog los liggen en wolken stof achter de kast vandaan waaien. We zijn allemaal heel gewone mensen!

Dus ik ga lekker meedoen aan de mode. Iets wat ik normaal gesproken juist niet zou doen! Maar ik vind me zo langzamerhand een beetje te oud worden om iets NIET te doen, alleen maar omdat anderen het allemaal WEL doen, want waarom eigenlijk niet? Anyway, mijn maandlijstje van januari met een aantal updates van mijn plannen en doelen en terugblikken op leukste, liefste en lekkerste momenten van de afgelopen maand.

Maandlijstje #1: januari 2018

Broedplan 2018

Zoals jullie weten heb ik een Broedplan voor dit jaar: een plan met ieniemienie kleine stapjes die uiteindelijk het grote verschil moeten maken zodat ik me vrijer en blijer ga voelen. Zo probeer ik steeds minder te slapen overdag, ‘s ochtends steeds ietsje vroeger op te staan en wil ik van mediteren een dagelijkse gewoonte maken. Ik moet eerlijk bekennen: die gewoonten aanpassen lukt nog niet zo goed. Ik denk dat ik een beetje teveel verschillende stapjes in een keer heb willen zetten, maar ik werk eraan! Wat wel goed gaat, is het hardlopen (afgezien van de laatste week dan). Het begint al een aardige routine te worden om rechtstreeks uit mijn werk een blokje om te rennen en dat steeds verder op te bouwen. Inmiddels zit ik al aan de 3 kilometer. Trots op en tevreden mee!

Leuke doelen 2018

Ik ben een bullet journal begonnen en jongens wat vind ik dat leuk! Het is een van mijn 18-in-2018-leuke-doelen om in ieder geval een jaar lang een bullet journal, of bujo (ik begin het vakjargon al te leren), bij te houden. Elke avond voor het slapengaan, houden mijn bullet journal en ik nu een korte evaluatie van de dag. Heerlijk om van alles af te vinken en aan te kruisen en met een voldaan gevoel het licht uit te knippen. Ik kan niet leuk tekenen en ook niet mooi schrijven (dat heeft me lange tijd weerhouden een te beginnen) maar zoals Kelly Deriemaker van Bullet Journal: de handleiding ook zegt: je doet het voor jezelf, niet voor Instagram.

Bullet journalen en handletteren

Nu ik steeds meer bezig ben met mijn persoonlijke groei en ontwikkeling heb ik een manier nodig om mijn voortgang te volgen en een bullet journal leek me ideaal. Ik kocht een journal van het merk MUS. Duur, maar ik wil het goed doen en ervan genieten en goede spullen hebben daarbij. Verder had ik – de stationery freak die ik ben – alle benodigdheden al wel in huis: stiften, markers en fine liners (maar 4 etuis en 2 Tupperware-bakken vol hoor), washi tape, stickers…. ok ok, ik ging óók nog naar de Action om leuke pennen en frutsels te halen, soms heb je dat nodig in je leven. Ik kocht meteen ook een handlettering-instructieboek met kalligrafiepennen want ik wil toch wel zo mooi leren schrijven zoals je op Instagram ziet (voor zover dat gaat als linkshandige…).

Wat ik zoals bijhoud in mijn bullet journal? Ik gebruik de mijne niet echt als agenda of planner, zoals eigenlijk de bedoeling is, maar vooral om te tracken zoals dat heet. Ik heb inmiddels de volgende tracker-pagina’s gemaakt:

 • een slaapurenlog, ‘s nachts en overdag (mijn belangrijkste tracker, deze moet me helpen van mijn slaapverslaving af te komen)
 • mijn Broedplantracker; op welke dagen ik Broedplan-stappen heb gezet met bijvoorbeeld hardlopen, mediteren, schrijven en andere goede gewoonten die ik wil aanleren
 • een tracker waarin in bijhoud hoe ik me voel (lichamelijk en mentaal) gecombineerd met hoe goed ik voor mezelf zorg, zodat ik hopelijk inzicht ga krijgen hoe het een het ander beïnvloedt
 • een ‘haarballenlog‘, zodat ik Jude’s voedselallergie in de gaten kan houden
 • een belangrijke-mensen-schema in de hoop dat ik een betere vriendin word als ik zie hoelang ik alweer niks van me heb laten horen
 • mijn 18-in-2018-leuke-doelen afvinklijstje
 • en het grote opruim- en huishoudplan

