Lijstjes

Zomers leeslijstje (#1): 5 hi-ha-heerlijke road trip romans voor op vakantie {boekentips}

Wat doe jij het liefst als je vakantie hebt (afgezien van uitslapen ;)? Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is lezen. Doe ik sowieso graag, maar in de vakantie vind ik lezen extra fijn. Uuuuuuuuuren lezen omdat je verder niets anders hoeft, tot diep in de nacht of juist midden op de dag lekker in het zonnetje. Op zo’n moment denk ik: wat wil een mens nog meer! Dan mag je zelfs mijn telefoon van me afpakken. Nu, dat zegt wat in deze tijd, of niet?

Wat ik bijvoorbeeld zo heerlijk vind aan lezen is dat je de hele wereld over kunt reizen, voorbij de wereld zelfs, naar andere tijden en andere dimensies, zonder dat je uit je eigen – veilige – stoel hoeft te komen! Ideaal, zeker als je gauw last hebt van heimwee, voor geen goud in een vliegtuig stapt en over het algemeen eigenlijk schijtsbenauwd bent, maar toch ook wel benieuwd naar de wereld. In dit zomers leeslijstje daarom 5 hilarische ( en daarom mijn favoriete) reis-boeken, in de categorie ‘Road trip! (maar dan anders)’. Lekker lezen, lekker lachen, lekker ontspannen:

5 boekentips: Road trip! (maar dan anders)

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson

Zomers leeslijstje #1

Is er iemand die De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween nog niet heeft gelezen? Zo ja, gauw lezen want inmiddels is het vervolg al uit: De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden. Het kan haast niet anders of dit is ook weer zo’n verhaal waarbij je uit je voegen barst van het lachen. Auteur Jonas Jonasson heeft echt een meesterlijk talent voor het verzinnen van dolkomische en dwaze avonturen, je snapt niet hoe die man erop komt.

In dit tweede deel is de 100-jarige Allan op Bali aan het bijkomen van zijn avontuur uit het eerste boek. Alles goed en wel tot hij besluit zijn 101ste verjaardag te vieren met zijn beste vriend en een heleboel flessen champagne in een heteluchtballon. Dat gaat niet goed natuurlijk, de ballon stort in zee, waarna ze uit het water worden gevist door een Noord-Koreaans militair schip… Ik vind het nu al briljant!

Pelgrimstocht op hoge hakken – Monica Verleke

Zomers leeslijstje #1

Dit boek kreeg ik ooit als recensie-exemplaar en ik was blij verrast. Meestal als het op de achterflap gaat over schoenen, tassen en cocktails schuif ik een boek terug op de plank. Niets voor mij. Bedoel ik niet neerbuigend ofzo maar dat is gewoon een wereld die mij niet boeit. De enige reden dat ik Carrie Bradshaw uit Sex and the City leuk vond bijvoorbeeld, was dat ze columniste was en in New York woonde. Al die tutu’s en Jimmy choo choo’s (of hoe die hakken ook heten), kunnen me gestolen worden.

Dus bij de beschrijving van Fanny Hemelrijck als fashionista die al shoppend door het leven gaat en haar vriendje heeft gerestyled tot Johnny Depp look-a-like dacht ik eerst, hmmmmm (ok eerlijk, dat van Johnny Depp snap ik nog wel). Dat Fanny vervolgens op stiletto’s aan een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begint, leek me helemaal tenenkrommend.

Nu, tijdens het lezen van Pelgrimstocht op hoge hakken moest ik mijn mening snel bijstellen. Ja, Fanny heeft al gauw geen tenen meer over, maar daar krijgt ze een hoop zelfinzicht voor terug, op een luchtige en humoristische manier. Sinds het lezen van dit boek staat op pelgrimstocht gaan naar Santiago de Compostela op mijn bucketlist.

A night on the Orient Express – Veronica Henry

Zomers leeslijstje #1

Wat ook nog op mijn bucketlist staat – als ik ooit over mijn reisangst kom – is reizen met de Oriënt Express. En dan bedoel ik die legendarische luxe trein vanuit London, via Parijs en Venetië naar Istanboel waar ‘s avonds in gala gedineerd wordt en conducteurs is chique uniformen je een glaasje champagne komen brengen in je privé coupé. Die trein uit mijn favoriete Agatha Christie-mysterie met Hercule Poirot, Murder on the Orient Express.

