Boekrecensies, Levenslust

Selfcare-tip bij een winterdip: verras jezelf met (mooie boeken) cadeautjes! – Mijn persoonlijke nieuwjaarstraditie

Afgelopen november en december kocht ik een stapeltje mooie boeken voor mezelf. Nu doe ik dat aan de lopende band, zeker sinds ik in de boekhandel werk, dus op zichzelf is dat niet zo bijzonder. Maar dit waren speciale titels en uitgaven die ik heel graag wilde hebben. Ik pakte ze mooi in en bewaarde ze in mijn onderbroekenla met het idee ze mezelf in de eerste dagen van het nieuwe jaar cadeau te doen. Dat had ik vorig jaar namelijk ook gedaan en dat vond ik toen zo leuk dat ik besloot er een nieuwe traditie van te maken. Een traditie die ik bij deze – ook al is het al bijna maart – van harte wil aanbevelen als selfcare-tip bij nieuwjaarsdips.

Januari (en februari en maart) vind ik namelijk een behoorlijk lastige maand. Ook al is het officieel lariekoek, ik snap helemaal waarom de derde maandag van het jaar bestempeld is als meest depressieve dag: buiten is het grijs en guur, na alle drukte en gezelligheid van december zijn de dagen opeens leeg en stil en de goede voornemens die je tegen beter weten in had gemaakt zijn al lang en breed mislukt (alleen al toen je op Nieuwjaarsdag koude oliebol at als ontbijt en deze wegspoelde met doodgeslagen Prosecco… oja, ik zou gezond eten!). Hoewel ik (bijna) elk jaar weer met een opgetogen zucht het nieuwe jaar instap als in een pas verschoond bed, haalt de winterdepressie mij vaak al gauw in. Februari en maart modder ik zo door. Pas als de eerste merels beginnen te fluiten en de winterjas niet tot aan je kin hoeft dichtgeritst, begin ik me weer wat beter te voelen.

Selfcare-tip bij een nieuwjaarsdip: geef jezelf een cadeau!

Om iets te hebben om naar uit te kijken en mezelf op te vrolijken, besloot ik mijn toekomstige zelf in het nieuwe jaar te trakteren op fijne cadeautjes. En wat is er nu leuker om te krijgen dan een mooi boek! Voor mij niets, maar dat kan voor jou natuurlijk anders liggen. Mocht je geen lezer zijn, je kunt jezelf natuurlijk ook iets anders cadeau doen. Misschien een lekker geurtje, of die mooie tas waar je al een tijdje over dagdroomt. Of kleinere cadeautjes zodat je een paar dagen achtereen elke dag een pakje hebt om uit te pakken:

 • bolletjes garen voor een handwerkproject
 • nieuwe pennen, notebooks of washitapes
 • (mini)flesjes badschuim, nagellak of gezichtsmaskertjes
 • verschillende smaken thee om uit te proberen
 • puzzels of spelletjes van de kringloopwinkel

Het maakt niet uit wat, als het maar iets is waar je echt heel blij van wordt – zowel op het moment dat je het koopt en inpakt als het moment dat je het uitpakt en gebruikt (Ć©n het moment waarop je je rekening checkt, de bedoeling van deze traditie is uiteraard niet om koopverslaving of overdadig materialisme aan te wakkeren).

Nieuwjaarstraditie 2023: de boeken die ik mezelf cadeau gaf

Door familieomstandigheden en ziekte is januari dit jaar zo goed als aan mij voorbijgegaan en kwam ik niet aan mijn nieuwjaarstraditie toe. Toen ik het gewone dagelijks leven weer kon hervatten, waren de cadeautjes voor mezelf des te meer een opkikker! De eerste week van februari pakte ik elke dag een pakje uit en plaatste vervolgens een foto op mijn Instagram. Ik moet bekennen dat een deel van het plezier voor mij ook zit in het maken en delen van de foto’s. De enthousiaste reacties zorgen bovendien dat ik me bewuster wordt van mijn eigen plezier.