Ok, voordat ik eeuwig doorga over mijn bullet journal, nog wat andere mooie momenten van januari die op het maandlijstje moeten:

Leesveroveringen

Deze maand las ik Het labyrinth der geesten van Carlos Ruiz Zafón en The Book of Dust van Phillip Pullman. Allebei gekregen voor Kerst en van allebei ontzettend genoten (hoewel die 800+ pagina’s Zafón een behoorlijke uitdaging waren voor mijn arme tennisarm). Allebei dus aanraders, maar ik zou dan wel de eerdere boeken van beide schrijvers lezen (hoeft niet, maar dan snap je ze wel beter). Ook las ik tussendoor nog De jacht op het schaduwdier van John Flanagan, een novelle die ik zo uit had. Nog meer Grijze Jager-fans hier?

Nog 34 boeken te gaan voor mijn Goodreads reading challenge!

Lieve mensen

Dit jaar wil ik echt heel erg mijn best gaan doen om meer tijd en aandacht te besteden aan de mensen die mij dierbaar zijn. Een naar gevolg van mijn slaapverslaving is dat ik de relaties met mijn familie en vrienden te makkelijk verwaarloos. Ik ben d’r sowieso niet goed in, sociaal en gezellig doen. Maar als je constant snakt naar je nest (en daar gehoor aan geeft) kunnen er zo weken, zelfs maanden voorbij gaan zonder dat je de belangrijkste mensen in je leven écht hebt gezien in gesproken (like-jes op Facebook tellen niet mee). Dus dat moet anders! En dat deed ik deze maand (ok ok, met veel hulp – lees: initiatief – van mijn vriendinnen, maar toch):

 • Het eerste weekend van het nieuwe jaar had ik meteen een ‘date’ met vriendin W. die ik al een half jaar niet had gezien. Na een verhuizing moet je er duidelijk meer moeite voor doen om contact in stand te houden. Een echte vriendschap gaat echter niet zomaar kapot, dat merk je als je na een half jaar gewoon als vanouds met elkaar kunt kletsen.
 • Vriendin N. kwam net terug van een maand in Patagonië (nee, je hoeft je niet te schamen als je niet weet waar dat ligt, maar zoek het op: moooooooi) dus daar moest ik alles over horen.
 • Mijn broer was jarig. Die zie ik echt veel te weinig, terwijl we als kind zo close waren. We hebben afgesproken dat ik vaker kom binnenvallen, we wonen nu immers weer in dezelfde stad! Ook gingen we samen op de foto, net als vorig jaar met zijn verjaardag. Lijkt me wel mooi om daar een traditie van te maken.

Er waren nog wel meer dierbare mensen die ik deze maand gesproken heb, maar aangezien ik inmiddels als op het dubbele van mijn maximale aantal woorden voor lijstjes zit… door naar:

Lekker!

Ik ben al een tijdje bezig om gezonder en meer plantaardig te eten, maar toch blijf ik ongezonde junkfood toch echt het lekkerste te vinden hoor. Zo maakte een collegaatje voor haar verjaardag een Oreo-cheesecake die goddelijk lekker was! Met elke hap voel je de cellulitis uit je dijen knallen, maar man, dit is iets waar je kraters voor over hebt hoor. En zo had ik nog wel meer hartkleppenvet-feestjes. Met vriendin W. ging ik uit eten bij de Italiaan (kom maar door met die roomsaus en gelato) en daarna wijntjes drinken bij een tapas-bar en de Patagonië-avonturen van vriendin N. moesten natuurlijk besproken worden onder het genot van hete chocomel (met slagroom!) en appeltaart (met slagroom!). Zo lekker.

