Lijstjes

Ik ga op vakantie en neem mee…

Vakantie! Eindelijk. Of ik nu thuis blijf of toch mijn koffers pak en op avontuur ga, er zijn een aantal spullen onmisbaar voor mijn vakantiegevoel. Ik ben natuurlijk geen reisblogger, verre van zelfs, dus ik ga geen tips geven voor backpacken naar Thailand of een top tien van leukste stedentrips. Ik zou nog kunnen vertellen hoe je als dwangmaticus douchen op een camping overleeft maar ik verwacht dat de doelgroep die op zo’n verhaal zitten te wachten uitermate klein is. Wat we allemaal wel kunnen gebruiken is ontspanning. Juist ook op vakantie want als westers kind van deze tijd, kunnen we zelfs van vakantie nog stress krijgen. Over ontspanning kan ik wel het een en ander vertellen. Om in de stemming te komen een lijstje van dingen die ik graag meeneem op vakantie. Voor het echte vakantiegevoel en plezierige ontspanning.

Ik ga op vakantie en neem mee:

Flow vakantieboek

Hadden jullie vroeger ook altijd een vakantieboek? Zo’n superdikke editie van de Donald Duck of Tina met spelletjes, puzzels, quizjes en strips? Fantastisch vond ik dat altijd. Ik ben fan van het tijdschrift Flow en die bracht een aantal jaren geleden een ouderwets maar volwassen variant uit. Inmiddels hebben zo’n beetje alle andere bladen het idee nageaapt maar ik blijf die van Flow het beste vinden.

Ik ga op vakantie en neem mee...

Dit jaar zit de vakantiespecial van Flow in een mooie kartonnen bewaardoos. Er zit een schriftje bij om bijvoorbeeld je vakantiedagboek in bij te houden, een schriftje met uitleg en voorbeelden om een bullet journaal te beginnen en een vouwdoosje met systeemkaartjes om vakantiesouvernirs in te bewaren, zoals entreekaartjes, snoeppapiertjes en droogbloempjes. Het vakantieboek zelf ik ook weer echt Flow: mooie illustraties en goede, lekker lange (want je hebt tijd zat om te lezen immers!) en nostalgische vakantie-artikelen Mijn favoriete columniste, Aaf Brandt Corstius, ontbreekt niet met 5 tips voor een stressvrije vakantie, die kan ik natuurlijk wel gebruiken!

Kobo ereader

Het Flow vakantieboek is natuurlijk niet het enige dat ik lees. Met één zo’n tijdschrift red ik het natuurlijk niet een hele vakantie! In de grote tweedeling van de moderne mens schaar ik mezelf met overtuiging in het kamp van ouderwets, analoge bibliofielen; er gaat niets boven echt boek. Toch ben ik erg blij met mijn ereader. Vroeger ging er een aparte tas met alleen maar boeken mee op vakantie. Nu heb ik alleen mijn ereader bij me maar meer boeken om te lezen dan ooit, zonder dat ik me een hernia sjouw! En ik kan altijd nóg meer boeken downloaden dankzij mijn Kobo Plus abonnement van 10,- per maand. Scheelt nog bomen ook zo’n ding en in bed lezen is met een ereader veel minder onhandig dan met een echt boek.

Zonnebrandcrème, zelfbruiner en Ecran

De hele vakantie met een boek (of ereader) in de zon dus? Nee, dat zul je mij niet snel zien doen. Ik hou helemaal niet van in de zon zitten, veel te heet! Maar ik wil wél graag bruin worden. Dus heb ik nu bodylotion met zelfbruiner (van Dove) én zonnebrandcrème met zelfbruiner (van Australian Gold). Dat smeren vind ik een rotklus, maar sinds dit artikel van Johanne over de nare gevolgen van die mooie zon, steek ik mijn kop niet meer in het zand. Ook niet als ik in de schaduw zit.

Smeren met aftersun vind ik dan weer niet vervelend, omdat ik het zo heerlijk vind ruiken. Als kind gingen we op vakantie naar Mallorca en daar kocht mijn moeder altijd aftersun van Ecran. Als ik die geur ruik moet ik altijd weer aan onze vakanties daar denken.

Spelletjes en puzzelboekjes

Wat is de ultieme ontspanningsactiviteit, naast lezen? Kruiswoordpuzzels maken natuurlijk! Of cryptogrammen, sudoku’s, woordzoekers, doorlopers, noem maar op. Ik maak nooit puzzels, behalve op vakantie. Perfect voor regenachtige dagen. Als het tijd wordt om wat socialer te doen, verruil je je puzzelboekje voor een pak kaarten of spelletje. Rummikub was bij ons thuis altijd favoriet in de vakantie. Na een paar dagen bleek dat we best zonder televisie konden! Misschien een leuke uitdaging voor vakanties anno 2018: weg Facebook en Instagram, welkom terug ouderwetse, analoge, bordspelletjes!! Heel goed voor het brein en de échte ontspanning.

Bullet journal of plakboek

Op vakantie houd ik altijd een dagboekje bij van wat ik gedaan heb (of niet gedaan heb). Leuk voor later, maar ik vind het vooral leuk op het moment zelf om te doen. Even nagenieten. Voor mijn dagboekje bewaar ik altijd alle entreekaartjes, foldertjes, snoeppapiertjes en andere kleine frutsels ter illustratie. Je kunt een ouderwets plakboek nemen of gewoon een schrift gebruiken maar een bullet journal is ook een leuke manier om je vakantieherinneringen vast te leggen. In het schriftje bij het vakantieboek van Flow staat uitgelegd hoe je een bullet jounal begint (ook voor de rest van het jaar) en je krijgt er meteen leuke stickers bij om je journal mee te versieren.