Op verzoek (en om mijn plezier nog wat verder uit te melken šŸ˜‰ ) nu een uitgebreide rapportage met (baggerslechte) foto’s en een toelichting voor de nieuwsgierigen die meer willen weten over de boeken die ik voor 2023 heb uitverkozen:

 1. Goodbye 2022, Hello 2023-journal & Goodbye 30, Hello 40-journal van Project You
 2. Madly, Deeply: the Alan Rickman Diaries van Alan Rickman
 3. Beyond the Wand van Tom Felton
 4. Overprikkeld brein van Charlotte Labee
 5. Het grote affirmatieboek van Frederique Bicker
 6. Friends, lovers and the Big Terrible Thing van Matthew Perry
 7. De nieuw aarde (luxe editie) van Eckhart Tolle

 

Project You – reflectiejournals: Goodbye 2022, Hello 2023 & Goodbye 30, Hello 40

De Goodbye/Hello-journals van Project You helpen je om aan de hand van vragen bewust afscheid te nemen van het afgelopen jaar en een visie met een concreet plan te maken voor het jaar dat voorligt. Project You wordt gerund door life-designcoach Selina Barker (in 2017 opgestart als Project Love met coachingscollega Vicki Pavitt) en elk jaar komt er een nieuwe journal uit.

Het is geen journal dat je, eenmaal ingevuld, in je bureaula stopt om de rest van het jaar te vergeten. De doordachte reflectievragen laten je nadenken over het afgelopen jaar en over hoe je graag zou willen dat het nieuwe jaar eruit komt te zien. Vervolgens maak je daarvoor concrete plannen. Het journal vraagt je vervolgens om elke drie maanden te evalueren, zodat je bewust bezig blijft met werken aan je dromen en zo nodig kan bijsturen als je bent afgedwaald. Het journal zit bovendien boordevol inspirerende citaten en een flinke dosis aanmoedigende positiviteit om het leven te creƫren dat echt bij jou past en jou blij maakt.

Vaste onderdelen in de journals zijn:

 • Goodbye 20xx: Wat speelde er rond deze tijd een jaar geleden?
 • What Happened in 20xx?: Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen jaar en wat betekende dat voor jou?
 • Gratitude: Sluit het jaar in vrede af door je dankbaarheid te uiten
 • Hello You: Zelfonderzoek om te ontdekken wat jij echt wil
 • What Life Do You Dream Of?: Waar droom jij van? Groot of klein – maakt niet uit!
 • Hello 20xx: Hoe zou je willen dat het nieuwe jaar eruit gaat zien?
 • Your Life Design Plan & Quarterly Check-ins:Ā Welke stappen kun je zetten om je wensen voor het nieuwe jaar waar te maken? De gerichte vragen helpen je bij het maken van een concreet plan. Pak je journal er elke drie maanden bij om jezelf weer te bepalen bij wat je echt wil!

Het Goodbye 30, Hello 40-journal is van hetzelfde laken een pak; je kijkt als bijna veertiger jaar voor jaar terug op je leven als dertiger, waarna je gaat nadenken over hoe je graag zou willen dat de volgende 10 jaar eruit gaan zien en hoe je dat kunt aanpakken.

Overigens zit er geen deadline aan de journals, je kunt alles op je eigen tempo doen. Dus ook pas beginnen aan het journal als het jaar alĀ  eventjes onderweg is of al een tijdje 40 bent, is geen probleem. Het gaat om de tijd die nog voor ligt immers!

Bestel hier de Project You-reflectiejournals

 

Madly, Deeply: the Alan Rickman diaries

Voor de ingewijden:

‘After all this time?’

‘Always’

 

Voor de niet-ingewijden: Alan Rickman was een geweldige Britse toneel- en filmacteur met fantastische rollen. Hij won Golden Globes, Emmy’s en Bafta’s voor zijn werk. Niet zelden speelde hij de slechterik (Hans Gruber in Die Hard en de Sheriff of Nottingham in Robin Hood -Prince of Thieves). De rol waarvoor ik hem altijd zal herinneren en eren is die van Severus Snape in de Harry Potter-films; magnifiek!

