Lijstjes

(Na)zomers leeslijstje #2: feel good, feel better, feel feline!

Planning is duidelijk niet mijn sterkste kant. Een maand of wat geleden beloofde ik een tweede deel van mijn zomers leeslijstje met fijne boekentips voor de vakantie. Inmiddels zullen de meesten mensen alweer aan het werk zijn en als ik zo naar buiten kijk dan is het met de zomer ook wel zo’n beetje gedaan. Niet getreurd, lezen is altijd een goed idee dus ik dacht; ik maak er gewoon een názomers leeslijstje van!

September voelt voor mij altijd als een tweede-kans-nieuw-jaar. Zal vast en zeker met het oude ritme van nieuwe agenda’s en eerste schooldagen te maken hebben, maar ook omdat vakantie (én mijn aanstaande verjaardag) me vaak aan het denken zet over mijn status quo. Goede voornemens worden opgepoetst of ik maak weer nieuwe en dan weer met frisse moed en plannen door naar de tweede helft. Boeken zijn daarbij onmisbaar. Daarom deze keer een lijstje met boeken waar je blij van wordt (feel good), nog blijer wordt (feel better) en blij blijft… als een kat (feel feline – ik vond het zelf een erg goed gevonden woordspeling, duimpje omhoog in de comments als je het ermee eens bent!)

Nazomers leeslijstje #2

Feel good

Nog maar een paar jaar geleden heb ik het genre van de feel good roman ontdekt en ik ben helemaal om. Waarom jezelf lastig vallen met al die serieuze en literair verantwoorde (lees: deprimerende) verhalen als er ook boeken zijn die je hardop aan het lachen maken? Ok, die ‘chicklits’ kunnen soms zoetsappig, voorspelbaar en onrealistisch zijn maar dat valt vaak wel mee. Een goede feel good roman is al een pakkende Netflix-serie; even het echte leven vergeten, niet teveel hoeven nadenken en je laten meevoeren op het amusement. Heerlijk.

The Bookshop on the Corner  – Jenny Colgan

Nazomers leeslijstje #2Boeken over boeken, boekwinkels, bibliotheekjuffrouwen en schrijvers trekken altijd mijn aandacht en die wil ik meteen lezen. The Bookshop on the Corner is er ook zo een. Jenny Colgan vind ik sowieso een leuke schrijfster. Haar heldinnen zijn vaak jonge dames die op zoek zijn naar zichzelf, hun levensdoel en (uiteraard) hun grote liefde en dat past me wel. De heldin in dit boek, Nina Redmond, is bibliothecaresse. Beter gezegd, literair koppelaarster. Voor elke lezer vindt ze precies het juiste boek. Met een boekenbus rijdt ze door de slaperige dorpjes van Engeland (droombaan!), maar weet ze ondertussen ook haar eigen happy end te vinden??

Jouw perfecte jaar – Charlotte Lucas

Nazomers leeslijstje #2Stel, het is nieuwjaarsdag en je vindt aan een tasje aan je fietsstuur zomaar een vreemde agenda. Een agenda die al voor het hele jaar is ingevuld met leuke spannende bezigheden. Je leven zit in een sleur en in een opwelling besluit je niet alleen de eigenaar van de agenda te vinden, maar tot die tijd ook te doen alsof het je eigen agenda is en de afspraken na te komen. Zie je de film al draaien? Kan alleen maar uitmonden in het vinden van de grote liefde en de meest geweldige avonturen, toch? Totaal niet realistisch, maar lijkt me wel heerlijk om bij weg te dromen.

I Heart Forever – Lindsey Kelk

Nazomers leeslijstje #2Bij Lindsey Kelk is het leesplezier gegarandeerd durf ik wel te zeggen. I Heart Forever is het zevende (!) en waarschijnlijk laatste deel in de serie over de Bridget Jones-achtige stuntelkoningin Angela Clark. Een Englishwoman in New York, betere setting kan niet als je het mij vraagt. Heb je de voorgaande delen nog niet gelezen, gauw doen, alleen al de schrijfstijl van Kelk maakt je vrolijker!