Er rijden nog steeds ‘nostalgische treinen’ langs die route met wagons uit 1920. In A night on the Orient Express stapt een diverse groep passagiers aan boord van zo’n trein, elk met hun eigen ‘bagage’. Terwijl de trein voort stoomt en een prachtig landschap zich ontvouwt, geven de passagiers steeds meer van zichzelf en hun verleden prijs. Een vleugje feel good romantiek met een snufje jaren 20 drama en glamour. Niet zo grappig als de andere vier boeken op dit lijstje, maar wel heerlijk leesvoer!

De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim – Jonathan Coe

Zomers leeslijstje #1

De titel (in het Engels: The terrible privacy of Maxwell Sim) klinkt nogal naar. Toch wilde ik het boek juist om de titel meteen lezen. Wellicht komt dat omdat lange zinnen als titels al gauw ludiek klinken, hoe akelig ook, en dan lijkt een boek me al snel grappig. Klopt niet altijd, maar nu wel.

De setting van De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim is tragisch. Zo tragisch dat het geestig wordt: Maxwell Sim is een saaie piet, gescheiden, vervreemd van zijn vader. Hij ziet het niet meer zitten. Dan krijgt hij een aanbod om als tandenborstelverkoper naar de Shetland-eilanden te reizen. Wat volgt is een echte road trip door Engeland waarin Maxwell een ‘relatie’ krijgt met de stem van zijn navigatiesysteem. Nou dan heb je me hoor, hoe verzin je zoiets! Ergens zit er nog wel een venijnige steek onder water naar de huidige oppervlakkige maatschappij van social media en ‘mooie plaatjes’ maar ik heb vooral vaak moeten grinniken.

De kinderen van de olifantenhoeders – Peter Høeg

Zomers leeslijstje #1

De kinderen van de olifantenhoeders is ook weer zo’n raar boek. En ook weer briljant. Ik kreeg ‘m jaren geleden als recensie-exemplaar, anders had ik ‘m denk ik nooit gelezen. Kinderen spelen de hoofdrol en soms lijken ze zo uit de verhalen van Astrid Lindgren te komen, want keer op keer zijn ze de volwassenen (dat wil zeggen: de geheime dienst) te slim af, maar een jeugdroman is het zeker niet. Peter (14) en zijn zusje Tilte zijn op het Deense eiland Finø als hun ouders, die op reis zijn in het buitenland, plotseling verdwijnen. Ze weigeren naar het tehuis te gaan en nemen de benen om hun ouders te gaan zoeken, samen met hond Basker. Wat volgt is een wild avontuur met bijzondere figuren waarbij het er steeds meer op gaat lijken dat hun ouders dikke criminelen zijn. Veel actie, veel drama maar vooral veel humor.

Deze zomer zal ik vaker leeslijstjes delen met mijn favoriete boeken. Voor een volgende keer kunnen jullie kiezen uit de categorieën ‘Spannende ontspanning’, ‘Andere tijden’ en ‘Feel good, feel better, feel feline!’. Welk lijstje lijkt jullie het leukst? Stemmen maar!


[Dit artikel bevat affiliate (commerciële) links. Dat betekent dat als je op één van deze links klikt en een aankoop doet in de webshop (bol.com), ik een kleine commissie krijg. Je betaalt niets extra’s voor je product maar je steunt mij wel als blogger. Alvast bedankt!]

2 thoughts on “Zomers leeslijstje (#1): 5 hi-ha-heerlijke road trip romans voor op vakantie {boekentips}

 1. Jimmy choo choo’s :’) Heeerlijk! Wat een fijn en origineel lijstje. Ik heb welgeteld nul boeken hiervan gelezen, maar een paar staan wel op mijn eigen leeslijst. Ik ben dus één van die mensen die de 100-jarige man NIET heeft gelezen. Oepsie. Heb ‘m jaren geleden ooit in de Bruna op de foto gezet om later te kopen (doe jij dat ook wel eens?), maar heb het nooit gedaan. Binnenkort toch écht maar eens doen!

  Oh, en ik kies voor feel good, feel better, feel feline!
  Johanne onlangs geplaatst…Mini-reisgids voor de mooiste regio van Spanje: GaliciëMy Profile

  1. Ha, dat doe ik ook altijd ja!! Heerlijke bezigheid, foto’s maken in de Bruna haha.
   Echt ik had niet gedacht dat er. of mensen waren die dat boek niet hadden gelezen! Echt doen, aanrader, er is ook al een film van gemaakt trouwens!

   1 stem voor feel good, feel better, feel feline staat genoteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.