Levenslust, Ontboezemingen

Inspiratie nodig? 11 tips om de ideeën weer te laten stromen!

Hoeveel mensen weten nog wat we vieren met Pinksteren? Voor hoeveel Nederlanders is de Tweede Pinksterdag nog meer dan een extra dagje vrij? Deze vragen hoor je elk jaar weer en het antwoord is telkens opnieuw: bar weinig. Hoe erg is dat eigenlijk? Cultuurwetenschappers en sociologen zullen daar een beter antwoord op hebben dan ik, maar ik snap deze teloorgang van Pinksteren ergens wel. In Bijbelse taal klinkt het immers niet bijster aantrekkelijk: de viering van de uitstorting van de Heilige Geest. Hoe zegt u?! Ik denk dat bij de gemiddelde Nederlander deze uitspraak eerder beelden uit de horrorfilm The Excorcist op het netvlies doet verschijnen dan dat ze geneigd zijn in jubelen, of (voor de ingewijden) in vreemde tongen, uit te barsten. Zonde wel, want eigenlijk staat Pinksteren stil bij een krachtige bron van levenskunst, de energie in ons innerlijk leven. Nee, ik heb het niet over Jezus. Pinksteren is voor mij op de eerste plaats de viering van de inspiratie. Dat is wat die Bijbelse geestesuitstorting in wezen betekent: bezieling, begeestering en bevlogenheid. Zouden we Pinksteren niet nieuw leven in kunnen blazen (ha! weer zo’n leuke woordspeling 😉 ) door de inspiratie te vieren? Net zoals je met Pasen de passie zou kunnen vieren en met Kerst een nieuw begin? Zou niet verkeerd zijn in de huidige jachtige tijd waar de nadruk toch vooral op het oppervlakkige en uiterlijke lijkt te liggen. Een beetje meer inspiratie kunnen we allemaal wel gebruiken!

Tot zover mijn pleidooi voor een Pinksterfeest nieuwe stijl. Laat ik het verder hebben over dat ongrijpbare iets in ons dat het leven zoveel leuker, mooier en dieper kan maken maar ons ook tot wanhoop kan drijven als het wegblijft. We kennen allemaal dat gevoel. Staren naar een leeg scherm, wit vel papier of blanco canvas en er komt niks. Je hebt een opdracht en een deadline en het zweet breekt je uit. Of je wil gewoon een origineel Sinterklaasgedichtje schrijven maar komt niet verder dan ‘De Sint zat te denken….’ Je vader is binnenkort jarig en je wil niet wéér met sokken, zakdoeken of een boormachine aankomen, maar wat dan wel? Ondertussen is het bijna etenstijd, wat moeten we dan nú weer op tafel zetten! Je voelt je gefrustreerd en geblokkeerd, kortom: je bent Koos Inspiratieloos. Wat is inspiratie, waar komt het vandaan en hoe vind je weer nieuwe inspiratie als je je leeg en -loos voelt?

Wat is inspiratie

Inspiratie zou je ook kunnen omschrijven als ‘ingeving’, of ‘een goed idee krijgen’. Dat suggereert dat inspiratie van buitenaf komt, zoals de Griekse dichters afhankelijk waren van hun muze die hen goede ideeën in het oor fluisterden. Ik denk juist dat de inspiratie al in ons zit maar dat we daar soms niet bij kunnen komen. Niet dat we een potje in ons hebben zitten waar we ideeën uit kunnen plukken als we het deksel er maar af kunnen krijgen. Inspiratie is meer een proces in ons denk ik: gevoelens en gedachten die loskomen, en die, als we het laten gebeuren, vloeien en vermengen tot iets nieuws. Iets moois, iets waar we blij van worden, waarbij we denken ‘Ja, dát is het!’

Hoe voel je je als je geïnspireerd bent geraakt? Energiek! Opgewekt! Je zit in een flow, zoals we tegenwoordig heel hip zeggen. Inspiratie is creativiteit die stroomt. Er zit beweging in. Daarom voelen we ons ook zo vaak inspiratieloos als we niet lekker in ons vel zitten; we zitten van binnen vast en staan niet open voor prikkels en ideeën. Hoe krijg je de boel weer los zodat de creatieve energie weer kan gaan stromen? Na mijn recente periode van onrust en frustratie weet ik daar alles van dus ik kan jullie in ieder geval vertellen wat voor míj werkt:

10 tips om weer inspiratie op te doen:

 • Kom in beweging!

Inspiratie is creativiteit in beweging. Je gedachten en gevoelens moeten vrijelijk kunnen stromen. Op je stoel blijven zitten staren en wachten tot je een briljante inval krijgt, werkt dan meestal niet. Na een tijdje word je ongedurig en gefrustreerd en daarmee blokkeer je juist de boel nog meer. Sta dus op van die stoel en ga wat actiefs doen!