Haakspullen

Sommige mensen plannen hun hele vakantie vol activiteiten. Al zou ik willen, ik zou het niet kunnen. Echte vakantie betekent voor mij toch vooral lekker ‘niksen’: beetje lezen, beetje soezelen én een beetje haken. Ik vind haken stiekem nogal truttig maar toch ook heel fijn. Het werkt voor mij heel ontspannend en het is leuk om iets moois te zien ontstaan door al dat gepruts.

En wat is er nu toepasselijker dan op vakantie je eigen camping haken! Compleet met caravan, tentjes en picnic-set. De patronen komen uit het boekje Haak je eigen camping en stonden deels ook in een oude Kampeer & Caravan Kampioen die in de boekenkast vond op de camping in Zwitserland. Het patroon voor de tentjes kun je ook gratis downloaden via de website van de ANWB!

Mp3-speler en mijn eigen kussen

Soms moet ik me even helemaal terug trekken. Op vakantie komt vaak alle spanning eruit. Of de vreemde omgeving, met alle nieuwe prikkels, levert juist spanning op. Dan kruip ik graag in mijn tentje met mijn mp3-speler uit het dinosaurustijdperk (een Sony Walkman uit 2008, onverwoestbaar!) om luisterboeken te luisteren. Nou ja, één luisterboek: Harry Potter ingesproken door Stephen Fry. Ik kan er heel goed op kalmeren en ook heel fijn op in slaap vallen. Even heerlijk in mijn eigen bubbel alle prikkels van buiten af buitensluiten. Het verhaal ken ik uit mijn hoofd dus ik hoef niet bang te zijn dat ik iets mis. Is sowieso geen slecht idee om oordopjes mee te nemen op vakantie want of je nu in een vijfsterrenhotel zit of op de camping. Zeker als je last heb van heimwee en de geluiden allemaal zo anders zijn dan thuis. Om die reden heb ik ook altijd mijn eigen kussen mee, die slaapt toch het fijnst en het is een stukje thuis weg van huis.

Verwenspul

Ik neem er normaal te weinig tijd voor, is ook niet echt iets voor mij, dat getut aan mijn lijf met maskertjes enzo. Aan het het begin van de vakantie heb ik echter altijd heel erg moeite met loslaten en ont-spannen. Me even helemaal op mijn lijf richten helpt me daarbij, een kleine mindfulness-oefening eigenlijk. Als je daar ligt met zo’n masker op je bakkes, kun je niets, niet eens lezen dus je moet wel niksen. Ik lak mijn teennagels dan ook graag in een leuk kleurtje (alleen mijn teennagels, daar valt minder op dat ik niet binnen de lijntjes lakken kan!). Staat gelijk zo feestelijk en zomers en bij de juiste kleur roze krijg je er ook mooie bruine voeten van. Wordt alleen wel tijd denk dat ik nieuwe lakjes koop; als het als stroop uit het flesje komt, dat is zeker niet de bedoeling of wel?

Wat gaat er bij jullie altijd mee in de koffer (of mee het balkon op) voor het echte vakantiegevoel? En welke nagellak zouden jullie me aanbevelen?

3 thoughts on “Ik ga op vakantie en neem mee…

 1. Vroeger lakte ik iedere week twee keer mijn nagels. Ik heb laatst vier kilo nagellak weggegooid. Na veel merken testen zou ik OPI en Essie aanraden. Om te ontspannen op vakantie neem ik eigenlijk alleen mijn e-reader mee. Ik ga vaak wel veel doen, maar het feit dat ik vrij ben en weg van huis zorgt zeker voor ontspanning, ook al ben ik nog ‘druk’. Hele fijne vakantie!
  Shirley onlangs geplaatst…Een dosis verkoeling: de koudste reizen die ik gemaakt hebMy Profile

 2. Grappig dat je zo enthousiast over je vakantiespulletjes schrijft, terwijl je vakantie ook wel spannend vindt. Misschien omdat spulletjes van huis ook comfort geven? Ik vind tenminste van wel. (Ik heb een keer op een hostelkamer die meer leek op een cel – inclusief vastgesoldeerde metalen wasbak – krampachtig vastgehouden aan mijn eigen zeepje. :P)

  Zelf gaat bij mij altijd de e-reader mee. Ik heb een Kindle van Amazon, omdat ik veel in het Engels lees, en ik ben er heel blij mee! Natuurlijk is een gevulde boekenkast heel fijn, maar niet als-ie meemoet in een koffer…

  Wat leuk dat jij ook nog ouderwetse puzzelboekjes koopt!
  Josephine onlangs geplaatst…IJs eten zonder vriezer in de 19e eeuwMy Profile

 3. Jaaa, vroeger nam ik ook altijd van dat soort vakantieboekjes mee. Vooral Zweedse puzzels vond ik heerlijk om te doen (stiekem nog steeds). Heb met de Flow vakantiebox in m’n handen gestaan, maar niet gekocht uiteindelijk. Ziet er wel allemaal weer superleuk uit!

  Ik neem nooit zoveel mee op vakantie, behalve factor 50 zonnebrandcreme en m’n iPad om te lezen. Heb nog geen écht e-reader, maar vind dat nog niet nodig. Batterij van m’n iPad gaat wel steeds sneller leeg, dus moet binnenkort toch de overstap maken, denk ik. Vroeegaaah, zat m’n hele tas vol met boeken. Snap echt niet hoe we dat toen deden hoor, al dat gesleep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.