In 2016 overleed Rickman aan de gevolgen van alvleeskanker en hij wordt onder Harry Potter-fans nog steeds gemist en geĆ«erd. Ik ben daar een van. Afgelopen jaar verschenen de dagboeken die Rickman sinds 1990 bijhieldĀ  met als doel ze ooit te publiceren. Het is een prachtige uitgave geworden waaraan ook kleurenkopieĆ«n uit zijn oorspronkelijke dagboeken zijn toegevoegd die laten zien dat hij ook begaafd illustrator was. Volgens Rima Horton, zijn weduwe, laten de dagboeken Alan Rickman niet alleen als acteur zien, maar vooral “the real Alan ā€“ his sense of humour, his sharp observation, his craftsmanship and his devotion to the arts.ā€

 

Emma Thompson, met wie hij zeer goed bevriend was, schreef het voorwoord. De woorden die zij sprak bij de presentatie van de dagboeken, kan ik niet zonder een brok in mijn keel terugkijken:

 

Bestel hier Madly, deeply: the Alan Rickman diaries

 

Beyond the Wand – Tom Felton

Tom Felton is een acteur die een andere slechterik speelt in de Harry Potter-films: Draco Malfoy. Vreselijk ventje! Ik kan vaak slecht het personage van de acteur scheiden dus ik ben nooit fan van hem geweest zoals veel Harry Potter-fans dat wel zijn, maar toch – ik kon zijn memoires niet laten liggen natuurlijk. Zoals de titel al zegt, vertelt hij voornamelijk over zijn ervaringen achter de schermen van de Harry Potter-films en dat vind ik uiteraard wel heel interessant. Om bijna letterlijk op te groeien in de magische wereld van Harry Potter… het lijkt me aan een kant geweldig, maar zal vast niet altijd even leuk geweest zijn. Ook hier weer veel foto’s en kenmerkende Britse humor.

 

Bestel hier Beyond the Wand van Tom Felton (paperback of hardback)

 

Overprikkeld brein van Charlotte Labee

Overprikkeld brein

Overprikkeld brein is al weken een hit bij ons in de boekhandel. Dat vind ik niet gek want wie heeft er tegenwoordig geen last van stress, drukte, vermoeidheid en overprikkeling. Zelf heb ik om die reden ook meer dan eens met het boek in mijn handen gestaan of ik het zou kopen of niet. Voor mij een teken dat het onderwerp dus een behoefte in mijn aanspreekt en reden genoeg om mijzelf dit boek voor het nieuwe jaar cadeau te doen.

Charlotte Labee noemt zichzelf Brain Balance-expert en belooft je meer rust en balans in je leven in 10 weken tijd. Haar methode zit nogal in de alternatieve hoek en daarom twijfelde ik eerlijk gezegd. De academisch opgeleide in mij is dan sceptisch. Tegelijk weet ik uit eigen ervaring hoe zeer de traditionele geneeskunde tekort kan schieten en past de holistische visie van de alternatieve geneeswijzen veel beter bij mij (in aanvulling op, wel te verstaan).

Met haar boek biedt Labee naast bewustwording en kennis over het brein, concrete oplossingen en een stappenplan voor 10 weken om meer rust en balans te vinden. Op haar website kun je alvast een kijkje nemen in Overprikkeld brein en meer lezen over Charlotte Labee zelf.

Bestel ‘Overprikkeld brein’ van Charlotte Labee

 

Het grote affirmatieboek

Ik beken eerlijk, ik heb het niet zo met affirmaties. Affirmaties zijn positieve uitspraken om je zelfvertrouwen en zelfliefde te versterken. Maar praten tegen mezelf werkt bij mij alleen in negatieve zin, heb ik het idee. Positieve dingen tegen mezelf zeggen – zoals: ik geloof in mijzelf, ik ben goed zoals ik ben, ik ben mooi, ik hou van mezelf – daar krijg ik jeuk van. Het idee erachter is, is dat je gaat geloven wat je vaak hoort, zegt of denkt. In principe geloof ik daar wel in, maar tegen mezelf herhalen dat ik een leuk mens die liefde verdient terwijl ik in mijn hoofd het tegenovergestelde denk, voelt als een trucje waar ik never nooit niet in ga trappen.

Toch werd ik steeds weer naar Het grote affirmatieboek van Frederique Bicker getrokken dat ik zelf op de zichtplank had gezet van onze Psychologie-kasten in de boekhandel. Kennelijk zit hier ook iets wat ik toch verder wil onderzoeken, dus ook deze titel ging mee als nieuwjaarscadeau voor mezelf.