Vaak hoor je de tip om te gaan wandelen, maar als je net als ik bent en (licht) neigt naar depressie is dat niet altijd een goed idee. Van een wandeling kan ik soms flink treurig terugkomen omdat ik me heb laten overspoelen door negatieve gedachten. Voor mij werkt het beter om iets te gaan doen waar ik me ook een beetje voor moet focussen. Schoonmaken of opruimen werkt bij mij goed, want je krijgt er meteen een voldaan en ‘opgeruimd’ gevoel van en dan is er weer ruimte en energie voor de leuke dingen. Maar gaan sporten of d’r op uit gaan kan natuurlijk ook, wat maar bij je past.

 • Gun jezelf ontspanning

We moeten af van het idee dat ontspanning een luxe is waar we ons stiekem een beetje schuldig over moeten voelen als we daar aan toe geven omdat we dan niet productief bezig zouden zijn. Niets is minder waar! Ontspanning is zo belangrijk. Als de boog altijd maar gespannen staat, knapt ‘ie op een dag, zo simpel is het. Zonder eb geen vloed en zonder nacht geen dag. Slecht geslapen, niet lekker in je vel? Dan wordt het meteen moeilijker om creatief bezig te zijn. Afdwingen gaat niet, krampachtig doordrammen werkt evenmin. Het is dus hartstikke goed om te ontspannen. En dat is heel productief want vanbinnen gebeurt er dan van alles hoor: herstel, verwerking, onderhoud – allemaal broodnodige processen om weer verder te kunnen.

Dus ontspan! En niet af en toe, maar vaak! Dat kan groots, zoals mijn mens- & moet-vrije dag in het weekend of in het klein; een kopje thee, knuffelen met de kat of stap onder de douche (misschien niet de meest milieubewuste aanpak, maar onder het stromende water krijg ik vaak de beste ideeën!). Je zult zien dat als je bent uitgerust, verfrist en opgeladen, de ideeën weer makkelijker komen.

 • Lezen, lezen, lezen

Boeken zijn toch wel mijn grote, zo niet grootste, inspiratiebron. Ik lees heel veel, heb altijd en overal een boek bij me. Lezen is voor mij reizen, avonturen beleven, andere culturen of denkwijzen leren kennen en levenservaring opdoen in één. Wat je lees maakt niet zoveel uit. Ik lees feel good romans (ook wel chicklits genoemd maar dat vind ik een vreselijk woord), literatuur, zelfhulpboeken, biografieën, cozy mysteries en Harry Potter (ja, dat is een apart genre voor mij) en uit al die verschillende genres haal inspiratie. Door mee te leven met personages leer ik ook mezelf kennen en de wijze inzichten uit zelfhulpboeken brengen me op andere gedachten.

Ben je geen lezer? Ik denk dat hetzelfde geldt voor muziek, film of andere kunsten. Het gaat erom dat je nieuwe perspectieven en prikkels opdoet, dat je je brein voedt met nieuwe informatie en dat kan van alles zijn natuurlijk.

 • Houd een brainstorm-sessie

Ja, deze ligt nogal voor de hand natuurlijk, maar het werkt wel! Vooral als je jezelf niet afremt door gelijk te gaan beoordelen of je ideeën goed, zinvol of haalbaar zijn. Dat komt later wel! Immers: het gaat er eerst om de gedachten en gevoelens weer te laten stromen en dan werkt het niet om dammetjes in te bouwen van oordelen. Dus pak een groot vel papier, een notitieboekje of sleep er een whitboard of flipover bij en ga los. Schrijven, tekenen, kliederen, plaatjes plakken (maak een mood– of visionboard!), alles kan en mag. Een app op je telefoon gebruiken kan ook  – zeker handig als je onderweg bent – maar uit onderzoek blijkt dat je creatiever bent en meer in een flow raakt als je ouderwets met je handen werkt.

Heb altijd een notitieboekje bij de hand. Je kunt er voor gaan zitten, zo’n brainstormsessie, maar vaker komen goede ideeën op de gekste momenten bij je op. Dan kun je maar beter iets bij je hebben om die briljante ingevingen op te slaan, voor later als je zónder inspiratie zit. Ik heb altijd een notitieboekje in mijn tas en in huis vind je overal papiertjes, volgekladderde enveloppen en plakbriefjes. Ook hier, een app op je telefoon kan natuurlijk ook, maar ik wil kunnen krassen en strepen. ‘t Is maar wat je het beste bevalt!

