Lijstjes

7 gadgets en trucjes die mij helpen om als volwassene te functioneren [deel 2]

Vorige maand tipte ik vier gadgets en trucjes die mij helpen om te functioneren als volwassene, vandaag deel 2 met nog nog eens zeven handige tips (deel 1 lees je hier). Gezien de reacties op de vorige blog ben ik niet de enige die het volwassen leven soms overweldigend en veeleisend vindt. Vooral de tip over de schone-was-manden viel in de smaak! Grappig dat het vaak juist de kleine simpele aanpassingen zijn die een groot effect kunnen hebben en het dagelijks leven een stuk makkelijker maken. Ook nu heb ik weer zeven simpele oplossingen voor je die overprikkeling tegengaan en die je veel beslisstress besparen en gemak opleveren. Gemakzucht wordt vaak weggezet als een slechte eigenschap, maar ik pleit voor gemakzucht als een slimme zet. Maak het dagelijkse leven gemakkelijker, zodat je meer tijd en energie overhoud om dat te doen waar je blij van wordt!

Bepaal een standaardkeuze voor jezelf

Wat moet ik aan? Wat moeten we eten? Wanneer ga ik sporten / schoonmaken / op bezoek bij …? Waar spreken we af voor lunch of uit eten? Kost het jou ook veel energie om (dagelijks) over deze vragen na te denken? Bespaar jezelf dan een heleboel stress door voor jezelf een aantal standaardopties vast te stellen waar je makkelijk uit kunt kiezen:

1. Kies een ‘uniform’: ik ben geen fashionista, kleding boeit me te weinig om elke keer te bedenken welke kledingstukken leuk met elkaar combineren, maar ik moet natuurlijk wel fatsoenlijk op werk verschijnen ;). Ik ben geen ochtendmens, dus ik probeerde een tijdje de avond ervoor mijn kleren klaar te leggen, maar dat kwam er uiteindelijk ook vaak niet van. Daarom heb ik voor mezelf een uniform bedacht.

In de winter: een sweatjurk (Bonprix) met legging of palazzobroek met longsleeve (Hema) en lang vest

In de zomer een a-lijn jurkje (IZ Naiz) of dunne palazzobroek met t-shirt en eventueel dun vestje

Na wat uitproberen zijn dat de kledingstukken die ik én leuk vind staan én comfortabel zitten. Ik bestel/koop standaard bij dezelfde winkels en merken zodat ik zo goed als zeker weet dat de maat en pasvorm goed is.

Ik heb nu een hele plank met vesten en een heel hangrek (sweat)jurken. Allemaal hetzelfde model ongeveer, maar variërend in kleur en printje. De leggings, longsleeves en palazzobroeken zijn allemaal zwart – daar past alles bij. Elke ochtend pak ik een schone legging/jurk of broek/longsleeve/vest. Zonder nadenken en zonder stress kan ik zo representabel de deur uit!

 

2. Kies een favoriete kleur: opnieuw, het gaat hier om het beperken van keuzestress. Een favoriete kleur heeft mij enorm geholpen toen ik ging verhuizen op een moment dat mijn hoofd er helemaal niet naar stond om nieuwe kussens voor de bank of theedoeken uit te zoeken. Groen is mijn favoriete kleur, dus werd alles groen. En zo is het gebleven; kleding, keukengerei, bloempotten, nieuwe portemonnee of tas, nagellak – als ik twijfel, kies ik groen. Het is niet zo dat mijn huis en kledingkast volledig groen zien, het zijn de accenten en accessoires. Ook handig voor vrienden en familie trouwens (en zeker mijn moeder die me veel heeft geholpen met de inrichting van mijn huis), ze hoeven nooit te twijfelen als ze een cadeautje willen meenemen: als het maar groen is!

 

3. Reserveer vaste momenten of vaste dagen voor klusjes en afspraken. Elke dag naar mijn werk gaan, geen probleem. Ook elke avond braaf mijn tandenpoetsen en de kattenbakken verschonen, vergeet ik nooit. Andere klussen schieten er echter al gauw bij in en ik ontdekte dat dat bij mij al gauw klussen zijn waar ik geen vast moment voor had. Dat zijn klussen – zoals stofzuigen, de was doen, de administratie bijwerken, sporten – die ik op elk moment zou kunnen uitvoeren en daarom dus eindeloos doorschuif tot een ander moment in de toekomst. Ik mistte routine. Of, zoals Gretchen Rubin in haar boek ‘Outer order, inner calm‘ schrijft:

 

Something that can be done at any time is often done at no time. Do it now, or decide when you’ll do it

 

Zo is maandag is bij mij schoonmaakdag en elke dinsdagavond ga ik sporten. Donderdagavond is de avond waarop ik mijn agenda en administratie bijwerk en mijn weekboodschappen bestel. Zo zou je dus ook een vaste dag of vast moment kunnen instellen voor andere klusjes of afspraken.