Dankbaar voor

Hoe kan ik dit veel te lange lijstje nu beter afsluiten dan met de 3 dingen waar ik het meest dankbaar voor ben deze maand:

 • mijn lieve vrienden en familie die de radiostiltes van mij zonder mopperen accepteren, het niet erg vinden om telkens het initiatief te nemen en nog steeds met mij om willen gaan
 • de ontzettend mooie, lieve en bemoedigende reacties die ik op mijn blogs van deze maand ontving. Ik stak een paar keer mijn nek uit, vond dat af en toe best eng en dus was het ontzettend gaaf om te merken dat juist die blogs goed gelezen werden en ook mensen bleken aan te spreken. Ik vertelde deze maand over mijn slaapverslaving, wat ik geleerd heb in 10 jaar therapie over angst en hoe ik van plan ben dit jaar uit de Wajong te stappen. Dank jullie allemaal voor jullie mooie, lieve woorden, dat deed me heel veel!
 • mijn moeder, die het elke keer geen enkel probleem vindt om voor mijn kattenkinderen te zorgen als ik er niet ben en dan ook nog de tijd neemt om met ze te spelen en te knuffelen. Dat maakt het voor deze crazy cat lady met dwangstoornis net wat makkelijker om vaker de deur uit te gaan! 😉 Thanks mam X.

Sodeju, meer dan 1600 woorden, nou dat was met het maandje wel dus! Bij een volgend maandlijstje, als die er komt (wat vinden jullie?) hou ik het echt bij max 600 woorden hoor, beloofd. Én zal ik eraan denken om foto’s te maken (wat een hopeloze blogger ben ik toch, haha).

5 thoughts on “Maandlijstje: het leukste, liefste en lekkerste van januari 2018

 1. Ik herken je gevoel over maandoverzichten. Maar toen ik zelf toch maar eens begon, merkte ik dat ik het leuk vond om bij te houden. Dat is het belangrijkste (maar desondanks superleuk om te horen dat je mijn lijstje een van de leuke vind, dankjewel!). Ik stem dan ook voor een volgend maandoverzicht van jou. Wat leuk dat je persoonlijke blogs zo goed worden gelezen. Ik denk echt dat het delen van dergelijke verhalen andere mensen kan helpen of kracht kan geven.
  Shirley onlangs geplaatst…Werken, eten, slapen #4My Profile

  1. Wow dankjewel! Ja dat hoop ik ook, al is het er maar een, dan heb ik mijn doel bereikt.
   Toen ik jouw eerste maandoverzicht las, viel het me gelijk op dat je dan een heel ander beeld krijgt van je leven. Het lijkt soms alsof er niks gebeurt en dat je maar een heel saai leven hebt (dat gevoel heb ik tenminste) maar zo maandoverzicht laat dan opeens zien dat je best heel leuke dingen gedaan en beleefd hebt! Dus ga ze iig voor mezelf blijven bijhouden, maar ben blij met je stem ‘voor’ 🙂

 2. Heel leuk maandoverzicht (en niet te lang hoor!). Kan ik een voorbeeld aan nemen. Ik ben een beetje zoekende hoe ik mijn maandoverzicht leuk en interessant kan houden (januari vond ik eigenlijk maar wat magertjes). Verder mooie doelen en volgens mij je best goed op weg zo. Keep Up the good work 🙂
  Michelle onlangs geplaatst…Bewust kinderloosMy Profile

  1. Haha dankjewel! En fijn om te horen dat je mijn maandlijstje niet te lang vond (pas op wat je zegt 😉 ). En ik denk dat je het je niet te moeilijk moet maken met je maandoverzicht hoor, het is hoe dan ook leuk om over de belevenissen van anderen te lezen

 3. Ik vind maandoverzichten juist leuk, als ze maar écht van iemand zelf zijn ;-). Zoals die van jou. Klinkt als een hele fijne maand en wat ben je goed bezig met je bullet journal! Superveel interessante trackers. Ik houd het zelf wat ‘luchtiger’ (films, series, blogdingetjes), maar vind het ook heel leuk. En een bujo starten was dan ook meteen één van mijn favoriete dingen van afgelopen maand.
  Johanne onlangs geplaatst…Help, ik ben een serieverhuizer! 6 dingen die je herkent als jij dat ook bentMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.