Lef

‘Je zal wel moeten’ – een podcast over dwang

EEK! Ik heb stiekem toch zoiets leuks gedaan! Een maand geleden kreeg ik een berichtje van Lara Sieperda, experimenteel verhalenverteller en aanstormend multimediatalent. Of ik mee wilde werken aan een podcast? Een podcast over dwang? Nou, daar hoefde ik geen moment over na te denken. Ja natuurlijk!

Podcast

Voor diegenen die geen idee hebben van wat een podcast is: het lijkt nog het meest op radioprogramma – of zoals Lara het zelf noemt: een audioverhaal – met het verschil dat je dit programma wanneer je maar wilt kunt afluisteren via internet.

De podcast van Lara wordt onderdeel van een expositie over dwang die ze organiseert als opdracht voor haar opleiding Media & Communicatie in Zwolle. Met de expositie wil ze de bezoeker duidelijk maken hoe het is om een dwangstoornis te hebben.

Vertellen over dwang

Dat is natuurlijk precies wat ik ook wil! Praten over obsessief-compulsieve stoornis (ocs, of ocd in het Engels) vind ik heel belangrijk. Het is nog te vaak een taboe, wat alleen maar voor extra en onnodig leed zorgt.

Ik snap het wel, vertellen over je dwangstoornis is niet makkelijk. De meeste mensen met dwang schamen zich er toch een beetje voor. Buitenstaanders vinden dwanggedrag vaak een beetje gek. Wat ik dan weer niet gek vind want het ziet er inderdaad vaak een beetje gek uit. Maar mensen met dwanggedrag zijn níet gek. Meestal ontstaat dwang onbewust als manier om om te kunnen gaan met een pijnlijke of moeilijke ervaring.

Wat het extra lastig maakt om uit te leggen, is dat de precieze dwanghandelingen of – gedachten per persoon verschillen. Ook de oorzaak is voor iedereen met dwang weer anders. Ikzelf heb al eens geprobeerd te vertellen wat dwang is door een doorsnee dag uit mijn leven met ocd te beschrijven. Ik denk dat dat de enige manier is, maar het blijft lastig voor mensen zich er iets bij voor te stellen vrees ik.

Je zal wel moeten

Enkele weken geleden kwam Lara mij interviewen. Praten met een wildvreemde over het ontstaan van mijn dwang en wat ik dan zoal precies doe… ik vind het gek genoeg geen probleem! Het enige waar ik me druk over maakte was mijn stem. Ik hoopte maar dat ik niet als Calimero (mijn bijnaam vroeger, drie keer raden waarom) zou klinken tussen de andere vertelsters in de podcast. Ik had me geen zorgen hoeven maken. Lara heeft er een prachtige ‘compositie’ van gemaakt!

Wat ik zo mooi vind aan het audioverhaal dat Lara gemaakt heeft, is dat het geen zwaar en dramatisch verhaal is geworden. Ze laat goed duidelijk worden dat dwang voor iedereen weer anders is en dat het grote impact kan hebben op je dagelijks leven. Een dwangstoornis hebben is zeker niet leuk. Maar het hoeft geen drama te zijn.

Ja, sommige mensen hebben er zo ernstig last van dat het dagelijks functioneren hen onmogelijk wordt gemaakt – in dat geval is professionele hulp noodzaak. Maar wat Lara in haar podcast toch vooral laat zien is dat ‘wij’ mensen zijn die hun weg zoeken in het leven. Net als iedereen. Daar is niets ‘mis’ mee…

Nieuwsgierig geworden? Luister hieronder naar ‘Je zal wel moeten’, een podcast over dwang (klik op de oranje pijl linksboven om de podcast te starten. Werkt het niet? De podcast is ook te vinden op You Tube).

.Lara Sieperda maakt nog meer mooie dingen. Volg haar op Instagram, Soundcloud of haar eigen website.

‘Je zal wel moeten’ geluisterd? Ik ben zeer benieuwd wat je ervan vindt! Laat het me weten in een reactie hieronder, thanks!

1 thought on “‘Je zal wel moeten’ – een podcast over dwang

  1. Drie verhalen. Hetzelfde onderwerp, maar toch ook weer heel verschillend. Mooie mensen!
    En te weinig doorzettingsvermogen? Nee. Leef vanuit genade! (Zegt iemand die dat elke dag opnieuw mag leren ????) Liefs, Erica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.