Where the light gets in – Lucy Dillon

Nazomers leeslijstje #2Lucy Dillon is zo’n schrijfster die elke keer weer heerlijke opbeurende verhalen schrijft maar die je stiekem toch ook een beetje laten nadenken over je eigen leven (net als Jenny Colgan, maar nog beter vind ik). Haar eerdere boeken –  Lost Dogs and Lonely Hearts, One Small Act of Kindness en A Hundred Pieces of Me om er een paar te noemen – vond ik stuk voor stuk genieten. Where The Light Gets In is haar nieuwste boek. Lorna keert terug naar Longhampton, met angst en beven, om daar samen met haar teckel (in de boeken van Dillon spelen honden altijd een belangrijke rol!) haar verleden onder ogen te zien en haar droom om een kunstgalerij te openen waar te maken.

Feel Better

De logica van geluk (Solve for Happy) – Mo Gawdat

Nazomers leeslijstje #2Dit boek heb ik nét uit. Ik heb een half jaar moeten wachten tot ik aan de beurt was op de wachtlijst van de bieb, zo gewild is het boek. Inmiddels snap ik waarom. Ik vond het aanvankelijk wat lastig om erin te komen maar Gawdats verhaal grijpt aan; 17 dagen na het plotseling overlijden van je 21-jarige zoon beginnen met het schrijven van een boek over geluk, hoe is het mogelijk?! Dat was mogelijk omdat Gawdat zich in de jaren daarvoor als een ijverige student verdiept had ik alles wat er te lezen en te leren viel over het onderwerp ‘geluk’. De wijsheden van Eckhart Tolle, Byron Katie, Mihaly Csikszentmihalyi en vele wetenschappelijke onderzoeken over geluk heeft hij tot zich genomen om vervolgens – ingenieur en mathematicus in hart en nieren – zijn eigen ‘formule’ voor geluk te ontwikkelen. De dood van zijn zoon zette hem ertoe aan zijn formule met iedereen te delen. Gawdat schuwt de moeilijke en pijnlijke vragen niet, geeft gedecideerd en overtuigend zijn mening en is open en realistisch over de ‘waarheid’ van het leven. Niemand blijft in dit leven ellende en pijn bespaard, maar dat is geen reden om niet gelukkig te zijn. Gawdat vertelt je in grote lijnen hoe je dat aanpakt.

Steeds leuker – Jelle Hermus

Nazomers leeslijstje #2Ben je toch op zoek naar een meer praktische gids om het leven leuker te maken dan moet je bij Jelle Hermus zijn. Ik ga er hier niet teveel woorden aan vuil maken; ik schreef eerder een recensie over de enige gids die je nodig hebt om je leven blijer, leuker en gelukkiger te maken, als je het mij vraagt. Steeds leuker is in ieder geval uitgeroepen tot beste spirituele boek van 2018.

Op de tweesprong van moeten en willen – Elle Luna

Nazomers leeslijstjeIk heb dit boek twee jaar geleden gelezen. Nou ja, gelezen. Het bestaat voor en groot deel uit illustraties en kalligrafie, dat alleen al maakt het een leuk boek om eens te bekijken. Er staan een aantal goede vragen en opdrachten in en je wordt aan het denken gezet: wat wil je nu echt zelf en wat doe je allemaal omdat je denkt dat het moet? Wat ik zelf een heel fijn inzicht vond van Luna is dat je passie vinden niet betekent dat je vervolgens je hele leven overhoop moet gooien om je alleen maar op dat ene te storten. Luna is wel realistisch, werken om geld te verdienen hoort er gewoon bij. Maar daarnáást is het van levensbelang veel tijd aan je passie te besteden. Benthe van LifeJunkie schreef onlangs een recensie van Op de tweesprong van moeten en willen.

Vrouw zoekt berg om tegen op te zien (My year with Eleanor) – Noelle Hancock

Nazomers leeslijstje #2Dit boek kreeg ik jaren geleden zomaar gratis in mijn handen gedrukt op een beurs. Nu, dan zal het wel niet veel soeps zijn, dacht ik nog, als ze het gratis uitdelen. Toch gelezen en ik vond het fantastisch! De schrijfster van het boek vertelt over de tijd dat ze onverwacht haar baan als gossipblogger kwijtraakte en toen toevallig een citaat van Eleanor Roosevelt las: ‘Doe elke dag een ding waar je bang voor bent’. Ze neemt de uitdaging aan en besluit een jaar lang elke dag iets te doen wat ze eng vindt: karaoke zingen, met haaien zwemmen, haar exen opzoeken, de Kilimanjaro beklimmen…. noem maar op. Inmiddels zijn er wel meer van zulke boeken op de markt verschenen, zeker over vrouwen die bergen beklimmen, maar voor mij was dit destijds nieuw en ik voelde als onvolprezen angsthaas diepe bewondering voor Hancock. Het heeft me zelfs wel een beetje geholpen zelf wat uit mijn schulp te kruipen. Misschien moet ik het nog maar eens een keer weer lezen…

