Levenslust

Lanterfanten voor beginners: een stap-voor-stap tutorial ;)

Lanterfanten, niksnutten, rondhangen, luilakken chillen… Ik vind het heeeeerlijk én ik ben er behoorlijk goed in. Een natuurtalent, mag ik wel zeggen. Dat zou raar moeten zijn, een talent hebben voor niets doen, want wat is er makkelijker dan niets doen? Gek genoeg vinden heel veel mensen het ontzettend moeilijk en doen ze het daarom ook nauwelijks. Jammer, want ik ben er van overtuigd dat een beetje (boel) lanterfanten op z’n tijd niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond, zo niet broodnodig, is! Daarom, voor de mensen die echt niet weten hoe ze moeten lanterfanten, een stap-voor-stap tutorial door een rasechte luiaard. Met een vette knipoog, natuurlijk 😉

Waarom lanterfanten?

Maar eerst, waarom zou je eigenlijk niks willen doen? Is dat niet zonde van je tijd? Het leven is maar kort immers en we hebben zoveel te doen! We moeten werken, eten, sporten, boodschappen doen, uitgaan, reizen, het huishouden doen, met vrienden afspreken, voor eventuele kinderen en partners zorgen, een hobby hebben…. en vergeet de ellenlange to-do-lijst met klusjes en afspraken niet! Dan hebben we toch helemaal geen tijd voor rondhangen en nietsnutten?

Als je het mij vraagt, is dat juist dé reden om regelmatig flink te lanterfanten. De boog kan niet altijd gespannen staan immers. Altijd maar doorgaan, bezig zijn en druk doen – zelfs al zijn het allemaal leuke dingen – kan gewoon weg niet. Je lijf en je hoofd hebben rust nodig. Daarom is slaap zo ontzettend belangrijk. Maar in deze tijd is slaap denk ik niet meer genoeg. Het is alsof we onze dagen al voller en voller proppen met actie. We jagen onszelf over de kop, als we niet oppassen. Lanterfanten is de remedie. Even de rem erop, uitrusten en je hoofd en lijf laten bijkomen. Het is eigenlijk heel simpel; óf je kiest zelf het moment om te ontspannen en uit te rusten, óf je lijf doet dat voor je (en dat wil je echt niet!)

Dus: lanterfanten is géén nutteloze tijdverspilling, maar een gezonde en nodige manier van ontspannen!

Maar als je gewend bent altijd maar door te gaan, als je van de gedachte aan niets doen al de kriebels krijgt, hoe begin je dan?

Stap 1: geef je zelf toestemming

Stap 1 is meteen ook de belangrijkste stap: sta jezelf toe om even niets te doen, al is het maar voor even. Ook al ben ik een natuurtalent in lanterfanten, het belang van jezelf toestemming geven heb ik pas kort geleden geleerd. Zonder blijf je het gevoel houden dat je stiekem iets doet wat niet mag, – alsof je aan het spijbelen bent-, en blijf je zitten met dat schuldgevoel dat je tijd aan het verspillen bent. Dus heb je een uurtje, middag of zelfs een heerlijk weekend zonder verplichtingen voor de boeg, zeg dan tegen jezelf: ik ga nu goed voor mezelf zorgen door even he-le-maal niets te doen! Als je jezelf toestemming geeft, zul je merken dat je er ook echt van kunt genieten, dat je beter kunt ontspannen. Uiteindelijk heb je daar alleen maar voordeel van toch? Je kunt daarna weer opgeladen en fris verder!

Stap 2: creëer een mens- en moet-vrije bubbel

Als je in de luxepositie verkeerd zoals ik en thuis niemand anders dan twee katten hebt om rekening te houden, dan heb je het vrij makkelijk als het op lanterfanten aankomt. Zo niet, dan zul je eerst wat maatregelen moeten nemen waarschijnlijk om ongestoord te kunnen niksen. Afleidingen die een beroep doen op ons gevoel van verantwoordelijkheid en verplichting vormen makkelijk een bedreiging voor ons NU-EVEN-NIET-moment. Dus doe de gordijnen dicht, trek je pyjama of huispak aan, zet de kinderen achter de tablet (of stuur ze uit logeren?!), zet je telefoon op ‘niet storen’ en alsjeblieft, prop die to-do-lijst ergens onder in een la. Haal ook geen klusjes of hobby’s tevoorschijn waarvan je vindt dat je die nu maar eens moet doen nu je er tijd voor hebt. Het gaat erom dat dat gevoel van moeten even helemaal weg is. Zijn er toch mensen die weten in te breken in je bubbel, wees dan resoluut: ‘Nee, ik kan niet, ik heb een afspraak met mezelf.’ Dat is geen aanstellerij of egoïsme, dat is grenzen stellen en goed voor jezelf zorgen.