Heb je onregelmatig leven door je werk of gezinsleven? Dan is een vaste dag van de week misschien niet mogelijk maar heb je wel ergens een terugkerend moment die je voor jezelf kunt vastleggen. Of je kan in je agenda alvast een klusjes-uur of klusjesochtend/middag inplannen voor de eerstvolgende keer dat je er tijd voor hebt. Alle taken waar je niet aan toegekomen bent, ga je dan doen (kapotte lamp vervangen, planten binnenhalen die niet tegen de vorst kunnen, fietsband oppompen, waterstand opnemen, eindelijk die zak kleding wegbrengen naar de kringloop – noem het maar op). Gretchen Rubin noemt dit power hour: al die achterstallige klusjes in een keer afstrepen, geeft je gegarandeerd een gevoel van overwinning!

 

4. Stel een roulerend menu samen voor het avondeten. Word jij ook gillend gek van de vraag ‘wat eten we vandaag?’ en sta je vervolgens na werk nog te stressen in de supermarkt of bestel je toch maar weer een pizza? Maak het je zelf dan makkelijker door een vast menu samen te stellen.

Maak een lijst van alle gerechten die je makkelijk te maken vindt en die iedereen in huis zo’n beetje wel lust.  Om er voor te zorgen dat je wel wat variatie hebt en alle voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je zorgen voor een lijst van minstens 14 tot 21 verschillende gerechten. Dit kost de eerste keer even tijd, maar de lijst kun je vervolgens eindeloos gebruiken en dit zal je later veel tijd besparen.

Plan deze gerechten in, passend bij je agenda (dit werkt het beste in combinatie met bovenstaande tip van vaste momenten voor klusjes en afspraken). Op deze manier weet je voor de komende 2-3 weken wat er op tafel komt te staan – ook handig met boodschappen doen! Hang dit menu bijvoorbeeld op op de koelkast, dan weet het hele huishouden het en krijg je nooit meer die irritante vraag. (Next level: plan in wie wanneer wat gaat koken 😉 Zitten de 2 tot 3 weken erop, dan begin je weer van voor af aan met je menu!

Nog steeds teveel gedoe? Ga dan door naar tip 7!

 

5. Kies een favoriet restaurant of koffietentje voor afspraken en doe een standaardvoorstel. We hebben allemaal een druk leven en afspreken met vrienden kan dan ook al snel uitmonden in oneindig heen en weer appen in de groepsapp. En heb je eindelijk een datum en tijd afgesproken, dan volgt een nieuwe oeverloze discussie over wáár dan. Nu is het natuurlijk leuk om nieuwe plekken te ontdekken, maar ook hier is niks mis met routine als uitstel op afstel dreigt af te stevenen. Mijn ervaring is, dat veel mensen het waarderen dat je met een kant-en-klaar voorstel komt waarbij je je wel flexibel opstelt voor hun inbreng. Dus bijvoorbeeld: ‘Wat zeggen jullie van zaterdag half 3 bij Grand Café Goud, of hebben jullie een andere voorkeur?’ Is dat laatste het geval, dan komen mensen vanzelf met andere ideeën maar de kans is groot, dat de meeste mensen alles prima vinden.

 

Nu ga je me natuurlijk vragen; maar Laetitz, wordt het leven zo niet heel erg saai en voorspelbaar? Dat hoeft niet! Allereest kun je saai ook zien als rustgevend (lees bijvoorbeeld mijn blog: Een boterham met tevredenheid. Of: waarom ik droom van een saai en kalmpjes leven)Het menselijk brein is gemaakt voor routine, handelen op de automatische piloot kost veel minder energie dan elke keer opnieuw te moeten beslissen over wat, waar en hoe. Door een groot deel van je dagelijkse beslissingen te automatiseren, houd je dus meer tijd en energie over om op de momenten die ertoe doen wel uit de band te springen. Dan is het extra leuk om je voor een speciale gelegenheid eens een keer iets heel anders aan te trekken dan je gewend bent of een bijzonder gerecht te koken.

Welke taken of zaken in je leven zou jij kunnen automatiseren?

Bonustip! Het idee van de standaardkeuze heb ik trouwens niet zelf bedacht, maar opgepikt uit de podcast van Grethen Rubin, de happiness-goeroe die ik hier op mijn blog al vaker heb genoemd (zie ook bovengenoemde quote). Zij is bekend van het boek The Happiness Project en expert op het gebied van geluk, gewoonten en gedragsverandering. In de podcast ‘Happier’ bespreekt ze elke week handige hacks en geeft ze inzichten in gedrag die kunnen helpen om je leven gemakkelijker en gelukkiger te maken.