Feel feline

Is het jullie ook wel eens opgevallen dat heel veel bloggers katten hebben? Bijna alle bloggers die ik volg hebben een snorremans of divadame als schattige figurant op hun blog en social media. Misschien volg ik onbewust alleen maar medekattenliefhebbers maar ik denk dat het eerder zo is dat katten en schrijvende mensen gewoon heel goed samen gaan. Katten zijn dol op toetsenborden bijvoorbeeld. Vooral op het moment dat je erop aan het typen bent. Ik vind dat een fantastische typerende eigenschap van katten, maar er zijn mensen die katten juist hooghartig en irritant vinden. Onbegrijpelijk! Katten zijn meesters in levenskunst en ik zou een boek kunnen schrijven over wat we allemaal van katten zouden kunnen leren.

Met de nadruk op ‘zou’ want helaas zijn er al een aantal auteurs geweest die mijn idee hebben gejat en over kattenkunst hebben geschreven. Ik verwijs jullie daarom naar hun boeken en niet naar de mijne. Ik heb ze weliswaar nog niet gelezen maar ze staan zeker op mijn lijstje (over een maand ben ik jarig, hint hint) en ondertussen heb ik mijn eigen twee pluizige levenskunstenaars om van te genieten en leren:

Doe en denk als een kat – Stéphane Garnier

Nazomers leeslijstje #2Doe en denk als een kat… en je wordt gelukkig. Daar komt de boodschap van Stéphane Garnier (en zijn kat Ziggy) zo’n beetje op neer en ik denk niet dat hij daarmee overdrijft. Katten weten precies wat ze willen en hoe ze hun mens zover kunnen krijgen dat ze hun zin krijgen, zorgen altijd goed voor zichzelf en hebben compleet maling aan wat anderen van hen vinden. Ze zijn vrij, onafhankelijk en kalm (en af en toe knettergek, ook een goede eigenschap als je het mij vraagt). In zijn boek vergelijkt Stéphane Garnier het gedrag van mensen met dat van katten en laat daarmee zien wat wij van onze elegante huistijgers kunnen leren.

Catfulness – Paolo Valentino

Nazomers leeslijstje #2In oktober begint eindelijk mijn mindfulnesscursus maar compleet blanco zal ik er niet aan hoeven beginnen. Ik heb al het een en ander kunnen afkijken van de twee meesters in mindfulness bij mij thuis. Leven in het moment, volledige aandacht, alert en toch ontspannen zijn; dat doen katten van nature. “Catfulness is een mindfulness-programma voor menselijke wezens. Als zij meer kunnen leven zoals wij dat doen, dan zal de wereld een stuk serener zijn”, belooft de achterflap. En daarnaast is het gewoon een feest der herkenning voor elke kattenliefhebber.

De kat van de Dalai Lama – David Michie

Nazomers leeslijstje #2Katten zijn wijze wezens. De kat van een wijs mens als de Dalai Lama moet dan haast wel de wijste kat van allemaal zijn. Nou, in dit geval niet echt. ‘Muizenmonster’ komt als jong zwerfkatje in het huishouden van de Dalai Lama terecht. Ze eet te veel, is jaloers en raakt gauw in paniek van veranderingen, maar met de wijze lessen van Zijne Heiligheid komt ze telkens weer op haar pootjes terecht. Voor iedereen die op een speelse wijze wat meer wil weten over het boeddhisme én dol is op katten natuurlijk.

Veel leesplezier!

 

——-

[Dit artikel bevat affiliate (commerciële) links. Dat betekent dat als je op één van deze links klikt en een aankoop doet in de webshop (bol.com), ik een kleine commissie krijg. Je betaalt niets extra’s voor je product maar je steunt mij wel als blogger. Alvast bedankt!]

 

 

1 thought on “(Na)zomers leeslijstje #2: feel good, feel better, feel feline!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.