Lijstjes

Lenteleeslijstje: 5 boekentips voor voorjaar 2019

De lente komt eraan! Het leek er dit weekend nog niet op met die bak regen, maar vraag het maar aan mijn katten. Die hebben het al druk met over de gang denderen en overal haarballen uitspugen (weg met de wintervacht!). Nou dan weet je het wel: wij zijn blij dat het voorjaar eraan komt! Bij de lente denk ik, behalve aan haarballen, aan fris groen aan de bomen, merelgezang in de vroege ochtend en niet meer in het kille donker te hoeven opstaan. De lente geeft mij weer nieuwe energie. Ik wil opruimen – in huis en hoofd – en nieuwe dingen doen. En niet te vergeten, nieuwe boeken lezen! Ik kan niet wachten tot de Boekenweek weer aanbreekt (van 23 tot en met 31 maart 2019) en heb alvast even gekeken op welk boek ik mezelf mag trakteren dit jaar :). Daar kwam dit Lenteleeslijstje uit te voorschijn met 5 boeken die ik wil lezen komend voorjaar. Ik heb ze zelf dus nog niet gelezen dus kan niet garanderen dat het aanraders zijn, maar ze lijken me stuk voor stuk de moeite van het proberen waard.

Lenteleeslijstje: 5 boekentips voor het voorjaar

Outer order, inner calm – Gretchen Rubin

Lenteleeslijstje - Outer order, inner calm Maak plaats Marie Kondo, hier komt mijn favoriete geluksauteur Gretchen Rubin met haar ideeën over opruimen in Outer order, inner calm (nog niet in het Nederlands verschenen). Dat Rubin nu komt met een boek over opruimen is niet gek. Rubin heeft het haar levenswerk gemaakt om uit te zoeken wat mensen gelukkig maakt en vooral waardoor ze zich in hun dagelijks leven gelukkiger voelen. Iedereen herkent denk ik wel wat een oppepper het geeft om drie vuilniszakken vol oude rommel in de kliko te gooien, kleren die je al jaren niet meer draagt naar de kringloop te brengen of het doosje paperclips te kunnen vinden zonder eerst drie lagen diep door de laden te hoeven graven.

Met de komst van de Konmari-methode van Marie Kondo is opruimen ook nog eens een enorme rage geworden. Wie heeft haar boek Opgeruimd! niet gelezen? Ze heeft nu zelfs haar eigen serie op Netflix! Ook Gretchen Rubin is groot fan van Kondo, maar heeft toch ook wel wat aan te merken op de Konmari-manier van opruimen. Zo is ze er niet van overtuigd dat één methode voor iedereen even goed zal werken en vindt ze het doodvermoeiend om zich bij elk voorwerp dat ze wel/niet wil weggooien af te vragen of ze er blij van wordt (oftewel, de beroemde vraag: Does it spark joy?’). Ik vond Kondo’s boek heel verhelderend maar kreeg ook de kriebels van haar ideeën dat het zielig is voor sokken om ze in een bal op te rollen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar Rubins opruimtips en heb zo het idee dat haar wijsheden veel beter bij mij zullen passen.

Dubbel zes – Daphne Deckers

Lenteleeslijstje - Dubbel zesIk heb nog nooit wat gelezen van Daphne Dekkers… Is dat een schande? Ik heb het gewoon niet zo op Nederlandse auteurs en tja, wat moet ik met columns over het moederschap en opvoeden? Ik blijk echter hopeloos achter te lopen, want dat is allang niet meer het enige waar Deckers over schrijft. Vorig jaar debuteerde ze met haar eerste roman voor volwassen en afgelopen februari is haar tweede roman al uitgekomen (hoe dóen mensen dat?!). Dubbel zes gaat over Annabel Brinkmeester die op één dag alles kwijtraakt: haar huis, haar relatie, de nalatenschap van haar ouders. Ze moet opeens zelf aan de bak om voor haar eigen toekomst te zorgen. Dat klinkt op het eerste gezicht niet heel origineel, maar de achterflaptekst vervolgt met de woorden “… al snel raakt ze verstrikt in twee mannen én in twee identiteiten, en stapelen de problemen zich in een razend tempo op.” Hmmm. Geen idee of het wat is hoor, maar het boek maakt me te nieuwsgierig om het niet te proberen.

Molly & het kattencafé – Melissa Daley

Lenteleeslijstje - Molly & het kattencafé‘Don’t judge a book by it’s cover’ zeggen ze, maar ik kan er niks aan doen; ik wil Molly & het kattencafé lezen alleen al om de schattige omslag. Molly, een mooie cyperse dame, verliest haar baasje en wordt herplaatst in een huis vol honden. Dat trekt Molly niet, dus ze loopt weg. Na een lange zwerftocht vindt ze Debbie met wie het ook niet zo meezit; pas gescheiden en in financiële moeilijkheden doordat haar café niet goed loopt. Samen met Molly opent ze het eerste kattencafé van de Cotswolds (voor wie het niet kent, een van de meest idyllische regio’s van Engeland). Gaat het ze lukken? Nu ja, dat laat zich raden.