 

Boodschappen en maaltijdboxen laten bezorgen

6. Laat je wekelijkse boodschappen bezorgen. Jarenlang deed ik gewoon zelf elke week boodschappen bij de supermarkt met zo’n ouderwets trolleykarretje. Maar nu we hier met drie volwassenen woonden, is dat trolleykarretje niet groot genoeg meer en is het ook best zwaar om dat ding samen en nog twee shoppers vol melk, brood en frisdrank de trap op de sjouwen (ik woon op een bovenverdieping). Met de auto boodschappen doen, vond ik ook weer zowat – we wonen 500 meter van die dichtstbijzijnde super.

Die laatste reden weerhield mij er lange tijd ook van om de boodschappen te laten bezorgen. Was dat niet heel erg lui, decadent, milieuonvriendelijk, et cetera? Maar ik besloot het te testen en ik ben meteen fan. Wat een tijd, energie en stress scheelt dat! Het is niet zo milieuonvriendelijk als je denkt (één vrachtwagen die rondrijdt, tegen al die personenauto’s die naar de supermarkt rijden…) en als extra bonus; we geven veel minder uit aan impulsaankopen! Ik heb een abonnement waarop ik een vast bezorgmoment in de week heb. Elke donderdagavond tjak ik al mijn boodschappen in de app – het ding onthoud wat je eerder hebt besteld dus dat is gewoon een kwestie van afvinken – en tuut tuut trrrringgg, daar zijn mijn boodschappen.

7. Elke week zelf koken zonder stress met maaltijdboxen (van Hello Fresh). Sinds een maand of twee heb ik mijn boodschappensysteem een upgrade gegeven. Ik maak nu ook gebruik van de maaltijdboxen-service van Hello Fresh. Ik hikte er lang tegenaan, ook vanwege de kosten, maar de positieve ervaring van mijn broer én zijn kortingscode trokken me over de streep om het te proberen. En opnieuw: ik ben fan want ook dit scheelt weer zoveel tijd, energie en stress.

Je kunt kiezen voor hoeveel personen je gerechten wilt hebben en voor hoeveel dagen in de week. Ook kun je kiezen uit maaltijden die snel zijn klaar te maken, vegetarisch of veganistisch zijn, calorie-arm of bijvoorbeeld geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Elke week biedt Hello Fresh een nieuw keuzemenu aan van ruim 40 gerechten aan waaruit je kunt kiezen (ze doen eerst een voorstel, maar dit voorgestelde menu kun je wijzigen). Je maaltijden worden vervolgens bezorgd aan de deur. Voor elk gerecht zitten alle ingrediënten samen in één zak, in precies de juiste hoeveelheid voor het aantal personen dat je hebt aangegeven (afgezien van enkele basisingrediënten zoals peper, zout en olijfolie).

Ik vind het ideaal! Nooit meer hoofdbrekens over wat we nu weer moeten eten, nooit meer halsoverkop naar de supermarkt omdat ik de tomatensaus of couscous vergeten ben bij de boodschappen, veel meer variatie en gezonde maaltijden in ons weekmenu omdat het niet meer van mijn gebrekkige inspiratie en motivatie wat op tafel komt te staan. De gerechten zijn niet moeilijk, de portiegrootte is goed en tot dusver heb ik nog geen gerecht gehad dat ik echt niet lustte. Het kost wel even wat  – voor 4 maaltijden per week voor 3 personen betaal ik 72 euro – maar omgerekend naar portie valt dat best mee. We zullen denk ik zelfs goedkoper uit zijn nu we veel minder vaak uit nood maar weer iets bestellen. En de tijd en energie die het me scheelt is het me ook zeker waard.

Ook Hello Fresh proberen? Laat het me even weten, dan heb ik een kortingscode voor je waarmee je 85 euro korting krijgt op je eerste 4 boxen!

Heb jij handige tips om het volwassen leven makkelijker te maken? Deel ze hieronder in de comments!

X L

[Dit artikel bevat geen affiliate links. De producten die ik aanraad, heb ik zelf gekocht en getest. Ik krijg geen geld of bonus in welke vorm dan ook voor het aanprijzen van deze producten, noch een commissie wanneer je het product via de link aanschaft. Met uitzondering van Hello Fresh; wanneer je gebruik maakt van mijn kortingscode, krijg ik op mijn beurt 30 euro korting op mijn eerstvolgende bestelling – waarvoor alvast mijn hartelijke dank!]

Uitgelichte afbeelding: Bruno Krajski op Pixabay 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.