(Ps. Iemand een goede tip voor het noteren van ideeën onder de douche? Met watervaste stift op de tegels kalken vind ik ook weer wat ver gaan…)

 • Spieken mag!

Wie zegt dat je altijd het ei van Columbus zelf moet uitvinden? Als ik echt geen ideeën meer heb voor mijn blog, vind ik het altijd inspirerend om bij andere bloggers te kijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je anderen gaat na-apen. Daar is geen kunst aan en als het goed is, haal je daar ook geen enkele voldoening uit. Maar door een beetje af te kijken, kun je wel op leuke nieuwe ideeën komen, waar je dan vervolgens je eigen draai aangeeft en dan is het toch van jou en origineel (maar als het even kan, is het wel zo netjes om te vermelden van wie je het oorspronkelijke idee hebt).

Zelf kijk ik ook graag op Pinterest voor ideeën. Voor wie het niet kent, dat is een soort digitaal prikbord waarop je van alles wat je op internet vindt, kunt pinnen. Andere mensen die jou volgen kunnen deze ‘pins’ ook zien en eventueel bewaren op hun eigen bord. Mijn Pinterest-bord puilt uit van de haakpatronen, interieurideeën, recepten en natuurlijk blogtips en -inspiratie.

Wist je trouwens dat Miss Deadline een eigen Pinterest-bord heeft? Ik ben tot nu toe een beetje laks geweest in het bijhouden maar daar komt, als het lukt, te zijner tijd verandering in en dan vind je daar allerlei inspiratie, als aanvulling op mijn blogs hier op Miss Deadline!

 • Praat met leuke mensen

Contact mensen werkt stimulerend. Samen brainstormen gaat vaak zo veel makkelijker dan in je eentje. Je prikkelt elkaar en vult elkaar aan. Ik merk het vooral op mijn werk. Daar moeten we elke week met nieuwe ideeën komen voor artikelen maar meer dan eens ga ik de vergadering in met niets. Ik heb daar steeds minder moeite mee want ik weet, terwijl we met elkaar aan het praten zijn, komt er wel wat. We roepen van alles en 90 procent is totaal niet praktisch of geschikt (maar wel hilarisch en lekker lachen met elkaar helpt ook weer voor de inspiratie) maar er is altijd wel een ideetje waarvan iemand zegt ‘hee, daar zit wat in’ en met wat heen-en-weren maken we er nog iets toepasbaars van ook.

Dat is dan heel praktisch maar goede diepgaande gesprekken kunnen ook zo inspirerend zijn. Ik heb het geluk dat ik een aantal hele lieve, wijze, ervaren en nuchtere mensen in mijn leven heb die me op anderen gedachten kunnen brengen of een nieuw perspectief bieden. Een echt gesprek, daar word ik zo blij van, dan kan ik er weer tegenaan!

 • Even sudderen

Sommige ideeën hebben even tijd nodig. Dan speelt er ergens wel iets rond in je hoofd maar je krijgt het nog niet te pakken. Jaag er niet achteraan want dan vliegt het alleen maar harder de andere kant op. Laat het rusten, slaap er desnoods een nachtje over zodat het kan rijpen en dan opeens, PLING, een prachtidee!

 • Doorbreek de gewoonte

Of nog dapperder: stap uit je comfort-zone. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen, zien, horen en voelen, wordt het knap lastig om nog met nieuwe ideeën te komen. Dat is zoiets als je AH Moestuintjes in gortdroge grond poten en je dan afvragen waarom er niets boven komt. We hebben voeding nodig! Een onbekende omgeving, andere geluiden en sensaties, nieuwe prikkels… Pokon voor het brein! Uit een goed gevoede geest kunnen weer frisse nieuwe ideeën groeien.

Ben je eenmaal aan de slag dan is het vaak geen slecht idee om af en toe even pauze te nemen en dan iets totaal anders te gaan doen. Zit je al uren te schrijven? Ga dan eventjes iets met je handen doen – de afwas of een trui breien, ik noem maar wat. Sta je al een poos op je benen en ben je actief bezig geweest? Neem dan een momentje om te mediteren of een kruiswoordpuzzel te doen. Het gaat erom dat je in je hoofd even van actief hersendeel schakelt, zodat het ene stuk kan rusten en je straks weer energiek verder kunt. Zo voorkom je dat je je creatieve flow al te snel uitput. Het is ook de reden dat het wordt aangeraden om na een aantal uur op de computer in je lunchpauze niet ook nog eens op je telefoon te gaan zitten prutsen maar een wandeling te gaan maken…

 • Mijmeren maar

Tja, die telefoon. Het zit er bij ons zo’n beetje ingebakken om geen moment van onze tijd te verspillen. Alles moet efficiënt en we zijn als de dood om ons te vervelen. Dus hebben we niks te doen, dan pakken we gauw die telefoon erbij. Nog gauw even die e-mail versturen of het volgende level van Candy Crush halen. Maar als je dat nu eens niet doet? Ja dat is moeilijk, ik weet er alles van! Maar probeer het eens; onderweg in de trein, wachten op de bus, in de wachtkamer van de tandarts. Gewoon zitten en wat mijmeren… Wie weet wat er komt!