 

 

Frederique Bicker is psycholoog (dat helpt toch tegen mijn ‘nonsens-aversie’). In Het grote affirmatieboek legt ze eerst uit wat affirmaties zijn en hoe ze kunnen werken om anders te leren denken, met voorbeelden uit haar eigen praktijk. Naast inspirerende uitspraken die je als affirmatie kunt gebruiken, geeft ze ook rituelen en oefeningen die je kunt doen. In het boek besteedt ze telkens een hoofdstuk aan een ander aspect van het dagelijks leven, zoals zelfvertrouwen, succes & geld, liefde, gezondheid of angst, depressie & burnout.

Bestel hier Het grote affirmatieboek van Frederique Bicker

Friends, lovers and the Big Terrible Thing van Matthew Perry

Een Hollywood-ster met een verslaving, niets bijzonders helaas. Maar het verhaal van Matthew Perry is voor mij toch bijzonder. Mijn generatie is opgegroeid met de serie Friends, wie was er geen fan van (en jaloers op) de zes hilarische vrienden in New York? De serie had een groot deel van zijn succes te danken aan het komische talent van Perry. Zo triest dat iemand die miljoenen mensen doet bulderen van het lachen, zelf zo in de knoop zit. Wat mij bijzonder raakte was een recent interview met Perry waarin hij onomwonden zegt dat hij zich nog steeds verontwaardigd afvraagt waarom hij als enige van de zes Friends-acteurs zo’n strijd heeft moeten leveren. Die vertwijfeling kan ik begrijpen. De onbeantwoordbare vraag ‘waarom ik?’ kennen we allemaal denk ik, in welke situatie dan ook.

Volgens de achterflap is het boek een een openhartig en eerlijk verhaal over zijn levenslange worsteling met verslaving, ondanks dat hij schijnbaar alles had. Verteld met zijn kenmerkende humor, toch ook ontroerend en zelfbewust. Het voorwoord werd geschreven door Friends-collega Lisa Kudrow.

Bestel hier Friends, lovers and the Big Terrible Thing van Matthew Perry in het Engels of Nederlands

 

7. De nieuwe aarde (luxe editie) – Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de belangrijkste spirituele leraren voor de westerse wereld op dit moment. Voor veel mensen heeft esoterie een kwalijke reputatie door alle zweverige nonsens en commerciĆ«le lariekoek die Ć³Ć³k uit naam van de spiritualiteit geproduceerd wordt, maar de levensfilosofie van Tolle valt daar absoluut niet onder. Zijn boek De Kracht van het Nu heeft al vele mensen geholpen om bewuster te gaan leven.

Ik kwam in aanraking met zijn wijze inzichten dankzij mijn mentor en dat had grote impact. Na jaren psychotherapie bij een psychiater had ik pas nu het gevoel dat er iets klikte en ik iets van het leven begon te snappen! Goed uitleggen wat de lessen van Eckhart Tolle voor mij betekenen, vergt een aparte blog. Laat ik hier volstaan met dat het veelzeggend is dat ik inmiddels drie exemplaren heb van zijn boek ‘De Kracht van het Nu’: een oorspronkelijke Engelse editie, een Nederlandse editie (zijn woorden zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen) om aantekeningen in te kunnen maken en de prachtige luxe editie die vorig jaar voor mijn nieuwjaarstraditie kocht, puur voor de mooi en als een soort dankbetuiging aan het boek (ik weet dat dat raar klinkt, maar zo voelt het).

Afgelopen november kwam de luxe editie van zijn tweede boek ‘De nieuwe aarde’ uit. En kijk dan, wat een prachtige uitgave is dit weer!

 

Ik heb Tolles tweede boek nog niet gelezen dus naast deze editie voor de mooi, kocht ik ook de oorsponkelijke (spuuglelijke) editie om straks weer aantekeningen te kunnen maken.

Bestel hier de luxe editie van Een nieuw aarde van Eckhart Tolle

 

*** Deze blog bevat GEEN affiliatelinks. Ik heb alle boeken zelf aangeschaft en krijg geen commissie als je via de linkjes iets bestelt – hoewel ik uit loyaliteit met de bestellinkjes wel verwijs naar de boekhandel waar ik werk en niet naar de grote blauwe concurrent. Ik vind het natuurlijk wel heel leuk als mijn blog je heeft geĆÆnspireerd om jezelf te trakteren, dus laat vooral weten waarmee je jezelf een plezier hebt gedaan! ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.