De boeken met katten in de hoofdrol lijken een genre op zichzelf te worden. Ook dit boek wordt aangeprezen met ‘Voor fans van Bob de straatkat en Dewey, de bibliotheekkat’. Ik neem het ze niet kwalijk: katten zijn gewoon geweldig.

Volwassen worden is optioneel – Marloes de Vries

Lenteleeslijstje - Volwassen worden is optioneelVolwassen worden is optioneel is niet echt een leesboek maar ik weet zeker dat het een ontzettend leuk boek is om vaak in te kijken. Ik volg Marloes de Vries al heel lang op Instagram (wie dat nog niet doet: doen! nu!). Ze is illustrator en cartoonist en elke dag plaatst ze wel een nieuwe tekening online. Haar stripjes zijn elke keer zo ontzettend raak, herkenbaar voor elke vrouw en vaak ontroerend en grappig tegelijk. In haar nieuwe boek heeft ze illustraties gebundeld die op de typische Marloes-manier haar worstelingen met het volwassen leven schetsen. Ik weet nu al dat ik bij elke pagina zal uitroepen: Dat ben ik!

Nooit meer een zelfhulpboek – Dominique Haijtema

Lenteleeslijstje - Nooit meer een zelfhulpboekNu, zo’n titel wekt natuurlijk meteen mijn interesse! Nooit meer een zelfhulpboek is het persoonlijke verhaal van Dominique Haijtema, psycholoog en journalist. Ze is goed bezig; doet aan yoga en mindfulness, slikt haar vitaminetabletjes en leest zelfhulpboeken bij de vleet. Maar wanneer ze plots getroffen wordt door een hersenbloeding en daar epilepsie aan overhoudt, maakt dat allemaal niets meer uit. Ze is haar houvast kwijt. Ze moet opnieuw haar leven vormgeven, opnieuw ontdekken wie ze is en haar denken over hoe de wereld werkt aanpassen aan wat ze nu weet. In dit boek vertelt ze eerlijk over haar zoektocht. De laatste regels van de flaptekst, hadden me echt te pakken: “Dominique heeft niet het licht gezien, is geen beter mens geworden en haar boek wordt niet aanbevolen door een bekende Nederlander.” Toen dacht ik: dit boek wil ik lezen!

 

Veel leesplezier!

 


[Dit artikel bevat affiliate (commerciële) links. Dat betekent dat als je op één van deze links klikt en een aankoop doet in de webshop (bol.com), ik een kleine commissie krijg. Je betaalt niets extra’s voor je product maar je steunt mij wel als blogger. Alvast bedankt!]

8 thoughts on “Lenteleeslijstje: 5 boekentips voor voorjaar 2019

 1. Leuke tips! Van Gretchen Rubin heb ik pas onlangs haar Happiness Project gelezen (terwijl ik haar podcast al jaren ken) en dit lijkt me ook een interessant boek. Al heb ik – dankzij Kondo – nog weinig op te ruimen.

  Die van het kattencafé ziet er inderdaad leuk uit! 🙂

  Veel leesplezier.
  Lilian onlangs geplaatst…Ik ga leren fotograferenMy Profile

  1. Wat goed Lilian! Ik vond het boek van Kondo ook heel leuk om te lezen, maar het echte opruimen daarna is er nooit van gekomen. Hopelijk lukt het me met Rubins hulp wel. En haar podcast heb ik ook heel lang geluisterd, ik zal ‘m weer eens aanzetten

 2. Het boek van Marloes wil ik heel graag lezen! Zij maakt altijd zulke leuke illustraties 🙂 Ook het boek over het kattencafé lijkt mij superleuk. Ik zag ‘m vandaag bij iemand op Instagram voorbijkomen. Zondagnacht krijgen mijn vriend en ik eindelijk onze kat, dus ik ben helemaal in kattenstijl, haha!

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…carnaval 2019My Profile

  1. Wat leuk dat jullie een katje krijgen! Ik meende al iets in je stories te zien daarover. Nou, dan moet je Molly zeker lezen natuurlijk haha. En ik ben ook groot fan van Marloes en haar tekeningen!
   Veel plezier met jullie nieuwe huisgenootje binnenkort ????

 3. Hebbeh, hebbeh en nog drie keer hebbeh! Ben zelf ook enorm benieuwd naar het boek van Marloes. Haar illustraties zijn inderdaad altijd zo herkenbaar. En tja, alles met katten…duh 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.