 • Weg met geestdodende energiezuigers!

Nog even over die telefoon hè; ook ik vind het heerlijk hoor, spelletjes spelen (Gardenscapes is op dit moment mijn verslaving), Instagram en Facebook doorscrollen. Oh en Netflix natuurlijk, series kijken tot je ogen uit je kop rollen. Moet je ook zeker blijven doen! Maar af en toe, en niet voortdurend, want als je het mij vraagt zijn dit de meest geestdodende inspiratie-slurpende activiteiten die je kunt doen. Je verdoet er letterlijk tijd mee en meer niet. Soms is dat precies wat je wil en dat is prima, maar je zult uiteindelijk weinig voldoening halen uit nóg een seizoen Friends.

 • Gewoon beginnen

En als dat allemaal niet werkt, of je hebt geen tijd om eerst onder de douche te stappen / te gaan hardlopen / te brainstormen want je zit bijna aan je deadline, dan zit er maar een ding op: gewoon ergens beginnen. Maakt niet uit waar, maakt niet uit hoe, gewoon pen op papier, kwast op het canvas of vinger op de toets en klooien maar. Ja, dat wordt bagger maar gaandeweg wordt het vanzelf beter – als je dat mopperende veroordelende stemmetje maar uitzet. De bagger kun je later wel weer schrappen, gaat erom dat je op weg bent.

Soms, als het bloggen niet wil en ik het me nauwelijks lukt om überhaupt op m’n stoel te blijven zitten, ga ik eerst een afbeelding zoeken voor bij m’n artikel. Een klein beginnetje is dat, zo klein dat zelfs mijn ongeduld geen excuus meer heeft. Soms is het net genoeg om over die drempel van onrust en onwil te raken en volgt de rest vanzelf. Of zoals bij dit artikel. Een paar losse aantekeningen op een blaadje, waarvan ik dacht ‘Als ik daar een stukkie van meer dan 300 woorden kan maken, dan is het knap…’ maar ergens raakte ik op dreef en tadaaaaaaaa! 😉

Wat doe jij om nieuwe inspiratie op te doen?

 

 

4 thoughts on “Inspiratie nodig? 11 tips om de ideeën weer te laten stromen!

 1. Ik ga de natuur in. Word je ook depressief van wandelen in de lente? Ik word altijd zo blij van alle bloemetjes en vogels die ik onderweg tegenkom. Bij mij werkt het zelf tégen depressie.

  Bij mij helpt muziek luisteren ook, daar krijg ik veel inspiratie van. Alleen is dat juist een beetje te sentimenteel vaak 😉
  Lilian onlangs geplaatst…De ontsnapping: dat lijkt mij ook wel watMy Profile

  1. Oja muziek werkt bij mij ook goed. Vooral om in beweging te komen, vrolijke muziek is echt een oppepper voor mij.
   Ik voel mij altijd een stuk blijer zodra de zon weer gast schijnen en er weer blaadjes aan de bomen komen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om in het bos te zijn, maar wandelen moet ik echt met iemand samen doen. Als ik alleen ga kan de dag nog zo zonnig zijn en kom ik toch verdrietig thuis

 2. Wat een fijn artikel dat mij eigenlijk direct al een inspiratieboost geeft! Bij de meeste punten kon ik alleen maar hard ja knikken. Dingen als een boek lezen of gewoon even een kwartier brainstormen met een notitieboekje voor mijn neus kan mij al heel wat inspiratie opleveren. Ook gesprekken met andere mensen vind ik vaak inspirerend. Het komt regelmatig voor dat ik daar iets uit haal om een blogartikel over te schrijven. Verder vind ik douchebeurten vaak inspirerend, haha. Ik krijg meestal de beste ideeën wanneer ik onder de douche sta 😉 De perfecte opschrijftip onder de douche heb ik helaas niet, maar meestal herhaal ik de ideeën maar gewoon en schrijf ik ze na het douchen meteen ergens op.

  1. Dankje! En haha ja, dat is nu ook mijn tactiek onder de douche, met als gevolg dat ik dan de hele tijd in mezelf sta te praten ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.