Stap 3: doe lekker niets

Nu ben je er helemaal klaar voor om niets te doen! En nu dan? Nou, niets. Slaap zolang als je wil en blijf daarna net zolang liggen doezelen en mijmeren tot je honger krijgt of moet plassen. Ga lekker liggen lezen of zwengel Netflix aan. Doe een hersenloos spelletje op je telefoon of scroll doelloos op Pinterest. Wat jij wil! Word je helemaal zen van de was opvouwen of strijken, dan doe je dat. Vind je het heerlijk om in bad te gaan, dan doe je dat. Het hoeft geen zin te hebben, het hoeft niet inspirerend of verheffend of wat dan ook te zijn, het hoeft alleen maar dat te zijn waar jij op dat moment echt zin in hebt zonder dat je het gevoel hebt dat het ook móet. Wat ikzelf dan het liefste doe is heel slapen en lezen, meer niet. Bekruipt je toch het gevoel dat je egoïstisch of onverantwoordelijk bezig bent, herinner jezelf dan aan waarom lanterfanten zo nodig en gezond is.

Stap 4: sluit af met een opfrisser

Deze stap wordt nog wel eens vergeten maar is echt cruciaal. Om de positieve effecten van het niets doen helemaal te voelen moet je goed afsluiten. Zoals het rekken en strekken na het sporten of een bak sneeuw op je kop na de sauna. Zeker als beginnende lanterfanter kan het zijn dat je je op een gegeven moment toch vies, vadsig en lui voelt. Zelfs ik heb daar nog wel last van. Dat is voor mij het moment om onder de douche te stappen en uitgebreid te poedelen: haar wassen, nagels knippen, maskertje op m’n gezicht, je kent het wel. Je huispak verwissel je voor een spijkerbroek en mooie trui. Make-up op. En als uitsmijter gooi je nog even een wasje in de machine – makkelijkste klusje dat er is en heb je toch nog niets ‘nuttigs’ gedaan, mocht je dat gevoel nodig hebben. Tot slot zeg ik tegen mezelf: ‘Hè hè, zo, ik kan er weer tegen aan!’

En jij? Hou jij wel eens een lanterfantsessie? En wat doe jij dan zoal (niet)?

—-

(Afbeelding door Javier Mazzeo op Unsplash: Javier Mazzeo )

4 thoughts on “Lanterfanten voor beginners: een stap-voor-stap tutorial ;)

  1. Liefde voor lanterfantsessies! Ik heb daar dit weekend ook heel erg mijn best voor gedaan, maar liet afgelopen weekend nou net het weekend zijn geweest dat Iván onrustig was en ieder keer vroeg: ‘Wat zullen we vandaag doen?’. Ehm, niks? Dat kreeg ik zaterdag helaas niet voor elkaar, maar gisteren heb ik heerlijk tot 11 uur op bed gelegen en heb ik mezelf daarna naar beneden verplaatst om vervolgens alleen maar te doen wat IK wilde. Heerlijk!

    Vind vooral je eerste tip enorm belangrijk. Als jezelf niet voor de volle 100 procent toestemming geeft om te lanterfanten, zul je je constant een beetje schuldig blijven voelen.
    Johanne onlangs geplaatst…7 x dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrektMy Profile

  2. Ik lanterfant wel vaak denk ik, maar meestal denk ik er inderdaad over als lui zijn en niets nuttigs doen. Al heb ik nu vakantie en heb ik me vooral voorgenomen om bij te slapen en uit te rusten want ik ben altijd zo moe. En door mezelf te zeggen dat ik dat het belangrijkste vond heb ik de eerste dag ineens veel langer kunnen slapen dan normaal. Jezelf toestemming geven is dus inderdaad wel belangrijk.

    1. Dankjewel, leuk om te horen! En goed bezig, met jezelf toestemming geven heb je al de helft gewonnen, pas dan kun je er ook echt van genieten. Lanterfantse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.